Hyppää sisältöön

Rakennusliike YIT aikoo jättää ajoissa rakennuslupahakemuksen vanhan makeistehtaan kunnostamiseksi Oulussa

Hakemukseen vaadittuja asiakirjoja ja korjaussuunnitelmia on työstetty yhdessä rakennusvalvonnan ja museon kanssa. Rakennuttajapäällikkö Jari Uusi-Illikainen uskoo asioiden nyt etenevän.

Merijalin entisen toimistorakennuksen hirsiseinä  Oulun Tuirassa.
Tuirassa sijaitsevaa rakennusta aiotaan lähteä työstämään ennallistavalla korjaustavalla: rakenteita uusitaan siltä osin, kun tarvetta on ja vanhaa säilytetään niin paljon kuin pystytään. Tältä rakennuksen sisällä näytti syyskuussa 2022. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Emilia Pakkala

Rakennusliike YIT uskoo saavansa jätettyä rakennuslupahakemuksen Oulun Merijalinrannassa olevan vanhan makeistehtaan kunnostamiseksi ajoissa eli ensi kuun alussa.

Rakennuslupa-aineiston, johon sisältyy muun muassa lupa-asiakirjat, tulee olla valmis helmikuun 8. päivään mennessä, jotta se ehtii helmikuun lopulla pidettävään rakennuslautakunnan käsittelyyn.

Mikäli rakennuslupaa ei myönnetä helmikuun loppuun mennessä, kaupunki purkaa tontin maanvuokrasopimuksen. Näin linjattiin Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunnan kokouksessa viime vuoden loppupuolella.

YIT:n rakennuttajapäällikkö Jari Uusi-Illikaisen mukaan asiakirjoja ja korjaussuunnitelmia on työstetty yhdessä rakennusvalvonnan ja museon kanssa, ja hän uskoo asioiden nyt etenevän.

Uusi-Illikainen kertoo, että ja rakennuslupa-aineistoa on jo osittain toimitettu kaupungille.

Puinen hirsirakennus on suojelukohde ja sille tehtävistä toimenpiteistä on ollut aiemmin erimielisyyksiä: Oulun kaupunki sekä museoviranomaiset ovat edellyttäneet kohteen kunnostamista, YIT on sen sijaan tarjoutunut rakentamaan talon uudestaan vanhoja piirustuksia kunnioittaen. Syynä on se, että rakennusliikkeen mukaan talo on niin huonossa kunnossa, ettei sinne esimerkiksi voida välttämättä taata täysin turvallista sisäilmaa.

Nyt rakennusta aiotaan kuitenkin lähteä työstämään ennallistavalla korjaustavalla.

– Rakenteita uusitaan siltä osin, kun tarvetta on ja säilytetään vanhaa niin paljon kuin pystytään. Se, kuinka paljon vanhaa pystytään säilyttämään, selviää korjauksen yhteydessä.

Yhdyskuntalautakunta on myöntänyt YIT:lle aikaa kohteen kunnostukseen 2024 kesäkuun loppuun. Rakennukseen olisi tarkoitus tulla kuusi kaksikerroksista asuntoa.

Uusi-Illikaisen mukaan valmistumisajankohdan ratkaisee se, kuinka paljon korjaustyötä voidaan tehdä ja miltä osin vanhaa voidaan säilyttää.

– Kun puhutaan suojelurakennuksen ja hirsirakennuksen korjauksesta, se on todellakin hidasta hommaa ja tiukkaan aikatauluun pitää suhtautua varauksella. Voi olla, että vuosi 2024 on liian nopea, mutta katsotaan, miten homma etenee, Uusi-Illikainen toteaa.

Tähän rakennukseen olisi tarkoitus tulla kuusi kaksikerroksista asuntoa. Yle pääsi käymään suojellun rakennuksen sisällä syyskuussa 2022. Katso, miltä sisällä näytti.

Herättikö juttu ajatuksia? Voit keskustella aiheesta 27.1. kello 23 saakka.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle