Hyppää sisältöön

Yhdysvallat lähettää Ukrainalle 31 Abrams-panssarivaunua

Saksa ilmoitti aiemmin keskiviikkona lahjoittavansa Ukrainalla Leopard-panssareita. Saksan ehtona panssareiden lahjoitukselle oli, että Yhdysvallat tekee samoin.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin lausunto Ukrainalle annettavan tuen lisäämiseksi alkaa noin kello 19.
Sakari Nuuttila

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vahvisti maansa aikomuksen lähettää Ukrainan tueksi 31 kappaletta M1 Abrams-taistelupanssarivaunuja.

Ilmoitusta osattiin odottaa. Eri mediat ovat viime päivinä julkaisseet viranomaislähteiden tietoja, joiden mukaan Yhdysvallat suunnittelee Abramsien lahjoittamista Ukrainalle.

Uutistoimisto Bloombergin toimittaja kertoi vielä tänään keskiviikkona omiin lähteisiinsä viitaten, että tarkka luku olisi juuri 31 panssarivaunua, joiden yhteisarvo on 400 miljoonaa dollaria.

Yhdysvaltalaispanssareiden käyttöönotto Ukrainassa veisi vielä useista kuukausia, kertovat lähteet uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Saksan panssari-ilmoitus tuli samana päivänä

Taistelupanssareiden lahjoittaminen Ukrainalle on ollut vaikea päätös sekä Yhdysvalloille että Saksalle, joka vahvisti aiemmin tänään lähettävänsä Leopard 2-taistelupanssareita Ukrainaan.

Saksa oli suljettujen ovien takana asettanut Leopardien lähettämisen ehdoksi sen, että myös Yhdysvallat lähettää Abramsejaan Ukrainaan.

Puheessaan Biden kiitti Saksan liittokansleria Olaf Scholzia Leopard-päätöksestä ja luetteli pitkän listan Euroopan maista, jotka ovat viime aikoina luvanneet Ukrainalle lisää aseapua.

Hän mainitsi myös Suomen viime viikolla ilmoittaman tähän asti suurimman avustuspaketin ja toisti aiemman letkautuksensa siitä, että ”Putin luuli saavansa aikaan Euroopan suomettumisen mutta saikin aikaan Suomen natottumisen”.

Ilouutisia Zelenskyin syntymäpäivänä

Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov kertoi hieman ennen Bidenin puhetta Twitterissä, että luvassa on hyviä uutisia.

Hän oli puhunut Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin kanssa puhelimessa. Reznikovin mukaan ministerit keskustelivat Ukrainan armeijan lisävahvistuksista.

Presidentti Biden lupasi puheessaan Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille lännen vankkumattoman ja yhtenäisen tuen jatkumista. Biden muisti mainita, että tänään on Zelenskyin syntymäpäivä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Suosittelemme sinulle