Hyppää sisältöön

Facebookin emoyhtiö Meta palauttaa entisen presidentin Donald Trumpin tilit Facebookissa ja Instagramissa

Trumpin käyttäjätilit Facebookissa ja Instagramissa suljettiin noin kaksi vuotta sitten sillä perusteella, että Trump oli kannustanut kannattajiaan väkivaltaan.

Puhelimen ruudulla näkyy Facebooking logo, taustalla näkyy Donald Trumpin kuva näytöllä.
Kuvituskuva. Entisen presidentin Donald Trumpin mukaan sosiaalisen median kieltoa ei koskaan enää pitäisi tapahtua istuvalle presidentille. Kuva: Olivier Douliery / AFP
Kai Jääskeläinen,
STT

Facebookin emoyhtiö Meta kertoo, että se aikoo päästää Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin takaisin sosiaalisen median alustoilleen.

Meta tiedotti, että Trump saa tilinsä takaisin lähiviikkojen aikana. Samalla yhtiön tiedottaja sanoi, että Trumpin tilejä vahditaan mahdollisten toistuvien käyttöehtojen rikkeiden varalta. Meta käytti Trumpin tileille asetettavista rajoituksista ilmaisua ”suojakaide”.

Trumpin käyttäjätilit Facebookissa ja Instagramissa suljettiin noin kaksi vuotta sitten sillä perusteella, että Trump oli kannustanut kannattajiaan väkivaltaan ennen loppiaisen levottomuuksia Washingtonissa vuonna 2021. Trumpin tilejä poistettiin myös muilla alustoilla, kuten viestipalvelu Twitterissä.

Uutiskanava Fox kertoi viime viikolla, että Trumpin kampanjaväki oli aloittanut neuvottelut Metan kanssa Trumpin tilien palauttamisesta.

Trump aloitti kampanjansa vuoden 2024 presidentinvaaleja varten marraskuussa.

Trump: Meta ”deplatformasi” minut

Entinen presidentti reagoi tuoreeltaan Metan päätökseen ilkkumalla yhtiötä sen vanhalla nimellä.

– Facebook, joka on menettänyt miljardeja dollareita arvostaan sen jälkeen, kun se ”deplatformasi” teidän suosikkipresidenttinne, minut, on juuri julistanut palauttavansa tilini, Trump sanoi omalla Truth Social -alustallaan.

”Deplatforming” on englanninkielisessä maailmassa viime vuosina tunnetuksi tullut käsite, jolla tarkoitetaan ilmaisualustojen rajoittamista esimerkiksi sosiaalisessa mediassa joltakin yksilöltä tai taholta. Perusteluna tähän voi olla muun muassa vihapuhe.

Konservatiivien mukaan tällaiset käytännöt ovat liberaalien poliittisiin vastustajiinsa kohdistamaa sensuuria.

Trumpin mukaan sosiaalisen median kieltoa ei koskaan enää pitäisi tapahtua istuvalle presidentille.

Lähteet: AP, AFP

Suosittelemme sinulle