Hyppää sisältöön

Koulukuljetusten järjestämistä helpottava sovellus syntyi puolivahingossa

Koulukyyti-sovellusta on testattu syyslukukaudella. Tammikuun jälkeen se on tarkoitus ottaa käyttöön kemiläisliikennöitsijän autoissa. Taustalla oleva EU-projekti seuraa muun muassa hiilijalanjälkeä.

Uusi Koulukyyti-sovellus vie paperit ja kynät unholaan koulukuljetuksista Kemissä.
Jari Peltoperä

Kemissä otetaan käyttöön ensimmäinen Lapissa kehitetty koulukyyti-sovellus. Kemin Digipolis on yhteistyössä Oulun yliopiston ja Ammattikorkeakoulu Centrian kanssa testannut syyslukukauden kemiläiselle Heiskasen Liikenteelle räätälöityä sovellusta.

Uuden sovelluksen avulla vanhempi voi ilmoittaa lapsen poissaolon ja seurata koulukyydin etenemistä reaaliaikaisesti.

Kemiläinen, alakouluikäisen lapsen äiti Kati Jussila odottaa, että saa uuden koulukyyti-sovelluksen toimimaan. Hänellä oli sovelluksen kanssa ongelmia sen testivaiheessa ja viestejä piti lähettää kuljetuksen tarpeesta liikennöitsijälle vielä whatsappilla.

Kemiläinen Kati Jussila istuu Jopen salissa kuuntelemassa Koulukyyti-sovelluksen infoa.
– Kyllä se turvallisuutta lisää. Uudella sovelluksella näemme milloin taksi hakee pojan kotoa. Sitten kun koulusta lähtee taksilla, niin näemme milloin hän on kotona, sanoo Kati Jussila. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Kemissä koulukyyti-sovelluksen kehittäminen sai alkunsa, kun EU:n Aurolal-hankkeeseen mietittiin liikkuvuuteen ja logistiikkaan sopivaa projektia.

Kemin Digipoliksen ja liikennöitsijä Timo Heiskasen välisissä keskusteluissa tuli ilmi, että vanhempien ja kuljettajien välillä ei aina viestintä toimi.

– Keskusteltiin koulukuljetusten nykytilasta ja sen kipukohdista, miten asioita voisi parantaa, kertoo Kemin Digipoliksen projektiasiantuntija Jani Mäläskä.

Eroon kynällä tehdyistä listoista

Heiskasen liikenteen toimitusjohtaja Timo Heiskasen mukaan sovelluksen syntyhistoria alkoi vähän kuin puolivahingossa ja nyt se on räätälöity yrityksen käyttöön.

– Digipoliksen väki kysyi, eikö ole helpompaa tapaa tehdä kyytiläisistä listoja kuin manuaalisesti kynällä ja paperilla.

Koulukuljetuksia ajavat ovat tähän asti joutuneet päivittämään oppilaslistoja käsin ja se on vienyt aikaa esimerkiksi aamuisin. Vanhemmat ovat aikaisemmin ilmoittaneet tekstiviestillä, sähköpostilla, whatsappilla tai puhelimella soittamalla, jos lapsi ei tarvi kuljetusta.

Nyt kehitetyn sovelluksen avulla vanhemmat voivat hoitaa poissaoloilmoituksen kätevämmin parilla klikkauksella. Tilanne yksinkertaistuu, kun ilmoituksia tulee vain yhden sovelluksen kautta.

Heiskasen Liikenne Oy:n toimitusjohtaja Timo Heiskanen katsoo Koulukyyti-sovelluksen infotilaisuutta Kemissä Jopen salissa.
– Sovellus yksinkertaistaa arkea ja lisää kuljetusten luotettavuutta. Kuljettajilta on tullut sovelluksesta kiitosta, kehuu liikennöitsijä Timo Heiskanen Heiskasen Liikenne Oy:stä Kuva: Juuso Stoor / Yle

Projekti seuraa hiilijalanjälkiä

Koulukyyti-sovellus lisää turvallisuutta ja tuo kyydityksiin ekologisuutta. Turhat ajot jäävät pois, sillä sovelluksen avulla voi ilmoittaa helposti, jos lapsi ei esimerkiksi tulekaan kouluun. Sovellus näyttää lisäksi reaaliaikaisesti, milloin koululainen tulee kyytiin tai jää kyydistä pois.

Sovelluksen testiversio on ollut käytössä Heiskasen Liikenteellä syyslukukauden ja testiä on jatkettu vielä tammikuun loppuun. Sen jälkeen sovelluksen tuotantoversio otetaan kuljetusyrityksessä käyttöön.

Erityislapsi istuu koulukuljetuksen kyydissä.
Uusi sovellus lisää turvallisuutta varsinkin erityislasten koulukuljetuksissa. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Projekti jatkuu vielä pari vuotta. Tarkoitus on mitata muun muassa koettua turvallisuutta ja sitä, pieneneekö hiilijalanjälki sovelluksen käytön myötä, kertoo Jani Mäläskä.

– Pyrimme mittaamaan, säästyykö sovelluksen avulla ajettuja kilometrejä. Myös käyttäjäkysely on tarkoitus tehdä.

Älypuhelimella käytettävän koulukyyti-sovelluksen käyttäjiä ovat lasten vanhemmat, koulukäynnin ohjaajat, kuljettajat ja liikennöitsijä.

Sovelluksen omistaa Digipolis ja sitä on ollut kehittämässä hankkeen ulkopuolisena tahona Centria Ammattikorkeakoulu Kokkolasta.

Seppo Ahola katsoo digipoliksen projektipäällikkö Jani Mäläskää, joka kertoo Koulukyyti-sovelluksesta Syväkankaan koulun Jopen salissa.
Digipoliksen projektiasiantuntija Jani Mäläskän mukaan digitalisaatio on vielä lapsen kengissä Lapissa koulukuljetuksiin liittyvissä asioissa. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Kun koulukyyti-sovelluksesta on saatu kokemuksia, sen kaupallistamista myös muiden käyttöön voidaan miettiä.

Sovellusta kohtaan on jo nyt ollut kiinnostusta ympäri Lappia.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 27.1. klo 23 saakka

Suosittelemme sinulle