Hyppää sisältöön

Harva muistaa enää, että Jukka Jalosenkin kehuma kiekkotaiteilija joutui popcorn-osastolle – nyt Michael Joly tekee tuhoisaa jälkeä SM-liigassa

Vaikka HPK-taituri Michael Joly haluaisi pelata vielä NHL:ssä, ei jatko SM-liigassa ole suljettu pois. Nyt kiekkotaiteilija on matkalla HPK:n ja koko liigan pörssikuninkaaksi.

Michael Joly.
Michael Joly on tottunut kantamaan HPK:n kultakypärää. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP
Jonne Niemeläinen,
Jussi Saarinen,
Timo Uusitalo

SM-liigan pudotuspelipaikasta taistelevan HPK:n kantava voima on ollut tällä kaudella kanadalaishyökkääjä Michael Joly. Liigan pistetilastoa johtava 27-vuotias Joly on ollut mukana lähes puolessa hämeenlinnalaisten maaleista (45/105).

Laitahyökkääjä on rohmunnut 45 ottelusta saman verran pisteitä (18+27).

Joly myönsi Yle Urheilulle, että hän pitää itseään kaukalotaiteilijana. Tästä kertoo miehen mailan teippauskin – sen pitää olla persoonallinen. Erkkaa on kieputettu lavan ympäri noin kolme kierrosta, enempää teippiä ei ole mailan pohjassa, mutta erkkaa on vedetty vielä muutaman sentin siivu poikittain.

Michael Joly avaa erikoista mailan teippaustaan.

– Ennen minulla oli teippiä enemmän mailan ympärillä. Näin muutama vuosi sitten yhden kaverin pelaavan erilaisella teippauksella. Ajattelin, että tuohan on viisas tapa. Päättelin, että on fiksua, jos pohjassa ei ole teippiä, niin maila ei kastu lumesta. Maila tuntuu nyt kevyemmältä ja paremmalta. Tämä on toiminut hyvin jo kolmen vuoden ajan, Joly esitteli teippaustaan.

– En tiedä, onko tämä taidetta, mutta ainakin taiteellista, HPK-tähti nauroi.

Jolyn ”taiteilijaluonne” näkyy parhaiten kiekkokaukalossa.

– Olen ehdottomasti erilainen pelaaja muihin verrattuna. Yritän joskus temppuja, mitä en itsekään osaa kunnolla. Haluan kokeilla eri asioita ja olla luova. Olen siinä mielessä erilainen. Jääkiekko kaipaa taiteilijoita.

Jukka Jalosen kehut lämmittivät

Kanadanranskalainen otti liigakaukalot haltuun jo viime kaudella. Tuloksena oli HPK:n 58 runkosarjapelistä 50 (21+29) pistettä. Tätä ennen hän urakoi rapakon takana AHL:ssä ja ECHL:ssä vaihtelevalla menestyksellä.

Nyt miehen sulava kiekonkäsittely, näppärä syöttötaito sekä terävä liikkuvuus ovat vain jalostuneet. HPK-luotsi Jarno Pikkarainen on saanut kiekkotaiteilijasta tehot irti tällä kaudella, sillä 50 tehopisteen raja on kohta rikki.

Joly on viihtynyt hyvin Hämeenlinnassa ja SM-liigassa.

Jääkiekkoilija Michael Joly HPK:n harjoitusasu päällä vaihtoaitiossa (puolilähikuva).
Michael Joly on petrannut puolustustaitojaan SM-liigassa. Kuva: Markku Pelkonen / Yle

– Kaikkein nautinnollisinta minulle täällä on, kun saan olla oma itseni jääkiekkoilijana. Valmentaja peluuttaa minua siten, missä olen vahvimmillani. Hän peluuttaa minua erityisesti pelien lopussa ja saan paljon peliaikaa joukkueessa. Se on minulle kaikkein nautinnollisinta.

Joly on mielestään kehittynyt Suomessa. Hyökkääjän mukaan hän on entistä nopeampi ja fyysisempi. Puolustuspelikin on nyt miehen mukaan kohtuullisella tasolla.

– Ennen liigaa puolustuspelini oli huonoin osa-alueeni, mutta olen kehittynyt paljon.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen totesi jo ennen liigakauden alkua, että Jolyn kiekolliset taidot ovat NHL-tasoa.

– Onhan se mahtavaa, että kuulet tällaisia kehuja. Se todistaa minulle, että pystyn pelaamaan korkealla tasolla. Tullessani Eurooppaan tavoitteeni oli, että ihmiset puhuvat taidostani, sillä Pohjois-Amerikassa en ollut tapetilla. Jos Jalosen tasoinen valmentaja kehuu minua, niin se auttaa minua.

”Entistä parempi Joly, eikä vielä nähty edes parasta versiota”

HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen tähdentää, että seuran ja Jolyn yhteinen taival lähti siitä, että pelaaja osoitti halunsa tulla pelaamaan Eurooppaan. Useammat silmät katsoivat hänen ECHL- ja AHL-pelejään videotallenteista.

– Jolyn kohdalla en nosta kenellekään erityistä sulkaa hattuun, vaan siihen vaikutti Matti Tiilikainen ja hänen sen aikainen valmennuksensa (Jani Keinänen ja Janne Sinkkonen), Jukka Voutilainen, Mika Toivola ja minä olin viimeisenä hyväksymässä pelaajan palkkatoiveen.

HPK Liiga Oy:n toimitusjohtaja Antti Toivanen
Michael Joly on osoittautunut HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivaiselle melkoiseksi helmeksi. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

– Meidän yhteneväisessä analyysissä pisti silmiin Jolyn poikkeuksellisuus ja juonikkuus sekä se, että hän oli todella vaikea puolustettava ja pystyi luomaan kuin tyhjästä maalipaikkoja.

