Hyppää sisältöön

Järeämmän aseavun antaminen Ukrainalle ei johda sodan laajenemiseen, toteavat asiantuntijat

Charly Salonius-Pasternakin mukaan Venäjä tulee uhkaamaan erikoisasejärjestelmillä jatkossakin.

Charly Salonius-Pasternakin mukaan Venäjällä ei ole erikoisasejärjestelmiä, joilla eskaloida sotaa.
Janette Leino

Taistelupanssarivaunujen lähettäminen Ukrainaan on herättänyt keskustelua Venäjän aloittaman hyökkäyssodan eskalaatiovaarasta. Esimerkiksi Saksassa ollaan oltu huolissaan järeämpien asejärjestelmien lähettämisestä sieltä Ukrainaan.

– Me ollaan kuultu tästä eskalaatiovaarasta siitä lähtien, kun mietittiin, että annetaanko rynnäkkökivääreitä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak Ylen aamussa.

Salonius-Pasternakin mukaan Venäjä tulee uhkaamaan erikoisasejärjestelmillä jatkossakin.

– Venäjä tulee sanomaan näin ja sitten uhkaa, että nyt tuhotaan kaikki, jos länsi eskaloi toimittamalla uusia asejärjestelmiä, Salonius-Pasternak sanoo.

Salonius-Pasternakin mukaan Venäjällä ei ole erikoisasejärjestelmiä.

– Ei niitä ole. Siis jos laitetaan ydinaseiden käyttö sivuun, niin ei niitä ole, toteaa Salonius-Pasternak.

Salonius-Pasternakin mukaan tämä on Venäjän informaatiosodankäyntiä, joka on toiminut erittäin hyvin esimerkiksi saksalaisten suhteen.

Salonius-Pasternak toivoo seuraaviin aseapupäätöksiin vauhtia

Salonius-Pasternak uskoo, että keskustelu hävittäjistä tulee pian kysymykseen.

– Eiköhän sekin keskustelu tässä nopeasti tule, koska näyttää siltä, että vaikka panssarivaunut tulevat nyt keväällä käyttöön, niin ei se sota siihenkään lopu, Salonius-Pasternak summaa.

Everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaan mukaan tässä vaiheessa Ukrainassa tarvittaisiin ehkä enemmän muuta aseistusta, mikä tarkoittaa raskasta tykistöä, ilmatorjuntaa, pitkälle kantavia ohjuksia kuin lentokoneita tai hävittäjiä.

Pihlajamaa tuumii, että aseavun antamista todennäköisemmin eskalaatioon voisi johtaa korkeintaan se, että Nato-maat osallistuisivat taisteluihin jollain tavalla.

– Se olisi varmasti se, mihin venäläiset voisivat vedota, Pihlajamaa sanoo.

Pihlajamaa on samoilla linjoilla Salonius-Pasternakin kanssa siitä, että se mitä kalustoa annetaan, on pelkkää propagandaa ja oman narratiivin ajamista.

Lue myös:

Ukraina saa nyt haluamansa panssarivaunut, mutta seuraavaksi se tahtoo hävittäjiä – ja saa niitä, arvioi Pekka Toveri

Scholz: ”Olisi ollut raskas virhe toimia panssarien lähettämisessä yksin” – liittokansleri perusteli Leopard-päätöstä puheessaan

Suosittelemme sinulle