Hyppää sisältöön

Moni haikailee sähkösopimuksen vaihtoa nyt, kun hinnat ovat laskeneet

Asiakkaat kyselevät nyt sähköyhtiöiltä sekä määräaikaisia sopimuksia että toistaiseksi voimassa olevaa pörssisähkösopimusta. Määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia.

Kotkalaisen Samu Ahosen sähkösopimus on voimassa toistaiseksi. Mahdolliset muutokset sopimusehtoihin eivät erityisemmin pelota.
Tanja Hannus,
Kata Salaspuro,
Ilona Pesu

Osa sähköyhtiöistä on huomannut, että asiakkaat haluaisivat muuttaa määräaikaisia sopimuksiaan nyt, kun hinnat ovat laskeneet.

Esimerkiksi eteläkarjalaiset Imatran Seudun Sähkö ja Parikkalan Valo ovat saaneet kyselyitä määräaikaisen sopimuksen muuttamisesta.

Myös Fortumilta kerrotaan, että määräaikaisten sopimusten muutoksista on tullut joitakin kyselyitä. Näiden määrää ei kuitenkaan tilastoida erikseen.

Kymenlaaksossa tiedusteluja on tullut vain yksittäisiä, kertovat Kymenlaakson Sähkö ja KSS Energia.

– Kymenlaakson Sähkön vielä voimassa olevat sopimukset ovat markkinatilanteeseen nähden edullisia, eikä määräaikaisella sopimuksella olevia asiakkaitamme ole houkutellut pörssisähköön vaihtaminen, yhtiön viestintäpäällikkö Marjo Lahtinen kertoo.

Yhtiö lopetti määräaikaisten sopimusten myynnin kokonaan viime kesänä.

Sopimus sitoo molempia osapuolia

Haastatellut sähköyhtiöt toteavat, että määräaikaiset sopimukset sitovat kumpaakin osapuolta. Ne eivät ole Fortumia lukuun ottamatta määritelleet sopimusehdoissaan sopimussakkoa, joka mahdollistaisi sopimuksesta irtautumisen.

– Lähtökohtaisesti kuluttajat ovat hyvin tietoisia määräaikaisen sopimuksen ehdoista sekä sopimuksen sitovuudesta, kuluttajaliiketoiminnan johtaja Jessica Juhola KSS Energialta sanoo.

Hänen mukaansa muutamien aiheesta tulleiden kyselyiden taustalla on usein vaikuttanut epäselvä uutisointi.

Myös Fortumilta kerrotaan, että määräaikaiset sopimukset sitovat molempia osapuolia. Tiettyjä poikkeustapauksia varten yhtiöllä on käytössään sadan euron sopimussakko, joka voidaan periä asiakkaalta, jos sopimus päättyy sovittua aikaisemmin.

Sakon lisäksi asiakkaalta peritään mahdolliset muut kulut sopimuksen ennenaikaisesta päättämisestä.

– Kun tarjoamme asiakkaalle kiinteähintaista sähkösopimusta, olemme ostaneet ennakoitua sähkön käyttöä vastaavan määrän sähköä jo ennakkoon sen hetken markkinahintaan, kuluttajaliiketoiminnan viestintäpäällikkö Lila Vertanen Fortumilta kertoo sitovuuden syistä.

Sähköyhtiöstä riippuen sähkösopimuksessa voi myös olla niin sanottu vaihtotakuu. Sen turvin määräaikaisen sopimuksen voi vaihtaa vastaavaan, samanpituiseen määräaikaiseen sopimukseen, jos hinnat laskevat.

Kuluttajaliitto kertoo verkkosivuillaan, että määräaikaiset sopimukset ovat irtisanottavissa myös esimerkiksi muuton vuoksi, ellei toisin ole sovittu.

Sopimuksista kysytään vilkkaasti

Esimerkiksi Imatran Seudun Sähkö myy tällä hetkellä vuoden ja kahden pituisia määräaikaisia sopimuksia sekä toistaiseksi voimassaolevaa pörssisähkösopimusta. Yhtiön viestintäasiantuntija Päivi Setälä kertoo, että molempia kysellään.

Sama tilanne on Parikkalan Valossa.

– Keskustelemme päivittäin asiakkaiden kanssa sähkösopimuksista sähköpostitse, chatissa ja puhelimitse. Ihmiset tekevät nyt määräaikaisia ja pörssisähkösopimuksia, kertoo myyntipäällikkö Mika Lirkki.

Millainen sähkösopimus sinulla on? Oletko vaihtanut tai harkinnut sen vaihtamista? Keskustelu on auki 27.1. klo 23.00 asti.

Suosittelemme sinulle