Hyppää sisältöön

Pandat jäivät sittenkin ilman miljooniaan ja ne saatetaan jopa palauttaa Kiinaan – ministeriö kritisoi rajusti Ähtäriä

Valtiovarainministeriön pohjaesityksessä oli varattu viisi miljoonaa euroa Ähtärin pandoille. Asia herätti runsaasti kritiikkiä, ja nyt rahoitus peruttiin.

Ministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoo Twitterissä, että Ähtärin pandojen viiden miljoonan euron rahoitus vedetään pois. Kurvisen mukaan pandojen jatkoa alkaa selvittää virkatyöryhmä, sillä asia on ratkaistava hänen mukaansa pian tavalla tai toisella.

Yle uutisoi tiistaina että valtiovarainministeriön pohjaesityksessä Ähtärin pandoille esitettiin viittä miljoonaa euroa, joka käytettäisiin eläinpuiston pandatoiminnan muuttamiseksi säätiöksi. Myöhemmin summa tarkentui kolmeen miljoonaan.

Tiedotustilaisuudessa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio perustelee, miksi pandoille on ylipäätään valmisteltu näin suurta tukea. Hän kertoo toivoneensa, että Ähtäri olisi saanut toiminnan kannattavaksi, mutta tielle osui muun muassa koronapandemia.

– Myös valtiolla on intressi huolehtia, että isopandoilla menee hyvin, sanoo Husu-Kallio.

Husu-Kallio muistuttaa, että raamisopimus pandoista on kirjoitettu nimenomaan valtioiden välillä.

Myös palauttaminen on yksi vaihtoehto

Husu-Kallio toteaa, että nyt työ tarvitsee lisäselvityksiä yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön, valtiovarainministeriön ja ulkoministeriön kesken. Työryhmä perustetaan lähiaikoina ja tarkoitus olisi saada jotain valmista jo kevään aikana.

– Olemme valmiita jatkotyöhön, joka voidaan tehdä nopealla aikataululla, sanoo Husu-Kallio.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen painottaa myös, ettei valtio voi vetäytyä tässä asiassa. Hän myös muistuttaa, että pandojen suhteen ei ole helppoja vaihtoehtoja.

– Myöskään palauttaminen ei ole ilmaista, sanoo Majanen.

Palauttaminen on silti myös yksi vaihtoehto, joka kulkee mukana, hän sanoo.

Velkarästejä Kiinaan

Husu-Kallio ja Majanen painottavat, että valtion tuen tarkoitus ei ole rahoittaa pandatoimintaa seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Tarkoitus olisi säätiöittää toiminta ja sitä kautta löytää lisärahoitusta.

– Riippuu tietenkin muusta rahoituksesta, mutta tällä olisi tarkoitus nyt hoitaa koronarästejä, sanoo Husu-Kallio.

Eläinpuistolla on ministeriön mukaan velkarästejä Kiinaan. Kiinalle maksetaan vuosittain niin sanottua lisääntymislainaa, joka kuuluu sopimukseen. Näitä velvoitteita ei ole pystytty Ähtärissä hoitamaan.

Ähtärin kaupunki ja eläinpuisto saavat myös moitteita.

– Ähtäri ei ole ollut riittävän aktiivinen markkinoinnissa. Sitä tarvittaisiin paljon enemmän. Mielestäni kyse ei ole pelkästään koronasta, toteaa Husu-Kallio.

Työryhmä aikoo luonnollisesti kuulla myös Ähtärin kaupunkia ja eläinpuistoa tulevassa selvitystyössään.

”Jos euroja ei tule, ei ole tulevaisuutta pandoilla”

Ähtärin kaupunginjohtajan Jarmo Pienimäen mukaan ilman lisärahaa pandoja ei voida pitää Ähtärissä, vaan ne joudutaan palauttamaan Kiinaan.

– Jos euroja ei tule, ei tule säätiötä eikä ole tulevaisuutta pandoilla. Se tie on silloin kuljettu loppuun, hän kuvasi tilannetta STT:lle iltapäivällä ennen tietoa Kurvisen ilmoituksesta.

Pandojen ylläpito maksaa noin 1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Tästä noin 600 000 on saatu katettua muun muassa lipputuloilla. Vajetta on jäänyt noin 900 000 euroa vuodessa.

Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho kertoo, että eläinpuisto ei tällä haavaa saa lainkaan tukea yrityksiltä. Pari vuotta sitten kiinalaisyrityksiltä tuli tukea puoli miljoonaa euroa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 26.1. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle