Hyppää sisältöön

Iiro Rantalan säveltämä Veneziana kantaesitettiin Lapissa Oloksella, seuraavaksi vuorossa Rovaniemi ja Berliini

Muusikko Iiro Rantalan Veneziana-teos sai maailman ensi-iltansa torstaina Muonion Oloksella. Lapin Kamariorkesterin solistina Rantala esiintyy perjantaina Kulttuuritalo Korundissa Rovaniemellä.

Iiro Rantala esiintyi Lapissa viimeksi parikymmentä vuotta sitten, jolloin ohjelmistossa oli muun muassa Mozartia. Eilen hän palasi Lapin esiintymislavoille, tällä kertaa oman teoksensa kantaesityksen kanssa.
Juha Mäntykenttä

Muusikko Iiro Rantalan säveltämä Veneziana-teos sai kantaesityksensä Muonion Oloksella torstaina ja tänään se esitetään Rovaniemellä kulttuuritalo Korundissa. Lapin esityksissä Rantala on Lapin kamariorkesterin solistina.

Lapista teos lähtee Berliiniin, jossa Rantala esittää sen Berliinin filharmonikoiden kanssa 1. helmikuuta. Berliinin konsertti myös levytetään.

Tapahtumat sijoittuvat Venetsiaan

Veneziana on pianokonserttomainen kahdeksan kappaleen kamarimusiikkisarja, jonka osat koostuvat fiktiivisistä tapahtumista Venetsiassa. Tarinassa seikkailevat muun muassa Mozart, Sibelius, Vivaldi ja Casanova.

– Päädyin näihin hahmoihin koska osa heistä liittyy Venetsian historiaan ja osan halusin istuttaa teokseen. Sibelius piti kansallissäveltäjänä saada mukaan, Iiro Rantala kertoo.

Teosta tehtiin kuusi kuukautta. Takaraja ja deadline takasivat teoksen synnyn.

– Olen nopea, kun tarve on. Teoksen piti olla vuoden vaihteessa. Niin deadline on isäntä. Muuten katsoisin Areenasta linnanjuhlien koostetta parhaista kättelyjonoista vuosikymmenten varrelta. Erityisesti alkupään Linnan juhlien Kekkosen ajan kättelyt veisivät kaiken aikani, jos deadlinea ei olisi, Rantala valottaa luomisprosessinsa saloja pilke silmäkulmassa.

Lappiin piti päästä

Rantala halusi tulla esittämään teoksen juuri Lappiin.

– Olin viime kesänä yhteydessä Lapin Kamariorkesterin taiteelliseen johtajaan John Storgårdiin ja sanoin, että nyt mulla on sulle varsinainen jytky. Keikka irtosi heti, sanoo Rantala hyvin iloinen hymy huulillaan.

Rantalan mukaan Lapin Kamariorkesteri on kooltaan juuri sopiva Venezianan esittämiseen ja teos tehtiin kamariorkesterille räätälöitynä.

– Kaupungin orkesterissa on tavallisesti noin 25–50 muusikkoa. Lapin Kamariorkesterissa on viitisentoista soittajaa. Teoksessa ei kuitenkaan ole mitään Lapin lisää, vaikka se tänne tehtiinkin.

Lapin jälkeen Berliiniin

Iiro Rantala kokee aidosti ylpeyttä ja iloa, että pääsee esiintymään Berliiniin maailman kuulun orkesterin kanssa ja vieläpä levyttämään oman teoksensa.

– On suuri kunnia päästä soittamaan maailmankuulun orkesterin solistina omaa musiikkiani. Tämä Berlinin konsertti levytetään ja siitä ilmestyy live-levy.

Edellisen kerran Iiro Rantala esiintyi Lapin Kamariorkesterin kanssa yli 20 vuotta sitten.

– Rovaniemen kirkossa Mozart pianokonsertto A-duuri sekä Aulis Sallisen Chamber music 4. Konsertin johti John Storgårds ja siitä jäi niin hyvät muistot, että halusin ehdottomasti tulla tänne takaisin ennen eläkepäiviä, kertoo Rantala.

Suosittelemme sinulle