Hyppää sisältöön

Joulukuun matkailijamäärät kasvoivat Rovaniemellä huimasti, yö kaupungissa maksoi keskimäärin 300 euroa

Tilastokeskuksen joulukuun majoitustilastojen mukaan Rovaniemellä oli joulukuussa yli 150 000 yöpymistä rekisteröidyissä majoitusliikkeissä.

Luminen joulukuusi ja matkailijoita Joulupukin pajakylässä Napapiirillä.
Rovaniemen joulumatkailu vilkaistui selvästi viime vuonna. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Marjukka Talvitie

Matkailijamäärä kasvoi Rovaniemellä huimasti joulukuussa. Kasvua vuoden takaiseen oli reilut 18 prosenttia. Lapin matkailun aiempaan huippuun, joulukuuhun 2019 verrattuna kasvua oli 10 prosenttia. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrässä kasvua oli joulukuussa liki 24 prosenttia.

Tilastokeskuksen joulukuun majoitustilastojen mukaan Rovaniemellä oli joulukuussa yli 150 000 yöpymistä rekisteröidyissä majoitusliikkeissä. Rovaniemellä on vajaat 2000 majoitushuonetta, joissa on yhteensä 6700 vuodepaikkaa.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen osasi odottaa hyviä lukuja. Silti numeroiden näkeminen Tilastokeskuksen taulukoissa riemastuttaa.

– Voi sanoa, että tämä on kaikkien aikojen kovin joulukuu. Se on nyt tehty, ja siltähän se katukuvassa ja meidän matkailukohteissa käytännössä vaikutti, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäisen mukaan suurin osa joulumatkailijoista on yhä brittejä, mutta muutosta on ilmassa. Kasvavana joukkona hän listaa Ranskan, Italian ja Espanjan.

– Tässä varmasti näkyy Air Francen tarjoama yhteys. Myös yhteys Amsterdamista verkottuu reitteihin.

Joulukuussa ranskalaismatkailijoiden määrä laski vuoden takaiseen verrattuna, mutta tammi-joulukuussa kasvua oli 30 prosenttia.

Aasialaisten määrä nousussa

Myös aasialaisten matkailijoiden määrä on kasvanut, vaikka heidän määränsä on kaukana koronapandemiaa edeltäneestä ajasta. Aasialaisten majoitusöitä oli joulukuussa yli 17 000. Määrä oli yli kaksinkertainen vuoden takaiseen verrattuna. Kärkkäisen mukaan erityisesti singaporelaisten matkailu on lisääntynyt. Ensi talvikaudelle Visit Rovaniemi ennustaa aasialaisten matkailijoiden määrän selkevää kasvua.

Koko maassa joulukuun yöpymismäärät kasvoivat liki 12 prosenttia, Lapissa yhteensä 12,5 prosenttia.

Yöpymisen keskihinta Rovaniemellä oli huimasti korkeampi kuin muualla Suomessa, liki 300 euroa. Esimerkiksi Helsingissä keskihinta oli joulukuussa 119 euroa, Kittilässä 192 euroa ja Sodankylässä 282 euroa

Tilastokeskuksen majoitusluvuissa ei ole mukana rekisteröimätön majoitusmyynti, kuten Airbnb.

Sen osuus on ollut Rovaniemellä pitkään reilut 10 prosenttia rekisteröityjen majoitusliikkeiden myyntimäärästä. Arvion mukaan joulukuussa Rovaniemellä oli siis noin vajaat 20 000 rekisteröimätöntä yöpymistä.

Päivitetty kauttaaltaan kello 15.00

Enemmän aiheesta:

Lapin talvimatkailukeskuksissa rikotaan ennätyksiä – matkailijoita on kaikkiaan hyvin liikkeellä

Lapissa on meneillään ennätyksellisen vilkas matkailukausi – ”Joka päivä tehdään lauantaita”

Joulua edeltävä viikonloppu on Rovaniemellä talven kiireisintä aikaa – tonttuoppaat virittävät turistit tunnelmaan jo lentokentällä

Suosittelemme sinulle