Hyppää sisältöön

Oulussa paljastuneen laajan huumausainerikosten tuomiot julki: päätekijälle yhdeksän vuoden vankilatuomio

Poliisi selvitti kesän 2022 aikana laajan rikoskokonaisuuden, jossa huumeiden katukauppa-arvo oli jopa 2 miljoonaa euroa.

Oulun käräjäoikeus
Tuomiot annettiin tänään Oulun käräjäoikeuedessa. Kuva: Yle / Paulus Markkula
Pekka Loukkola

Oulun käräjäoikeus on antanut tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta laajasta huumausainerikoskokonaisuudesta.

Oikeus tuomitsi 15 henkilöä vankeusrangaistuksiin. Päätekijä tuomittiin yhdeksän vuoden vankeuteen. Lisäksi kolme muuta tekijää saivat kuuden vuoden ja 10 kuukauden, kuuden vuoden sekä kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukset.

Poliisi on aiemmin arvioinut, että takavarikoitujen huumeiden arvo katukaupassa olisi ollut noin 1,5-2 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen takavarikko tehtiin viime kesäkuussa, kun poliisi löysi kotietsinnässä lähes sata kiloa erilaisia huumausaineita oululaisesta asunnosta.

Osa vankeustuomioista on ehdollisia. Lisäksi kaksi henkilöä tuomittiin sakkoihin.

Laaja rikoskokonaisuus

Poliisi on tutkinut Oulussa laajaa törkeiden huumausainerikosten kokonaisuutta alkuvuodesta 2022 alkaen.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Jarmo Katilan mukaan tutkinta selvitti laajan huumausaineiden kokonaisuuden yhdessä Keskusrikospoliisin, muiden poliisiyksikköjen sekä tullin kanssa.

– Kyseessä on iso kokonaisuus ja Pohjois-Suomessa harvinainen, kertoi Katila aiemmin Ylelle.

Esitutkinnan aikana oli useita henkilöjä vangittuna rikoksista epäiltynä. Rikoksista epäillyn ryhmittymän johtohenkilöt ovat noin 20–30-vuotiaita ja ulkomaalaistaustaisia.

Esitutkinnassa poliisi takavarikoi useaan kertaan suuren määrän huumausaineita: hasista, amfetamiinia, kokaiinia, ekstaasitabletteja ja marihuanaa. Tutkinnan suurimman onnistumisen poliisi teki kotietsinnällä kesäkuussa, kun se takavarikoi oululaisesta asunnosta erilaisia huumausaineita lähes sata kilogrammaa.

Huumausaineiden lisäksi poliisi takavarikoi huomattavia summia käteistä rahaa epäiltynä rikoshyötynä.

Suosittelemme sinulle