Hyppää sisältöön

Kymen Sanomat: Haminan akkumateriaalitehtaalle 15 miljoonan euron investointituki

Rahalla on tarkoitus kehittää uudenlaista kiertotalouden ratkaisua sivutuotteena syntyvän natriumsulfaatin talteenottoon ja uudelleenkäyttöön.

Haminan akkumateriaalitehtaan tonttialue.
Tälle tontille tehdasta on suunniteltu Haminassa. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Kata Salaspuro

Haminaan suunnitellun akkumateriaalitehtaan hanke on saanut Business Finlandilta 15 miljoonan euron tuen, kertoo Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Tarkoituksena on kehittää ratkaisu, jonka avulla teollisuus voi hyödyntää Haminan prekursoritehtaan sivutuotteena syntyvää natriumsulfaattia. Natriumsulfaatti on tarkoitus hajottaa kemikaaleiksi, jotka voidaan käyttää akkumateriaalin tuotannossa uudelleen. Kiertotaloudessa ideana on, että materiaaleja pystytään palauttamaan uudelleen kiertoon.

Investointituki myönnettiin Suomen Malmijalostuksen ja Adven Oy:n yhteisyritykselle, Adven-FMG Sodium Sulphate Solutions Oy:lle. Yhteisyrityksestä Suomen Malmijalostus omistaa 49 prosenttia.

Suomen Malmijalostuksen akkuarvoketjun johtaja Vesa Koivisto kertoo Kymen Sanomissa, että natriumsulfaattia esiintyy luonnossa ja sitä lisätään esimerkiksi vissyyn. Se ei ole vaarallinen, haitallinen tai luokiteltu aine. Sitä syntyy sivutuotteena myös esimerkiksi sellunkeitossa.

Suolavesi käyttöön

Haminaan suunnitteilla olevalla prekursorimateriaalitehtaalla natriumsulfaattia syntyisi enemmän kuin missään tämänhetkisessä tuotantoprosessissa Suomessa. Siksi myös sen talteenotto on tärkeää.

Onnistuessaan natriumsulfaatin uudelleenkäyttöratkaisulla arvellaan olevan myös vientipotentiaalia. Euroopassa ei vielä ole laajamittaista prekursorituotantoa, mutta hankkeita on vireillä. Haminan tehdas voisi toimia ympäristöystävällisemmän teollisuuden suunnannäyttäjänä.

Jos natriumsulfaattia ei oteta talteen, se laskettaisiin mereen. Erikoistutkija Jouni Lehtoranta Suomen ympäristökeskuksesta sanoo sekä natriumin että sulfaatin olevan suolaisen veden pääkomponentteja.

Haminan tehtaan tuotantokapasiteetiksi on tällä hetkellä arvioitu noin 60 000 tonnia.

Suosittelemme sinulle