Hyppää sisältöön

Trumpin paluu

Uudelleen presidentiksi pyrkivää Donald Trumpia uhkaavat useat oikeusjutut. Republikaanien vaalimenestykselle hän näyttää olevan iso rasite. Silti Trumpilla on edelleen jykevä ote omasta puolueestaan.

Esko Varho

Donald Trump ilmoitti marraskuussa tavoittelevansa jälleen republikaanien presidenttiehdokkuutta ensi vuoden vaaleissa.

Ehdokkuuden ilmoitustilaisuus oli kuitenkin yllättävän vaisu tapahtuma. Kutsuvierastilaisuudessa ei ollut läsnä merkittäviä republikaanipoliitikkoja ja jopa suurin osa Trumpin perheestä jäi pois.

Trump puhuu, taustalla USA:n lippu.
Trump ilmoitti 15. marraskuuta Floridassa pyrkivänsä jälleen presidentiksi. Kuva: Thomas Cordy / AOP

Ehdokkuusilmoituksen jälkeen Trump ei ole pitänyt ainuttakaan hänelle tyypillistä massatilaisuutta. Ensi lauantaina hän aikoo vihdoin järjestää sellaisen Etelä-Carolinan osavaltiossa.

Trump joutuu kuitenkin aloittamaan kampanjansa hankalasta tilanteesta.

Välivaalit menivät surkeasti

Trumpin asema republikaaneissa koki kovan kolauksen marraskuun välivaaleissa. Republikaaneilla oli erinomainen iskun paikka, inflaatio on korkealla ja demokraattipresidentti Joe Bidenin suosio alhaalla. Yleensä istuvan presidentin puolue kärsii välivaaleissa joka tapauksessa tappion.

Mies vauva sylissä odottaa pääsyä äänestyskoppiin. Kopeissa USA:n lippu ja sana vote
Mies odottaa äänestysvuoroaan 8.11.2022 New Yorkissa. Kuva: Ron Adar / AOP

Silti republikaanit saivat vain heikon enemmistön edustajainhuoneeseen, ja senaatin hallinta säilyi demokraateilla. Myös osavaltiotasolla republikaanien menestys jäi vaatimattomaksi.

Erityisen huonosti pärjäsivät Trumpin voimakkaasti tukemat ehdokkaat. Varsinkin ratsastaminen Trumpin valheellisella väitteellä vaalivilpistä vuoden 2020 presidentinvaaleissa upposi huonosti amerikkalaisäänestäjiin.

Senaatin äärimmäisen kokenut republikaanijohtaja Mich McConnell varoitti jo etukäteen, että republikaanien ehdokkaat edustivat liikaa äärilaitaa.

Mitch McConnell, vanha harmaatukkainen mies mustissa silmälaseissa puhuu, vasen käsi tehostaa puhetta.
Senaatin republikaanijohtaja Mich McConnell on tunnettu erittäin taitavana poliittisena strategina. Kuva: Shutterstock / AOP

– Pärjäsimme huonosti riippumattomien äänestäjien ja maltillisten republikaanien suhteen, McConnell analysoi vaalin jälkeen.

– He näkivät meissä liikaa kaaosta, liikaa negatiivisuutta, hän jatkoi.

McConnell ei ole tiettävästi puhunut Trumpin kanssa loppiaisen 2021 kongressinvaltauksen jälkeen. Monet muutkin republikaanit ovat nyt avoimesti syyttäneet Trumpia huonosta vaalimenestyksestä.

Trumpin aseman heikkenemisestä kertoo sekin, että marraskuun vaalien jälkeen jopa konservatiivien suosima Fox News -uutiskanava on alkanut välillä kritisoida Trumpia.

FoxNewsin toimitaloa, seinällä näkyy uutistikkeri valotaulu, jossa lukee mm. "they prefer Republicans over Democrats."
Fox News tukee edelleen voimakkaasti republikaaneja, mutta Trump hehkutus on jäänyt vähemmälle kuin aiemmin. Kuva: Erik Pendzich / AOP

Floridasta kajahtaa – mutta ei Trumpin kartanosta

Monet näyttävän nyt toivovan, että republikaanien presidenttiehdokas ensi vuoden vaaleissa olisi esimerkiksi Floridan kuvernööri Ron DeSantis, joka on ärhäkkä populisti, mutta Trumpia tuoreempi ja nuorempi vaihtoehto.

DeSantis sai välivaaleissa valtavan äänivyöryn jatkokaudella kuvernöörinä.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis puhuu, heiluttaa vasenta kättään. DeSantisin takana lukee "Freedom lives here."
Ron DeSantis kampanjoimassa ennen marraskuun välivaaleja. Kuva: Paul Hennessy / AOP

Trump on jo ehtinyt pilkata potentiaalista haastajaansa, mutta se ei näytä DeSantisin suosiota laskevan.

Joidenkin mielipidetiedustelujen mukaan DeSantisilla olisi varsinaisessa presidentinvaalissa huomattavasti paremmat mahdollisuudet voittaa kuin Trumpilla, ainakin jos vastaehdokas on presidentti Joe Biden.

Tuoreessa mielipidemittauksessa (siirryt toiseen palveluun) republikaaniäänestäjistä 48 prosenttia sanoi kannattavansa silti Donald Trumpia puolueensa presidenttiehdokkaaksi, DeSantisia kannatti 28 prosenttia.

Trumpin kannattajia iltavalossa istuu sillalla. Yhdellä on Trump pahvikuva ja kahdella muulla USA:n lippu.
Trumpin ydinkannattajat eivät ole häntä hylänneet. Kuva: Christobal Herrera-Ulashkevich / EPA

Mutta mielipidemittauksen tehneen Harvard CAPS-Harris Pollin asiantuntija Mark Penn arvioi, että Trumpin kannatus on jo tapissa, kun taas DeSantisin kannatuksessa on selvää kasvuodotusta.

Ja toisessa tuoreessa mittauksessa ero Trumpin ja DeSantisin välillä olikin jo pienempi.

Kongressin valtaus voi tuoda Trumpille syytteen

Trumpilla ei muutenkaan mene erityisen hyvin. Ongelmat alkoivat kasaantua joulukuussa.

Loppiaisen 2021 kongressin valtausta tutkinut edustajainhuoneen valiokunta päätyi esittämään, että oikeusministeriön tulisi nostaa Trumpia vastaan syyte valtaustapahtumista.

Jamie Raskin puhuu kongressin kuulemisessa.
Demokraattiedustaja Jamie Ruskin kongressin valtausta tutkineen valiokunnan kuulemistilaisuudessa Kuva: Shutterstock / AOP

Valiokunnan mukaan on riittävästi todisteita entisen presidentti Trumpin rikossyytteelle, kongressin valtaukseen syyllistyneiden avustamista ja kannustamisesta, tutkintavaliokunnan demokraattinen jäsen Jamie Raskin totesi joulukuun 19. päivä.

– Valiokunta on kerännyt merkittäviä todisteita siitä, että presidentti Trump pyrki estämään perustuslain mukaisen rauhanomaisen vallanvaihdon, Raskin jatkoi.

Katso A-studion juttu Trumpin tilanteesta. Jutussa kongressin valtauspäivämäärä on väärin, oikea päivämäärä on 6.1.2021.

Trumpin vastaus oli haukkua koko erikoisvaliokuntaa sairaiksi, marxilaisiksi, vaarallisiksi ja pahoiksi ihmisiksi.

Oikeusministeriön erikoissyyttäjä tutkii nyt, onko Trumpia vastaan syytä nostaa syyte, erityisesti loppiaisen 2021 tapahtumista.

Maanantaina kongressin valtaukseen osallistuneita Oath keepers -äärijärjestön jäseniä tuomittiin kumoukselliseen salaliittoon osallistumisesta, ei ainoastaan mellakoinnista.

Mies cowboy hatussa Stewart Rhodes katsoo kameraan, vasemman silmän päällä on silmälappu.
Oath keepers -äärijärjestön perustaja Stewart Rhodes marraskuussa 2020. Kuva: Alex Kent / AOP

Järjestön johtaja oli saanut vastaavan tuomion jo aiemmin. Olennaista on se, että järjestön toiminta kongressin valtauksen yhteydessä katsottiin oikeudessa siis suunnitelmalliseksi ja kumoukselliseksi toiminnaksi, ei ainoastaan käsistä karanneeksi mielenosoitukseksi.

Tämä ei lupaa hyvää Trumpille.

Muutkin oikeusjutut Trumpin riesana

Kongressinvaltaus ei ole ainoa oikeudellinen asia joka Trumpia uhkaa.

Georgian osavaltion viranomaiset saattavat nostaa Trumpia vastaan syytteen vaaliviranomaisten laittomasta painostamisesta vuoden 2020 vaalien yhteydessä.

Ja joulukuussa Trumpin yrityskonserni, Trump Organization tuomittiin veropetoksesta New Yorkissa. Yhtiölle määrättiin lain sallimat maksimisakot, 1,6 miljoonaa dollaria. Yhtymän talousjohtaja sai vankilatuomion, mutta toistaiseksi Trumpia itseään ei ole syytetty jutussa.

Trump Towerin sisäänkäynti, heijastuksia lasiovista.
Trump Tower New Yorkissa tammikuussa 2023. Kuva: Sarah Yenesel / EPA

Edustajainhuone puolestaan julkisti vuosien oikeustaistelun jälkeen Trumpin henkilökohtaiset verotiedot. Ne osoittivat, että toisin kun Trump oli aiemmin väittänyt, hän ei ollut useina vuosina maksanut tuloveroa käytännössä lainkaan. Siihen ei epäillä liittyneen rikosta, mutta se vahvisti syyn siihen, miksi miljardööri oli vuosia verotietojaan peitellyt.