Vaikka harva vielä muistaa, niin Suomen kiekkoliigaan sopeutuminen otti aikansa myös Michael Jolylta. Kanadalaishyökkääjä takoi liigauransa alkuun kolmessa avauspelissä pisteet 3+2=5/+5, mutta sen jälkeiset 11 seuraavaa ottelua sujuivat heikommin, 1+2=3/-8. Joly joutui hetkeksi jopa popcorn-osastolle.

– Suomen kulttuuri ja harjoittelu veivät hetken, ennen kuin saimme puristettua Michaelin uudelle tasolle. Itse näen, että aika Suomessa ja harjoittelu täällä ovat tehneet hänelle paljon, Toivanen toteaa.

HPK-pomo korostaa, että Jolyn kohdalla puhutaan erittäin motivoituneesta urheilijasta, joka pistää joka päivä itsensä likoon.

– Se, miten harjoitellaan, huolletaan ja miten fysiikasta pidetään huolta, on auttanut häntä kehittymään pelaajana. Me näemme tänä päivänä entistä paremman Jolyn, ja uskon, ettemme ole edes vielä nähneet parasta versiota hänestä.

SM-liigan ”hitaus” nyppii

Taso Suomessa on Jolyn mukaan mukaan kova.

– Pohjois-Amerikassa pelataan tavallaan nopeammin. Täällä pelataan ja ryhmittäydytään enemmän joukkueena. Parin kuukauden totuttelun jälkeen sain kuitenkin hyvin juonesta kiinni.

Jääkiekkoilija Michael Joly HPK:n harjoitusasussa kokokuvassa.
Michael Joly ei karta kovaa työntekoa ja harjoittelua. Kuva: Markku Pelkonen / Yle

Ainoa asia, jota Joly kritisoi SM-liigassa, on pelin hitaus. Hän on tullut Suomessa tunnetuksi siitä, että hän haluaa pitää paljon kiekkoa, jakaa namupasseja ja laukoa paljon.

– Olen kyllä tottunut tähän, mutta täällä peruutellaan paljon ja ryhmittäydytään uudelleen, kun välillä voisi hyökätä suoraviivaisemmin.

Joly myöntää, että hän vihaa häviämistä todella paljon. Hän uskoo, että tämä tekee hänestä paremman pelaajan.

– Olen tottunut taistelemaan, veljeni ovat minua vanhempia. Olen todella kilpailuhenkinen.

”Haluan todella voittaa piste- ja maalipörssin”

HPK:n kaukalotaiteilija on kovin kandidaatti liigan pistepörssin voittajaksi. Kanadalaispelaaja on voittanut pistepörssin aiemmin kolmesti. Steve Kariya, hänen veljensä Martin Kariya sekä Justin Danforth ovat menneiden kausien kanadalaiset pörssihirmut.

– Haluan todella voittaa piste- ja maalipörssin, mutta ennen kaikkea haluan, että joukkue voittaa. En ajattele vielä tällaisia asioita, sillä pelejä on vielä paljon jäljellä.

Kerho on tällä haavaa niukasti pudotuspeliviivan alapuolella, mutta Joly uskoo, että joukkue nähdään pudotuspeleissä, kunhan viime pelien mainio vire saa jatkoa.

”Viime kaudella HPK-tähdellä oli jo 14 muuta ottajaa Liigassa”

Joly teki viime kaudella vuoden jatkosopimuksen Hämeenlinnaan. Moni ihmetteli sitä, miten ihmeessä HPK pystyi kiinnittämään noin taitavan pelaajan.

– Hän on erittäin motivoitunut menemään uralla eteenpäin. Organisaatio, ympäristö, valmennus ovat olleet hänelle oikeita ja hän on saanut sitä, mitä on hakenut. Tätä kuvastaa sekin, että jo viime kaudella hänellä olisi ollut varmasti 14 muutakin ottajaa liigassa. Jos hän olisi valinnut taloudellisimman vaihtoehdon, niin se ei olisi ollut Hämeenlinna, Antti Toivanen myöntää.

Joly viihtyy erinomaisesti HPK:ssa ja kaupungissa, mutta silti hänen jatkosopimuksensa ensi kaudeksi Hämeenlinnaan ei liene enää mahdollista.

– Mikään ei ole onneksi mahdotonta. Hämeenlinna ei ole vielä poissuljettu vaihtoehto. Kukaan ei uskonut viime kauden jälkeenkään, että Michael olisi jatkanut meillä, HPK:n toimitusjohtaja muistuttaa.

Joly uskoo, että hän voi vielä pelata NHL:ssä.

– Ei se askel niin iso ole. Se vaatii vain sopeutumista – samaa, mitä tein tullessani SM-liigaan. Uskon, että pärjäisin NHL:ssä. Pelaamalla sitä oppii, missä osa-alueella pitää parantaa.

Vaikka NHL on lähes jokaisen kiekkoilijan unelma, ei Joly sulje pois sitä vaihtoehtoa, että hän pelaisi myös ensi kaudella SM-liigassa. Nyt hän keskittyy pelaamiseen HPK:ssa.

HPK kohtaa Lukon perjantaina vieraskaukalossa. Ottelua ja muita päivän SM-liigakierroksen kamppailuita voit kuunnella suorana Yle Puheelta kello 18.00 alkaen. Jääkiekkokierroksen studiossa Jussi Paasi ja asiantuntijana Topi Nättinen.

Suosittelemme sinulle