Hyppää sisältöön

Keskipohjanmaata ja Kainuun Sanomia julkaiseva Hilla Group aloittaa koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut

Helmikuussa alkavat neuvottelut koskevat koko henkilöstöä eli 565 ihmistä.

Kuvassa painotalo.
Hilla Groupin painotalo Bothnia Print sijaitsee Kokkolassa. Arkistokuva. Kuva: Juha Kemppainen /Yle
Heini Holopainen

Lukuisia lehtiä julkaiseva mediakonserni Hilla Group aloittaa koko henkilöstä koskevat muutosneuvottelut. Niiden piirissä on 565 henkilöä.

Neuvottelut voivat johtaa enintään 29 henkilön irtisanomiseen ja 229 henkilön työsopimuksen ehtojen muuttamiseen. Lisäksi neuvotteluista voi seurata henkilöstön enintään 90 vuorokauden lomautuksia kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Toimitusjohtaja Mikko Luoma kertoo tiedotteessa, että toimilla yhtiö vastaa media-alan viimeaikaisiin muutoksiin.

Hän listaa, että median tuottaminen ja kuluttaminen ovat digitalisoituneet, paperilehtien levikki on laskenut samalla kun energia- ja materiaalikustannukset ovat nousseet. Myös ostovoima on vähentynyt.

Hilla Group on samaan aikaan laajentunut maantieteellisesti, ja eri yksiköiden toimintatapoja on syytä yhtenäistää, toteaa Luoma.

Katseet painettuihin lehtiin

Toimitusjohtaja taustoittaa, että suurin yksittäinen kustannuserä on painopaperi. Sen hinta on vuoden takaisesta ajasta yli kaksinkertaistunut. Syynä on Venäjän aloittama sota, jonka alkamisen jälkeen painopaperia ei ole enää haluttu ostaa Venäjältä. Nyt sen ainoa lähde on UPM:n tehdas Jämsänkoskella.

Neuvotteluilla tavoitellaan miljoonan euron vuosittaisia kustannussäästöjä. Luoman mukaan niihin tähdätään toiminnallisilla muutoksilla ja viimesijaisia keinoja ovat esimerkiksi lomautukset.

– Työ ei ole missään nimessä vähentynyt, siksi ei ole järkeä ensisijassa vähentää väkeä. Ihmisten tiedontarve on todella voimakas. Myös kummallakin painotalolla on paljon asiakkaita, toteaa Luoma.

Neuvottelupöydässä asialistalla saattaa olla painettujen lehtien ilmestymiskertojen vähentäminen. Luoma kuitenkin tyrmää täysin ajatuksen minkään painetun lehden lakkauttamisesta kokonaan.

– Meillä on itseisarvo olla laajasti läsnä Keski-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Samaan aikaan me olemme parantamassa digitaalisia palveluja. Sitä olemme tehneet viime kesästä lähtien.

”Ei ollut yllätys”

Hilla Groupin eteläisellä toimialueella julkaisujen pääluottamusmiehenä toimiva Jukka Anias kommentoi, etteivät alaa seuraavalle muutosneuvottelut tulleet yllätyksenä. Printtimedian ansaintalogiikka on muutoksessa kustannustason nousun vuoksi.

Anias on samaa mieltä yhtiön toimitusjohtajan kanssa siitä, että journalistisen työn määrä ei ole vähentynyt.

– Minulla on vahva käsitys siitä, että tasokkaan ja luotettavan journalismin tarve on pikemminkin kasvanut. Ongelma on, että printtimedian bisneslogiikka on murtunut, koska painamisen, paperin hinnan ja jakelun kustannukset ovat nousseet.

Hilla Group julkaisee muun muassa maakuntalehtiä Keskipohjanmaa ja Kainuun Sanomat.

Helmikuussa alkavissa neuvotteluissa ovat mukana Hilla Group Oyj, Jopox Oy, Botnia Print Oy Ab, Kokkolan jakelu Oy ja SLP Jakelu Oy. Neuvottelut päättyvät aikaisintaan maaliskuun puolivälissä.

Hilla Groupiin kuuluu kaksi maakuntalehteä, 14 paikallislehteä, 9 kaupunkilehteä, 8 matkailulehteä sekä laaja ulkomainostauluverkosto.

26.1.2023 kello 14.10 juttua on täydennetty haastatteluilla.

Suosittelemme sinulle