Hyppää sisältöön

Kansainvälinen olympiakomitea tutkii, voisivatko venäläiset palata kansainvälisille kilpakentille – asettaa tiukat ehdot

Kansainvälinen olympiakomitea avasi venäläisille ja valkovenäläisille urheilijoille ovensa raolleen keskiviikkona.

Kansainväliset lajiliitot sulkivat venäläiset ja valkovenäläiset toiminnastaan KOK:n suosituksesta, kun Venäjä aloitti Valko-Venäjän tukemana hyökkäyssodan Ukrainaan viime helmikuussa. Kuva: EPA / All Over Press
Roope Visuri,
Timo Uusitalo

Kansainvälinen olympiakomitea tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) tutkivansa, miten venäläiset ja valkovenäläiset voisivat palata kansainvälisiin kilpailuihin.

KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho selvitti Yle Urheilulle asiaa.

– Tänään oli kokous, jossa keskusteltiin osallistumisnäkymistä. Päätöksen lopputulema oli, että viime helmikuun päätökseen ei tehty muutoksia. Suositus, ettei venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita kutsuta mukaan, pysyy yhä voimassa, Terho korostaa.

Kahden maan urheilijoiden paluulle löytyy kuitenkin kannatusta maailmalta Pohjoismaiden ulkopuolelta.

– Meidän täällä katsoma kantamme on vähemmistössä, myöntää Terho.

Kansainvälinen olympiakomitea on asettanut tietyt ehdot venäläisurheilijoiden paluulle.

– Reunaehtojen täytyy olla hyvin tiukat. Itse olen tyytyväinen siihen, että sekä sanktiot että se, ettei venäläisiä ja valkovenäläisiä kutsuta mukaan, pysyvät voimassa, sanoo Terho.

Ensimmäiseksi venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat toimisivat neutraaleina urheilijoina, eivätkä he voisi edustaa maataan tai mitään organisaatiota maissaan.

Toiseksi vain olympialaisten perusperiaatteita tukevat urheilijat voivat osallistua. KOK:n mukaan se tarkoittaa, että aktiivisesti sotaa Ukrainassa tukeneet urheilijat eivät voisi osallistua.

Lisäksi venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden pitää noudattaa maailman antidopingsääntöjä. KOK:n mukaan jokaiselle urheilijalle pitää tehdä henkilökohtaiset tarkistukset.

– Tästä eteenpäin jatketaan keskusteluja eri tahojen kanssa, ja siinäkin on tärkeää vaikuttaa edelleen siihen, että mihin suuntaan keskustelu menee ja missä ajankohdassa – ja varsinkin, että voidaan vaikuttaa kriteereihin, että ne ovat riittävän tiukat, toteaa KOK:n hallituksen suomalaisjäsen.

Urheilijoita ei saa estää kilpailemasta pelkän kansalaisuuden perusteella

KOK:n hallitus oli tiedotteen mukaan käynyt keskusteluja aiheesta KOK:n jäsenten, urheilijaedustajien, kansallisten liittojen ja kansallisten olympiakomiteoiden kanssa viime viikolla.

Keskusteluita käytiin kolmelta eri kantilta. Keskusteluihin osallistuneet olivat yksimielisesti sitä mieltä, että kolmen sanktion pitää jatkua. Ensinnäkin urheilutapahtumia ei pitäisi järjestää Venäjällä tai Valko-Venäjällä. Myöskään Venäjän tai Valko-Venäjän lippuja, kansallislauluja tai värejä ei saisi näkyä urheilutapahtumissa ja urheiluareenoilla. Kolmanneksi venäläisiä tai valkovenäläisiä valtion virkamiehiä ei pitäisi kutsua tai akkreditoida kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

Toinen keskustelunaihe on ollut tuki Ukrainalle. Keskusteluun osallistuneet olivat yhtä mieltä, että tukea ukrainalaisurheilijoiden osallistumiseen kansainvälisiin kilpailuihin sekä Pariisin olympialaisiin 2024 ja Milano–Cortina D'Ampezzon olympialaisiin 2026 vahvistetaan.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto kertoo tiedotteessa, että Olympiakomitea seuraa tilanteen kehittymistä ja tekee tarvittavia toimenpiteitä, kun asia etenee.

– Ajatuksemme ovat ukrainalaisten tukena, ja lisäksi meidän keskeinen intressimme on varmistaa, että suomalaiset huippu-urheilijat eivät kärsi tilanteesta, vaan pystyvät harjoittamaan ammattiaan ja tavoittelemaan unelmiaan parhailla mahdollisilla toimintaedellytyksillä, Susiluoto sanoo.

Kolmantena keskustelunaiheena oli KOK:n tiedotteen mukaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpaileminen. Suurin osa keskusteluihin osallistuneista oli sitä mieltä, että yhtäkään urheilijaa ei saisi estää kilpailemasta pelkän kansalaisuuden perusteella. Suurin osa kuulluista totesi, että urheilijoiden pitäisi tulla kohdelluksi ilman syrjintää olympialaisten perusperiaatteiden mukaisesti.

– Myös monet muut Euroopan maat ovat vaatineet tiukkoja reunaehtoja, mikäli kilpailuoikeuksien palauttamista suunnitellaan. Tämä näkökulma on saanut enemmän kannatusta kuin venäläisten ja valkovenäläisten täydellinen sulkeminen pois kansainvälisestä urheilusta, toteaa Susiluoto.

KOK:n mukaan Aasian olympianeuvosto on tarjonnut venäläisille ja valkovenäläisille mahdollisuuden kilpailla Aasiassa.

Kansainvälisen olympiakomitean mukaan jokainen kansainvälinen lajiliitto on auktoriteetti omissa kilpailuissaan. KOK:n mukaan maiden hallitukset eivät voi päättää, ketkä urheilijat voivat osallistua kilpailuihin ja ketkä eivät.

KOK:n mukaan eri tahojen keskusteluissa viitattiin muun muassa jugoslavialaisten urheilijoiden osallistumiseen Barcelonan kesäolympialaisiin vuonna 1992, vaikka YK oli asettanut sanktiota Jugoslaviaa vastaan. Tuolloin jugoslavialaisten urheilijoiden sallittiin osallistuvan kisoihin itsenäisen urheilijan statuksella.

Päivitetty kello 21.28. Lisätty Taina Susiluodon ja Emma Terhon kommentit sekä täsmennetty otsikkoon ja jutun ensimmäiseen virkkeeseen niin, että Kansainvälinen olympiakomitea tutkii, miten venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat palata kansainvälisiin kilpailuihin.

Päivitetty kello 23.42. Poistettu väite, että KOK vaatisi tiedotteessa sitoutumista Ukrainan sodan vastustamiseen ja muokattu niin, että aktiivisesti sotaa Ukrainassa tukeneet urheilijat eivät voi osallistua.

Suosittelemme sinulle