Hyppää sisältöön
Pieni tyttö makaa sängyssä peiton alla. Miespuolinen hoitaja kiinnittaa tippaletkua hänen käsivarteensa.

Kolerapandemia laajenee ja yltyy – Suomessa kauan sitten historiaan jäänyt tappajaripuli on yhä useammalle tämän päivän todellisuutta

Jo laimenemassa ollut pandemia kääntyi viime vuonna pahemmaksi kuin koskaan. Suomalainen avustustyön koordinaattori kertoo koleran paluusta Syyriaan, jossa edellistä epidemiaa ei enää edes muistettu.

Kolera on yksi vaarallisimmista tartuntataudeista. Ilman hoitoa siihen kuolee 30–50 prosenttia ripulin saaneista. Niin ei kuitenkaan tarvitse olla: hoidetuilla kuolleisuus on alle prosentin, jopa alle puoli prosenttia, eikä ihmelääkkeitä tarvita, suola-sokeriliuoksella nesteyttäminen riittää.

Korvaavaa nestettä kylläkin tarvitaan nopeasti ja paljon, kun sairastuneen suolisto pyrkii eroon Vibrio cholerae -bakteerin aiheuttamasta tulehduksesta ankaralla ripulilla. Siinä potilas menettää litroittain omia nesteitään. Sydän ja muut elimet eivät kestä moista kuivumista.

– Sairaanhoidollisesti kolera ei ole mikään vaikea tauti, kunhan ihmiset vain saadaan hoitoon, sanoo MSF- eli Lääkärit ilman rajoja (siirryt toiseen palveluun) -järjestön projektikoordinaattori Hanna Kaskinen, jolla on kokemusta monilta kriisialueilta.

Joskus koleraa pyritään hillitsemään antibiooteilla, mutta se ei ole yhtä tarpeellista kuin neste. Kun potilas saa sitä kylliksi, luonto tekee vähitellen tehtävänsä ja suoliston tulehdus rauhoittuu. Sitä odottaessa hänen paikkansa MSF:n sairaalassa on sängyssä, jossa on reikä keskellä ja ämpäri alla.

– Ripulia voi tulla tosi paljon, ja melkein kaikki tulee nesteenä. Siksi meillä kolerasairaalassa siivoushenkilöstön määrä on hyvin paljon suurempi kuin sairaanhoitohenkilöstön, Kaskinen kertoo.

Maailmankartalle on väritetty maat, joissa koleraa on esiintynyt 12:n kuukauden aikana.
Euroopan tartuntatautiviraston kartalle on väritetty maat, joissa on todettu koleraa 12:n viime kuukauden aikana. Mitä tummempi väri, sitä enemmän tartuntoja. Tilannepäivitys on tammikuun 16. päivältä. Kuva: ECDC, kuvankäsittely Yle

Avustusjärjestöjen ja tutkijoiden kansainvälinen GTFCC-yhteistyöryhmä (siirryt toiseen palveluun) laski viisi vuotta sitten, että kolera on saatavissa niin hyvin kuriin, että tämän vuosikymmenen lopulla kolerakuolemien vuosittainen määrä olisi laskenut kymmenesosaan. Lupaavan alun jälkeen kävi toisin. Kolera on kääntynyt rajuun kasvuun.

Sitä esiintyy nyt maissa, joissa sitä ei ollut tavattu vuosiin tai jopa vuosikymmeniin. Monissa maissa, joissa sitä on esiintynyt vanhastaan kotoperäisenä, se on riehaantunut nyt ennennäkemättömiin lukuihin.

Hanna Kaskinen on vastikään palannut Raqqasta, kurdihallinnon alaiselta Pohjois- ja Itä-Syyrian autonomiselta alueelta. Sielläkin koleraa esiintyy nyt pitkästä aikaa.

– Siellä ei edes muistettu, milloin Syyriassa oli viimeksi ollut koleraa. Yritimme alkuvaiheessa selvittää sitä, ja yhdessä yksityisessä sairaalassa meille sanottiin, että vuonna 2007 olisi ollut epidemia, mutta siitäkään ei koskaan saatu varmuutta, Kaskinen kertoo.

Syyskuussa varmistetun ensimmäisen tapauksen jälkeen kolera levisi vajaassa neljässä kuukaudessa Syyrian kaikkiin 14 maakuntaan. Tällä hetkellä Syyria on uusien koleratapausten kärjessä yhdessä Malawin, Afganistanin ja Nigerian kanssa, kertoo Euroopan tartuntatautiviraston (siirryt toiseen palveluun) ECDC:n tuorein kuukausitilasto.

