Venäjän valtiollisella tv-kanavalla Rossija-1:llä juontaja Vladimir Solovjov esitti ohjelmassaan, että venäläisten pitäisi ottaa sotilaskohteekseen Saksa ja sen maaperä.
Raju esitys – milloinkohan ehdotetaan Suomeen hyökkäämistä?
Venäläistä propagandaa tutkinut vanhempi tutkija Svetlana Pasti Tampereen yliopistosta sanoo, että suomalaisten ei kannata panikoida.
– Vladimir Solovjovin vetämien ja vastaavien ohjelmien tarkoitus on juuri luoda pelkoa Venäjän ulkopuolella ja lisäksi kasvattaa omaa suosiota Venäjällä.
Pasti kuvailee Solovjovia suosituksi propagandistiksi, joka tukee avoimesti Venäjän hyökkäyssotaa.
Solovjov ei kuitenkaan ole mikään marginaalinen vaikuttaja. Mielipidekyselyn mukaan hän on viimeiset kolme vuotta ollut Venäjän suosituin toimittaja.
Tällä on merkitystä varsinkin maassa, jossa tv-kasvoihin on kova luotto, erityisesti valtion television kanavilla.
Medialla on erittäin tärkeä rooli mielipiteen muokkaajana.
– Luotettava ja monipuolinen tieto Venäjältä ja Ukrainasta on tärkeämpää kuin television propaganda. Mitä vähemmän suomalainen media uutisoi venäläisestä propagandasta, sitä vähemmän se pääsee aiheuttamaan levottomuutta suomalaisissa.
Entä jos kuitenkin pelottaa?
Pastin mukaan tieto on paras puolustus pelkoa vastaan. Tiedotusvälineillä on sotauutisoinnissa hänen mielestään pohtimisen paikka.
– Median ei tarvitsisi yrittää niin paljon vaikuttaa tunteisiin tai pyrkiä etsimään sensaatioita, vaan tarkastella kulloistakin asiaa eri puolilta kylmänrauhallisesti.
Vaikea selvittää, mitä Venäjällä asioista oikeasti ajatellaan
Propagandakanavien juontajat tienaavat ”värikkäillä” ohjelmillaan elantonsa ja hankkivat mainetta, mutta onko kyse tosiaankin vain propagandasta.
Mitä venäläiset oikeasti ajattelevat?
Pastin mukaan tätä on käytännössä melkein mahdotonta selvittää.
Virallinen valtion propaganda on erittäin voimakasta, ja kiistää, että Venäjän asevoimat esimerkiksi vahingoittaisivat siviilejä. Toiseksi, propaganda leimaa ukrainalaiset natseiksi.
Muuta kuin virallista tietoa on vaikea saada ja kaiken lisäksi omalla mielipiteellään voi joutua jopa viideksitoista vuodeksi vankeuteen.
Pasti lainaa kyselyitä, joiden mukaan ”erikoisoperaatiolla” oli viime keväänä ja kesällä Venäjällä 57–75 prosentin kannatus.
Yhden kyselyn mukaan peräti 77 prosenttia operaatiota eli sotaa kannattavista oli sitä mieltä, että Neuvostoliiton rajat tulisi palauttaa.
Voit keskustella aihesta 27.1. kello 23:een saakka.
Katso myös video, jolla Antti Kurra selittää Leopard-päätöksen nopeasti: