Hyppää sisältöön

Teslan ennätyksellinen tulos ylitti odotukset

Viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto jäi aavistuksen analyytikoiden ennusteista.

Tesla kertoi pyrkivänsä valmistamaan 1,8 miljoonaa autoa tämän vuoden aikana, eli 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Kuva: Fanega Jorge González / Yle
Kai Jääskeläinen

Sähköautoja valmistava Tesla on tehnyt ennätystuloksen vuoden 2022 viimeisen vuosineljänneksen eli loka-joulukuun aikana. Yhtiö julkisti tuloksensa olleen noin 3,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli lähes 3,4 miljardia euroa. Tämä oli enemmän kuin ennakkoon oli odotettu.

Tulos oli 59 prosenttia suurempi kuin vastaavalla ajanjaksolla edeltävänä vuonna. Yhtiön ennusteen mukaan sen liikevoitto voi ohjelmistomaksuista kertyvien tulojen ansiosta nousta suuremmaksi kuin muilla autonvalmistajilla.

Viimeisen vuosineljänneksen liikevaihdoksi Tesla ilmoitti 24,3 miljardia dollaria, joka jäi aavistuksen analyytikoiden odottamasta noin 24,7 miljardista, kertoo uutistoimisto AP. Liikevaihto kasvoi edellisvuoden loka-joulukuuhun verrattuna 37 prosenttia.

Myönteistä tulosta vauhditti ajoneuvotoimitusten 31 prosentin kasvu vuoden takaiseen verrattuna.

Tesla kertoi sijoittajilleen suunnatussa viestissä, että yhtiö pyrkii valmistamaan 1,8 miljoonaa autoa tämän vuoden aikana, eli 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022.

Tammikuun puolivälissä Tesla leikkasi hintojaan Yhdysvalloissa ja Kiinassa, jotka ovat yhtiön kaksi suurinta markkina-aluetta. Joidenkin mallien hintoja leikattiin jopa viidenneksellä.

Hintojen leikkausten takia monet analyytikot päättelivät, että Teslan sähköautojen kysyntä oli vähentynyt korkeiden hintojen takia, kertoo AP.

Tesla kertoi tunnistaneensa markkinoiden haasteet, kuten korkojen nousun ja epävarman makrotaloudellisen ympäristön.

Tulostiedotteessaan yhtiö kertoo myös nopeuttavansa suunnitelmaansa kustannusten laskemisesta sekä nostavansa tuotantotasoaan.

Teslan toimitusjohtaja ja suurin yksittäinen omistaja on miljardööri Elon Musk.

Lähteet: AP, AFP, STT

Suosittelemme sinulle