Malawi ei ole ainoa maa, jossa sään yleistyneet ääri-ilmiöt osuvat yksiin koleran leviämisen ja yltymisen kanssa. Myrskyt ovat riepotelleet myös naapurimaata Mosambikia, Afrikan sarvessa on kärsitty kuivuudesta, ja Pakistanissa ja Nigeriassa on ollut tulvia. Meneillään oleva sadekausi ei povaa hyvää myöskään eteläiselle Afrikalle, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO (siirryt toiseen palveluun).

Kaikki vanhastaan tiedetyt tekijät ovat vaikuttaneen pandemian yltymiseen, eivät vähiten konfliktit ja pakolaisuus, mutta myös ilmastonmuutoksella on nyt erittäin näkyvä vaikutus, sanoo WHO:n koleraohjelmaa johtava Philippe Barboza (siirryt toiseen palveluun).

WHO ei odota kolerapandemian otteen heltiävän kovinkaan pian, sillä Tyynenmeren La Niña -ilmiön on ennustettu jatkuvan kolmantena perättäisensä vuotena. La Niña pidentää kuivia kausia yhtäällä ja lisää sateita toisaalla, Afrikasta Aasiaan ja Karibialle.

Hanna Kaskinen  oransissa neuleessaan.
Jemen, Etiopia, Myanmar... Lääkärit ilman rajoja -järjestön projektikoordinaattori Hanna Kaskinen on nähnyt tehtävissään paljon vääryyttä ja kärsimystä mutta myös sen, miten ihmiset pyrkivät pärjäämään rankoissakin olosuhteissa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Hanna Kaskinen kertoo halunneensa aina tehdä humanitääristä työtä. Ajatus iti ekonomin päässä silloinkin, kun hän oli aivan toisenlaisissa tehtävissä.

– Entisessä elämässäni olin teollisuudessa töissä ja näin alihankintapuolella paljon erilaisia olosuhteita. Sitten jossakin vaiheessa totesin, että nyt on aika lähteä.

Kun hänellä oli ollut onni syntyä Suomen kaltaisessa paikassa, jossa olosuhteet ovat kunnossa, hän halusi joillekin muillekin ainakin pienen mahdollisuuden nähdä jotakin hyvää, Kaskinen perustelee.

Kauppatieteiden maisteri hakeutui sairaanhoitajakoulutukseen nimenomaan päästäkseen nykyiseen työhönsä.

– Jos pistää yhteen entisen ja nykyisen, niin voisi sanoa, että olen projekteissa toimitusjohtaja. Aloitan projektin, vedän sitä ja joskus myös lopetan sen. Olen tehnyt näitä hommia nyt kymmenisen vuotta.

”Missään ei pystytä saamaan täydellistä tulosta. Ei voida sanoa, että nyt asia on hoidettu. Niin ei voi oikeastaan koskaan sanoa. Mutta sen voi nähdä, että tilanne on kuitenkin parempi kuin se oli aiemmin.”

Hanna Kaskinen

Vaikka Kaskisen työ vie häntä pahoille kriisialueille, hän kertoo nähneensä työssään myös monia valopilkkuja, pieniä positiivisia asioita. Yhtenä hyvänä muistona hän kertoo leikkivien lasten äänistä pakolaisleirillä Etiopiassa.

– Meidän toimistomme oli leirin keskellä. Iltaisin ja öisin oli pimeää, mutta meillä oli oma generaattori. Kun istuin illalla toimistossa, kuulin lasten leikkivän ja pelaavan jalkapalloa. He kerääntyivät sinne, missä oli valoa.

Se oli jotenkin hirveän lohdullista, ja siitä tuli mieleen oma lapsuus, jolloin lapset vielä leikkivät enemmän pihalla kuin nyt, Kaskinen sanoo.

Monilta pakolaisleireiltä ei ole mahdollista poistua lainkaan. Lapset ovat syntyneet leirillä, kasvaneet siellä ja nähneet vain sen.

– Se, että lapset leikkivät vaikeissakin olosuhteissa, ei tosiaankaan tarkoita, että heillä olisi aina hyvä olla. Se kuitenkin kertoo ihmisluonnosta. Ihmiset yrittävät saada normaaliutta elämään siellä, missä ovat.

Tulviva katu, jonka varrella sijaitsevien hökkelien seiniin on maalattu graffiteja.
Kolera on palannut myös Haitiin ja levinnyt siellä voimakkaasti. Pääkaupungissa Port-au-Princessa tartunnoille on tilaa etenkin tällaisissa Cité l'Eternelin kaltaisissa slummikaupunginosissa, joista puuttuu perusinfrastruktuuri ja siksi myös puhdas vesi. Kuva: Alexandre Marcou / Lääkärit ilman rajoja

Kolera on köyhien maiden ja kriisialueiden tauti. Kun ihmisten on tulvan tai kuivuuden, sodan ja pakolaisuuden tai ylipäätään huonon infrastruktuurin takia tyydyttävä likaiseen juoma- ja pesuveteen, jätevesissä leviävälle bakteerille on tie auki seuraavaan suolistoon.

Kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta avustusjärjestön ylläpitämä pakolaisleiri on hyvä paikka sairastaa kolera. Siellä näet ollaan jo valmiina.

– Yleensä varaudumme siihen, että kyllä se sieltä tulee. Meillä on jo katsottuna paikka kolerasairaalalle vähän leirin ulkopuolella tai paikassa, jossa pystytään hoitamaan eristystoimenpiteet. Siellä on valmiina aidattu alue ja usein myös jo valetut betonipohjat sille, mihin tulee mikäkin teltta, Hanna Kaskinen kuvailee.

Raqqassa kolera yllätti. Vai yllättikö sittenkään? Kun miettii koko kuvaa, niin ei, hän toteaa.

Isis-kalifaatin ja vuoden 2017 pommitusten jäljiltä Raqqan vesihuoltoverkosto on erittäin huonossa kunnossa. Vesi otetaan Eufratjoesta, joka ei ole järin puhdas, ja sen vedenkäsittelylaitokset toimivat miten toimivat.

– Mutta vaikka Eufratissa olisi puhdasta vettä ja vaikka se vesihuolto toimisi siellä käsittelylaitoksissa, niin putkistoverkosto, joka vie vettä koteihin, on täysin toimimaton. Ja sitten siellä ei ole minkäänlaista jätehuoltoverkostoa, eli kaikki jätevedet menevät suoraan Eufratiin.

Puolittain kuiva joenuoma ja pommitusten katkaisema silta.
Eufrat virtaa Pohjois-Syyriaan Turkista, joka säätelee veden määrää padoilla. Raqqan rannasta toissa kesänä otetussa kuvassa Eufratin pinta on kymmenen metriä normaalia alempana, koska myös sateet olivat olleet hyvin niukat. ”Kun vettä on vähemmän ja jokeen virtaava lika konsentroituu, niin siinähän sitä sitten on”, summaa Hanna Kaskinen. Kuva: Florent Vergnes

Koska kolera tarttuu hyvin nopeasti, WHO määrittelee kaikki tietyn alueen ripulitapaukset koleraksi, kun ensimmäinen tartunta on todettu sekä testillä että viljelyllä. MSF:n sairaalasta apua hakevalle on selvä hoitosuunnitelma – A, B ja C, kertoo Hanna Kaskinen.

Jos vetistä ripulia on ollut vähintään kolmesti vuorokauden aikana mutta potilaassa ei ole vielä kuivumisen merkkejä, hänelle annetaan kotiin nesteytysliuosta ja hygieniaohjeet. Jos potilaassa jo näkyy lievää nestehukan aiheuttamaa kuivumista, hänkin saa suun kautta nestytysliuosta mutta jää sairaalaan seurattavaksi.

Jos potilaan tilanne ei parane seuraavien tuntien aikana ja hän on jo selvästi kuivunut eikä pysty nielemään kylliksi nesteytysliuosta, vasta silloin sitä ryhdytään tiputtamaan suoneen.

– Moni sairaalaan tullut on pettynyt, kun häneltä kysellään oireita ja on selvää, että hänellä on kolera, mutta hän ei saakaan suonensisäistä nesteytystä. Sokeri-suolaliuosta ei oikein mielletä lääkkeeksi, vaikka kolerassa se on kaikkein tärkein, Kaskinen sanoo.

Lähikuva hoitajan hansikoidusta kädestä kaatamassa pienestä pussista jauhetta vesipulloon.
Kolerassa kuolemaksi on se, että elimistö menettää elektrolyyttejä eli mineraaleja, joita solut tarvitsevat nestetasapainonsa säilyttämiseen. Nesteytysliuksessa on elektrolyyttien lisäksi glukoosia antamassa ripuloivalle ja oksentavalle potilaalle energiaa. Kuva: Lääkärit ilman rajoja

Kolera oli Suomessakin erittäin pelätty vieras. Kolerapandemian yllettyä ensi kertaa Suomeen 1830-luvulla Åbo Underrättelser -lehti vertasi sitä mustaan surmaan. Kaikista isänmaassa riehuneista kulkutaudeista vain se oli ollut yhtä hirmuinen, lehti kirjoitti.

Suomessa epidemiat saatiin loppumaan jo toista vuosisataa sitten. Onko ollenkaan näköpiirissä, että kolera joskus katoaisi koko maailmasta?

– Tosi ikävä sanoa, mutta en välttämättä ole kovinkaan toiveikas. Siihen tarvitaan niin paljon halua ja investointia ja rahaa ja tekijöitä. Infran saattaminen kuntoon on tosi iso juttu, nimenomaan maissa, joissa koleraa esiintyy endeemisenä, vastaa Hanna Kaskinen.

Epidemioiden tukahduttamiseen sen sijaan on selvä systeemi, hän sanoo. Samaan aikaan, kun hoidetaan potilaita, jäljitetään tartunnan lähteet.

– Emme pysty koko vesihuoltoinfraa pistämään pystyyn, mutta kaikista sairaalaan tulleista pidetään hyvin tarkkaa listaa, ja siitä nähdään ne vesipisteet, joita sitten lähdetään käsittelemään ja puhdistamaan.

Lisäksi on kolme tärkeää asia: hygienia, hygienia ja hygienia, Kaskinen sanoo.

– Silloin ei ole kyse vain jäte- ja juomavedestä, vaan myös siitä, että ihmisten pitää saada puhdasta vettä ja saippuaa peseytymiseen ja myös tietoa siitä, miten kolera tarttuu. Kun nämä ovat kunnossa, niin kyllä se siitä sitten laantuu.

Suovavarusteisiin pukeutunut mies kaataa ämpäristä klooria jätevesisäiliöön, toisen kädessä on näytteenottoputki.
Klooraus on kolerabakteerin surma. Tässä puhdistetaan Lääkärit ilman rajoja -järjestön kolerasairaalan jätevesiä Raqqassa viime marraskuussa. Kuva: Azad Mourad / Lääkärit ilman rajoja

Hanna Kaskisen seuraava projekti on Libyassa.

Pelottaako häntä koskaan lähteä tehtäviin kriisialueille, joissa on tartuntatautien lisäksi usein myös väkivaltaisuuksia? Ei, hän vastaa. Vaikka aina voi toki sattua jotakin, MSF:llä on hänen mukaansa erittäin tiukat turvatoimet työntekijöidensä terveyden ja turvallisuuden suojelemiseksi.

– Olemme tosi tietoisia siitä, minne menemme ja miten toimimme. Uhkarohkeutta ei hyväksytä.

Glamour siis puuttuu? No, on projekteissa kyllä ollut sellaisiakin, jotka ovat nähneet pohjoisamerikkalaista mainontaa, Kaskinen virnistää.

– Pohjois-Amerikassa järjestöihin houkutellaan kuvilla, joissa ylitetään jokea niin, että kannatellaan koko lääkepakkausta pään päällä, ja suunnilleen hypätään laskuvarjolla.

Kun ihminen sitten tuleekin paikkaan, jossa hoidetaan multiresistenttiä tuberkuloosia eikä paikallinen hoitohenkilökunta välttämättä ole kovin koulutettua, niin kyllä siitä moni myös turhautuu, Kaskinen sanoo.

Myöskään hienon maininnan hankkiminen CV:hen ei pitäisi olla lähdön päällimmäinen syy, mutta toisaalta ei pidä lähteä liian idealistinakaan, hän lisää.

– Jos kuvittelee, että sinne mennään parantamaan maailma, niin… kyllähän siellä maailmaa voidaan parantaa, partitiivissa, mutta hyvin pienessä määrin. Ihminen kerrallaan. Sairaiden hoitamisen lisäksi saadaan vietyä omaisille ja läheisille tietoutta monesta asiasta, vaikka joka paikassa mennäänkin terveydenhoito edellä.

Hanna Kaskinen  oransissa neuleessaan.
Lääkärit ilman rajoja on peruskirjansa mukaan puolueeton ja neutraali. Toisaalta sen perustajat jättivät aikoinaan Punaisen Ristin siksi, että se heidän mielestään vaikeni näkemästään liikaa. ”Silloin 50 vuotta sitten ulostuloja oli enemmän. Itsellänikin on ollut sellainen olo, että ”tästä pitäisi puhua”, mutta samalla tiedän, että se saattaisi vaikeuttaa järjestön toimintaa”, Hanna Kaskinen sanoo. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Hanna Kaskinen myöntää, että aivan ilman omia tavoitteita ei hänkään sentään työtään tee.

– Minulla on sen verran pitkä kokemus, että pystyn vähän enemmän sanomaan, minne lähden. Vetäjänä haluan myös katsoa, että projekti on mielenkiintoinen. Itsekkäästihän tätä myös tehdään.

Libyassa on edessä pakolaisprojekti.

– Libyahan on paikka, mistä lähdetään ylittämään merta ja minne palataan, kun ylitys ei ole onnistunut mutta onneksi päästään sentään palaamaan. Siellä on paljon leirejä, ja olosuhteet niillä ovat aika epäinhimilliset. Siellä on paljon, paljon tekemistä.

Kuuntele Yle Areenasta: Tautien historia: kolera