Hyppää sisältöön

Milla Punsarille harvinainen siirto Saksaan – Hongan pitkäaikainen kapteeni avaa nyt, miksi päätti lähteä ulkomaille 26-vuotiaana

Milla Punsar on lukeutunut vuosien ajan jalkapallon Kansallisen liigan parhaimpiin pelaajiin. Nyt 26-vuotiaana hän siirtyy kuitenkin ensimmäistä kertaa ulkomaille.

Milla Punsa rpallossa.
Milla Punsar on edustanut koko aikuisikänsä espoolaista Honkaa. Kuva: Mira Lönnqvist / Kansallinen liiga
Hinni Hirvonen

Jalkapallon naisten Bundesliigassa ei ole vielä 2020-luvulla suomalaisia nähty. Tällä kaudella kuitenkin nähdään, sillä sarjanousija SV Meppen on solminut 18 kuukauden mittaisen sopimuksen espoolaislähtöisen Milla Punsarin kanssa.

Punsar on edustanut koko aikuisikänsä FC Honkaa, jonka kapteenina hän on viime vuodet toiminut. Espoolaisseura järjesti kapteenilleen mahdollisuuden harjoitella saksalaisseuran kanssa, ja testijakson lopuksi syntyi sopimus.

– Kävin viikonloppuna Suomesta hakemassa kamat ja lensin takaisin tänne. Isoin kiitos siirrosta kuuluu Hongan managerille Velimatti Sutelalle, joka pyrkii aktiivisesti järjestämään meille Hongan pelaajille eri paikkoja. Hän oli käynyt läpi eri seuroja, ja sitten Meppen tuli vastaan, Punsar kiittelee.

Mutta mikä sai Punsarin lähtemään ammattilaiseksi ulkomaille nyt, 26-vuotiaana?

– Olen aina ehkä kuitenkin identifioitunut jalkapalloilijaksi. Olen sanonut, että teen vähän töitä siinä sivussa. Siirtyminen on varmaan ihan sujuvaa, kun jalkapallo on aina ollut niin vahvasti osana identiteettiä.

Milla Punsar marssii.
Milla Punsar on toiminut viime vuodet Hongan kapteenina. Kuva: Juhani järvenpää / Kansallinen liiga

Vuodesta 2015 Hongan keskikentällä ja hyökkäyspäässä viilettänyt Punsar on lukeutunut kaudesta toiseen liigan parhaimmistoon. Loukkaantumiset ovat kuitenkin usein olleet riesana, mutta viime kaudella Punsar säästyi isommilta takaiskuilta.

– Nyt oli monilta osin hyvä tilanne sen suhteen, että koulut on käyty ja sain terveen kauden alle. Viime kausi oli ensimmäinen koskaan, kun sain pelata kaikki pelit. Ajattelin, että jos joskus haluan ulkomaille mennä, kyllä nyt on mentävä. Urheilijan ura ei ole niin pitkä. Tuntui, että palaset loksahtivat kohdalleen ja löytyi hyvä vaihtoehto. Päätin kokeilla tätä.

Punsarin sopimuksessa on purkumahdollisuus kesällä, mikäli pelaaja niin haluaa.

– Jos tuntuu, että homma ei natsaisikaan, halusin itselleni mahdollisuuden. Näillä näkymin kaikki on hyvin!

Harvinaista suomalaisherkkua

Suomalaisia naisia ei viime vuosina ole Saksan pääsarjassa nähty. Tinja-Riikka Korpela vartioi Bayern Münchenin maalia vuosina 2014–2017 ja Katriina Talaslahti kuului seuran organisaatioon vuosina 2015–2019, mutta peleissä häntä nähtiin tositoimissa lähinnä Bayernin kakkosjoukkueessa ja nuorten joukkueissa.

– Onhan se hienoa, että saa edustaa Suomea täällä. Toki miesten puolellahan suomalaisia löytyy, Punsar kommentoi.

Tinja-Riikka Korpela ohjaa peliä.
Tinja-Riikka Korpela vartioi Bayern Münchenin maalia vuosina 2014-2017. Kuva: imago/DeFodi/ All Over Press

Meppen on pieni, noin 35 000 asukkaan kylä, joka sijaitsee aivan Hollannin rajalla. Punsar kertoo viihtyneensä kylässä hyvin.

– Kaikki ovat todella ystävällisiä ja tuntuu, että kaikki tuntevat toisensa. Naisten joukkue on vähän kuin tämän kaupungin lippulaiva, miehet pelaavat kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla ja naiset Bundesliigassa, Punsar kertoo.

Täksi kaudeksi pääsarjaan nousseen joukkueen tavoitteena on säilyttää sarjapaikka. Kymmenen ottelun jälkeen Meppen on 12 joukkueen Bundesliigassa keskikastissa seitsemäntenä.

– Näiden slogan on ”we are here to stay” (olemme täällä jäädäksemme). Aiempina vuosina he ovat olleet Bundesliigassa ja sitten taas tippuneet. Tavoitteena on ehdottomasti olla vakiojoukkueena Bundesliigassa.

Kotimaan kentillä Punsar on tullut tunnetuksi periksiantamattomuudestaan ja kovasta työmäärästään molempiin suuntiin – ja juuri sellaista pelaajaa sarjanousija etsi.

– Nämä kaipasivat hyökkäyspään pelaajaa, joka tykkää myös puolustaa paljon. Meidän Meppen lähtee usein altavastaajana peleihin, kun on kovia vastustajia tulossa. Täällä tarvitaan kovaa työntekoa ja toivon, että ominaisuuteni auttavat seuraa saavuttamaan tavoitteet.

A-maajoukkueessa Punsaria ei vielä toistaiseksi ole nähty. Nimeämistä odotellessa Punsar aikoo keskittyä pelaamisesta nauttimiseen.

– Nojoo, miksei. En ole ikinä ottanut siitä mitään paineita. Kutsu tulee, jos tulee. Pelaan siksi, että rakastan jalkapalloa enkä siksi, että minun pitäisi olla jonain vuonna jossain paikassa.

Jalkapallon Naisten Bundesliiga jatkuu helmikuun alussa. Meppen kohtaa seuraavaksi 5.2. kotonaan Eintracht Frankfurtin.

Suosittelemme sinulle