Hyppää sisältöön

Nokia lopettaa kouluistaan kolme painotusluokkaa – johtava rehtori: ”Ohjaavat koulushoppailuun”

Nokian johtavan rehtorin Kari Lähteen mukaan samanhenkisten oppilaiden kerääminen samoihin opetusryhmiin tuo mukanaan myös haittapuolia, joista olisi syytä puhua avoimesti.

Ilmakuvassa näkyy Nokian Emäkosken koulun uusi miljöö, jossa on runsaasti erilaisia liikkumiseen ja viihtyvyyteen tähtääviä aktiviteetteja.
Nokian Emäkosken koulu pääsi viime vuonna uuteen kiinteistöön. Kuvituskuva. Kuva: Rakennusliike Lapti
Heli Mansikka

Nokia lopettaa yläkouluistaan kolme painotusluokkaa. Esimerkiksi Emäkosken koulun molemmat painotusluokat lopetetaan. Aiemmin oppilas on voinut hakeutua yläkoulussa luonnontieteitä, matematiikkaa ja teknologiaa painottavalle luokalle tai viestintäluokalle.

Nokian johtava rehtori Kari Lähde kertoo, että toive tuli koululta.

– Meillä Emäkosken koulu halusi luopua Lumate- ja viestintäpainotuksista. Nämä valinnaiset aineet tulevat kuitenkin säilymään Emppiksen valinnaisainetarjottimella, joten niitä edelleen siis opiskellaan ja opetetaan jos oppilaat niitä valitsevat, Lähde kertoo sähköpostissaan.

Lähteen mukaan oppilaiden keräämisestä painotusluokkiin haluttiin luopua oppilaiden tasa-arvoisen luokkasijoittelun takia.

– Realismiksi näytti muodostuneen se, että hyvin koulussa menestyvät oppilaat valitsivat näitä painotusaineita. Silloin näille kahdelle painotusluokalle kerääntyi koulun huippuoppilaat ja muut jakautuivat muille luokille. Järjestelmä loi epätasapainoa luokkien oppilaskokoonpanoissa ja oli edesauttamassa omalta osaltaan rauhattomuutta joissakin luokissa.

Muissa kouluissa osa painotusluokista säilyy. Nokianvirran koulu luopui kuvaamataitopainotuksesta, mutta musiikki- ja liikuntapainotukset jatkavat. Luma-painotus jatkuu edelleen Harjuniityn koulussa.

– Painotusluokat ovat merkittävässä määrin koulujen markkinointia. Samanhenkisten oppilaiden kerääminen samoihin opetusryhmiin tuo kyllä hyviäkin asioita mukanaan, mutta myös joitakin haittapuolia. Tästä olisi syytä puhua avoimesti. Niin, ja koulushoppailuunhan nämä painotusluokat ohjaavat, Lähde sanoo.

Painotusluokkien vähentämisestä kertoi ensin Nokian Uutiset.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme sinulle