Hyppää sisältöön

Lastentaidekeskus Annantalo suunnittelee vähentävänsä 30 taidekasvattajaa tänä keväänä

Taideopettajien työpaikat ja kurssien kattavuus ovat vaakalaudalla.

Oudon äärellä -mediataidenäyttelyä.
Kuva on otettu taidetapahtumassa Annantalossa huhtikuussa 2022. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Kaarlo Kulmanen

Helsinkiläinen lastenkulttuurikeskus Annantalo julkasi tällä viikolla suunnitelman taidekasvattajien vähentämisestä.

Suunnitelman mukaan tänä keväänä katkeavia taidekasvattajien määräaikaisia työsopimuksia ei jatkettaisi. Osalla työsopimus vakinaistettaisiin ja työsuhde muuttuisi kokoaikaiseksi. Kaikkiaan vain 12:n taidekasvattajan työsuhde jatkuisi entisen 42:n sijaan.

– Annantalon suunnitelma vaarantaa rakastetun taidekeskuksen taiteilijoita laajasti hyödyntävän opetuksen. Samalla jopa kolmekymmentä henkilöä on jäämässä työttömäksi, kritisoivat Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestö Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU tiedotteessa.

Akavan Eritysalojen työmarkkinalakimies Anna Zibellini kertoo, että Akava on ollut vuosia Annantalon taidekasvattajien tukena työsuhteiden vakinaistamisen puolesta.

– Useat Annantalossa pitkään toimineet työntekijät ovat vaarassa menettää työpaikkansa. Toivomme Helsingin kaupungin tutkivan kaikki mahdollisuudet tarjota heille vastaavaa taideopettajan tai taidekasvattajan työtä muualta, Zibellini sanoo.

Toimintamallissa muutoksia

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU huomauttaa, että Annantalon esitys hylkää idean osa-aikaisesta opettajakunnasta, jonka avulla on pystytty tarjoamaan erittäin monipuolista opetusta.

– Taiteilijat ovat toimineet mielellään osa-aikaisissa työsuhteissa, koska he ovat voineet jatkaa taiteellista työskentelyään palkkatyön ohessa. Tämä on ollut yksi taidekeskuksen profiloitumisen kärki, joka nyt menetetään. Samalla menetetään laaja-alainen ja monipuolinen opetus, joka on ollut Annantalon vahvuus, TAKUn viestintäsuunnittelija Riikka Harmaala kommentoi.

Muutoksen myötä Annantalo aikoo vähentää taiteen iltaopetusta ja alkaa tarjota lyhyempiä kuvataidekursseja lapsille ja nuorille.

Suosittelemme