Hyppää sisältöön

Teknologiateollisuuden palkkariitaan sovintoesitys – sopu voisi estää lakkotalven

Valtakunnansovittelija on antanut sovintoesityksen Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien työehtokiistaan. Osapuolten on vastattava esitykseen perjantaiaamuna.

 Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto istuvat pyödän ääressä ja sovittelevat vientialojen työriitaa valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla valtakunnansovittelijan toimistolla.
Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi (vas.) ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ovat ratkoneet teollisuuden palkkariitaa valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Jyrki Hara

Vaikean palkkakierroksen tärkeimmässä neuvottelupöydässä on päästy ratkaisun hetkiin. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ilmoitti torstaiaamuna antaneensa kiistaan sovintoesityksen.

Osapuolten on joko hyväksyttävä tai hylättävä esitys perjantaiaamuna klo 9.

Teollisuusliitto on antanut teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen kaksi lakkovaroitusta.

Jos sovintoa ei synny ajoissa, ensimmäinen kolmipäiväinen lakko alkaa 1. helmikuuta rajatussa joukossa yrityksiä. Toinen kolme päivän lakko uhkaa 8.–10. helmikuuta. Aloilla on voimassa myös ylityökielto.

Osapuolet kiistelevät palkankorotuksista. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n liitot, joihin Teollisuusliittokin kuuluu, ovat asettaneet palkkatavoitteekseen Saksassa toteutuneen palkankorotustason.

Saksassa teollisuuden palkat nousevat tänä vuonna yli viisi prosenttia. Työnantajat ovat pitäneet tasoa aivan liian korkeana.

Sopu voisi estää muutkin lakot

Jos osapuolet hyväksyvät valtakunnansovittelija esityksen ja sopimus syntyy, sillä on todennäköisesti laaja vaikutus myös muille sopimusaloille. Teknologiateollisuuden sopimusta pidetään päänavaajana, jonka tasoa perinteisesti noudatellaan muissakin pöydissä.

Niinpä teknologiateollisuuteen syntyvä palkkaratkaisu voisi johtaa nopeaan sopimiseen kemianteollisuudessa ja myös esimerkiksi kuljetusalalla ja kaupan alalla. Myös näillä aloilla on annettu lakkovaroituksia tai uhattu sellaisilla viime päivinä.

Jos jompi kumpi osapuoli kuitenkin torjuu sovintoesityksen, työehtoneuvottelut ja teollisuuden työtaistelu-uhat jatkuvat.

Suosittelemme sinulle