Hyppää sisältöön

Tartuntatautipäivärahan vuosittainen saajamäärä kasvoi poikkeuksellisesti: jo noin joka seitsemäs työikäinen on saanut etuutta koronatartunnan tai altistumisen vuoksi

Kela on maksanut koronavuosina tartuntatautipäivärahaa jo yhteensä 415 miljoonaa euroa. Ennen koronapandemiaa tartuntatautipäivärahaa sai vuosittain reilu sata henkilöä.

Turun kaupungin ja Kelan yhteinen keskitetty asiakaspalvelu on kärsinyt kovista ruuhkista vuoden 2023 alusta asti.
Kela kertoo, että tartuntatautipäivärahan saajia on viime vuosina ollut melkoisesti. Kuva: Ari Welling / Yle
Teija Santaharju

Tartuntatautipäivärahaa sai vuonna 2022 noin 385 000 henkilöä. Edellisvuoteen verrattuna saajien määrä kolminkertaistui ja maksettu euromäärä kaksinkertaistui. Kasvua selittää koronaviruksen omikron-variantin voimakkaampi tartunta-aalto ja se, että etuuden myöntämistä helpotettiin.

Ennen koronapandemiaa tartuntatautipäivärahaa (siirryt toiseen palveluun) sai vuosittain reilu sata henkilöä. Kun koronapandemia alkoi ja koronaviruksen aiheuttama infektio lisättiin asetukseen yleisvaarallisista taudeista, etuuden saajien määrä kasvoi eri suuruusluokkaan: tartuntatautipäivärahan vuosittainen saajamäärä on jopa yli 3 000-kertaistunut.

Tartuntatautipäivärahan saajia oli vuonna 2020 noin 27 000, vuonna 2021 noin 127 000 ja vuonna 2022 peräti 385 000. Yhteensä noin 501 000 eri henkilölle on maksettu tartuntatautipäivärahaa vähintään yhdeltä päivältä vuosien 2020–2022 aikana.

Poikkeuksellinen etuuden merkityksen kasvu

– Karkeasti laskettuna joka seitsemäs työikäinen on jo saanut tartuntatautipäivärahaa koronatartunnan tai altistumisen vuoksi. On hyvin poikkeuksellista, että etuusjärjestelmässä jo olevan sosiaaliturvaetuuden merkitys kasvaa lyhyessä ajassa näin rajusti, sanoo Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren.

Tartuntatautipäivärahasta maksettu euromäärä on kasvanut korona-aikana vuosi vuodelta saajamäärän mukana. Kela on maksanut koronavuosina tartuntatautipäivärahaa jo yhteensä 415 miljoonaa euroa.

Tartuntatautipäivärahaa saaneiden määrä on tähän mennessä ollut suurimmillaan kesäkuussa 2022. Silloin etuutta maksettiin noin 67 000 henkilölle tai heidän työnantajilleen.

Valmis lainsäädäntö mahdollisti nopean käyttöönoton

Tartuntatautipäiväraha on poikkeustilanteita varten luotu etuus. Se korvaa ansiotulon menetystä enemmän kuin sairauspäiväraha ja on saajalleen houkutteleva, jotta sillä pystyttäisiin ehkäisemään tartuntojen leviämistä fyysisillä työpaikoilla vahvan rahallisen kannustimen avulla.

– Onneksi tartuntatautipäiväraha oli jo valmiiksi säädetty ja olemassa etuusvalikoimassa. Se mahdollisti etuuden käyttöönoton heti, kun korona lisättiin yleisvaarallisten tautien listaan, sanoo Kelan johtava ylilääkäri Janne Leinonen.

Kela voi korvata tartuntatautipäivärahalla tulonmenetyksiä, kun henkilö tai hänen alle 16-vuotias lapsensa on asetettu karanteeniin tai eristykseen yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi eikä henkilö voi siksi tehdä ansiotyötään.

Suosittelemme sinulle