Yksi tutkinnan kohde ovat myös Trumpin kartanosta löytyneet salaiseksi luokitellut asiakirjat, joita hän kieltäytyi luovuttamasta lainmukaisesti USA:n kansallisarkistolle.

Tutkinta sai kuitenkin demokraattien kannalta nolon käänteen, kun myös presidentti Joe Bidenin asunnosta ja entisestä toimistosta löytyi salaiseksi luokiteltua aineistoa, jota siellä ei olisi saanut säilyttää.

Trump on edelleen republikaanien suurin voimahahmo

Vaikeuksista huolimatta Trump on yhä kiistatta republikaanipuolueen vaikutusvaltaisin ihminen.

Hänen ydinkannattajajoukkonsa muodostaa niin merkittävän osan republikaanien kannattajista, että hänen avoin haastamisensa puolueessa on vaikeaa. Ilman kiihkeiden ns. maga-trumpistien tukea republikaanipoliitikkojen on vaikea pärjätä edes oman puolueensa esivaalissa.

Make America Great Again - eli MAGA on Trumpin ydinkannattajien tunnus.

Ja toisin kuin muilla republikaanien presidenttiehdokkuudesta haaveilevilla, Trumpilla on myös jo etukäteen valtava vaalikassa.

Trump onkin republikaaneille todellisuudessa iso ongelma.

Hänen johdollaan republikaanit eivät näytä voittavan vaaleja. Mutta samalla Trumpin asema omassa puolueessaan on niin vahva, että häntä on mahdotonta syrjäyttää.

Republikaanien riidat näkyivät puhemiesvaalissa

Republikaanien hajanaisuus tuli dramaattisesti esiin tammikuun alussa, kun puolueen radikaalit onnistuivat jarruttamaan Kevin McCarthyn valintaa edustajainhuoneen puhemieheksi. Yksi äärisiiven republikaaneista, Matt Gaetz, jopa ehdotti puhemieheksi Trumpia.

Republikaanipolitiikko pitää toista miestä selän takaa päästä, yrittää pidetellä, ettei toinen mies käy kollegansa kimppuun.
Alabamalaista republikaaniedustaja Mike Rogersia pidätellään 6.1.2023 kun tunteet kuumenivat republikaanien kesken puheenjohtajavalinnan venyessä. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Kun McCarthy vihdoin viidennessätoista äänestyksessä sai tarvitsemansa tuen puhemieheksi, hän ei jättänyt epäselväksi kenen tuki oli ratkaiseva.

– Haluan erityisesti kiittää presidentti Trumpia. Kenenkään ei kannata epäillä hänen vaikutusvaltaansa. Hän oli tukenani alusta asti. Hän soitteli minulle ja hän soitteli muille. Tänä iltanakin puhuin hänen kanssaan, saadakseni puuttuvat äänet, McCarthy sanoi heti valintansa varmistumisen jälkeen.

Uusi puhemies Kevin McCarthy juhlii käsi pystyssä valintaansa, muut edustajat taputtavat.
Kevin McCarthy tuomitsi kovin sanoin presidentti Trumpin toiminnan heti loppiaisen 2021 kongressin valtauksen jälkeen. Kaksi vuotta myöhemmin hän kiitti vuolaasti Trumpia tultuaan valituksi puhemieheksi. Kuva: Rod Lamkey / AOP

Kun republikaanit vihdoin pääsivät vallankahvaan edustajainhuoneessa, he pystyttivät ensi töikseen erikoisvaliokunnan tutkimaan oikeusministeriön ja sen alaisten viranomaisten, kuten liittovaltion poliisi FBI:n toimintaa. Republikaanit väittävät, että demokraatit ovat politisoineet nämä oikeusviranomaiset, joiden riippumattomuutta pidetään Yhdysvalloissa hyvin tärkeänä.

Käytännössä tämä republikaanien uusi, hyvin laajoilla valtuuksilla valtuutettu erikoisvaliokunta näyttää pyrkivän suojaamaan erityisesti yhtä ihmistä, eli entistä presidentti Trumpia syytteiltä. Se, jos mikä kertoo Trumpin poikkeuksellisesti vallasta republikaanipuolueessa.

Trumpin poliittinen asema on siis yhtä aikaa heikko ja vahva. Amerikkalaisten enemmistö vaikuttaa kyllästyneen showmieheen, joka edelleen puhuu tauotta lähinnä itsestään. Mutta omiensa joukossa hän on edelleen ylivertainen hahmo.

Lähteet: mm. NYTimes, WP, The Hill, Economist, Reuters, FIveThirtyEight.