Hyppää sisältöön

Tutkimus: Desinfiointiin käytettävät UV-lamput voivat heikentää sisäilman laatua

Esimerkiksi sairaalojen puhdistukseen käytettävien UV-lamppujen haitat voivat olla laajempia kuin on aikaisemmin ymmärretty.

UV - siivousrobotti
Kuvituskuvassa UV-siivousrobotti. Kuva: Markku Pitkänen / Yle
Kaarlo Kulmanen

Helsingin yliopiston aerosolifysiikkalaboratorion mittauksissa selvisi, että aina desinfiointiin käytettävien UV-lamppujen syttyessä kaasujen ja pienhiukkasten pitoisuudet nousivat huomattavasti.

Pienhiukkaspitoisuudet palasivat alkuperäiselle tasolla vasta noin 30–40 minuutin kuluttua.

UVGI-metodilla (englanniksi ultraviolet germicidal irradiation) sisätilojen puhdistaminen on tutkitusti tehokas tapa deaktivoida taudinaiheuttajia.

Bakteereja ja viruksia deaktivoidaan altistamalla ne UV-säteilylle korkeaenergeettisten lamppujen avulla.

Viime aikoina esimerkiksi sairaalat ovat lisänneet niin sanottujen UVGI-puhdistusrobottien käyttöä.

Puhdistusmetodilla voi kuitenkin olla haittoja, joka johtuu sisäilman heikkenemisestä. Ihmisille voi siis koitua epäsuoria haittavaikutuksia.

– Toteutimme tietääksemme ensimmäisen kokeellisen tutkimuksen, jossa UVGI-laitteen vaikutuksia tutkitaan sisäilman ilmanlaadun kannalta, sanoo väitöskirjatutkija Frans Graeffe Helsingin yliopiston Ilmakehätieteen keskus Inarista tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

On mahdollista, että UVGI-puhdistusrobotit aiheuttavat käyttäessään UV-säteilyä sisätiloissa samankaltaisia reaktioita kuin aurinko.

Säteilyn aiheuttamat reaktiot voivat muodostaa erinäisiä kaasuja ja pienhiukkasia, jotka hengitettynä ovat haitallisia terveydelle. Korkeat pienhiukkaspitoisuudet on yhdistetty moniin sairauksiin, kuten hengityselinsairauksiin.

– Huoneen puhdistuksen jälkeen olisi parempi odottaa jonkin aikaa ennen sinne menemistä, tai sitten huoneeseen menevä henkilö voisi suojautua esimerkiksi tarpeeksi tehokkaalla hengityssuojaimella, Graeffe sanoo.

Koska UV-lamppujen aiheuttamien kaasujen ja pienhiukkasten muodostumismekanismit ovat monimutkaisia, tuloksista ei voi suoraan käyttää johtopäätöksiä eri ympäristöistä.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 27. tammikuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle