Hyppää sisältöön

Kaustisen kamarimusiikkiviikon kuvataiteilijat tuovat valokuvan esiin kahdessa eri muodossa – grafiikanteon lähtökohtana ja sellaisenaan

Uusikaarlepyyläinen Leif Strengell ja kokkolalainen Anni Laukka ovat pitäneet jo aiemminkin pari yhteisnäyttelyä. Nyt teemana on ”Rethinking”, uudelleenajattelu.

Vasemmalla Leif Strengell åitää työtään seinällä, oikealla Anni Laukka auttaa ripustuskorkeuden määrittelyssä.
Näyttelyn ripustamisessa on pohdittavaa niin korkeuden, ryhmittelyn kuin väljyyden kanssa. Leif Strengellin fotogravyyrin ripustuskorkeuden mietinnässä on mukana Anni Laukka. Kuva: Raila Paavola / Yle
Raila Paavola

Kaustisen kamarimusiikkiviikolla on perinne, että musiikin lisäksi tarjotaan myös kuvien ja muotojen kautta pohdittavaa ja nautittavaa. Nimetään siis vuoden kuvataiteilijat.

Tänä vuonna vuoden kuvataiteilijat Anni Laukka ja Leif Strengell, täyttävät Kansantaiteenkeskuksen näyttelytilan valokuvalla. Esillä on kuvaa sellaisenaan tai pitkälle grafiikan keinoin työstettynä eli fotogravyyreina.

Tätä grafiikkaa edustavat Leif Strengellin tummasävyiset mystiset työt, jotka pitkälle liikkuvat metsän siimeksessä.

– Yllätyn itse koko ajan, että kylläpä tämä Leif on niin romanttinen, naurahtaa taiteilija.

Leif Strengell on polvistuneena vieressä olevien kehystettyjen fotogravyyrien äärelle.
Osa Leif Strengellin tummahkoista luontografiikoista on kehystetty pyöräaukkoiseen reunapahviin. Kuva: Raila Paavola / Yle

Leif Strengellillä ja Anni Laukalla on ollut yhteys jo ennen yhteisten näyttelyiden pitoa, sillä Strengell on toiminut Laukan opettajana Ammattikorkeakoulu Noviassa Pietarsaaressa.

Laukka tuo Kaustisen näyttelyyn sarjan valokuvia, joissa päähenkilö on sama, mutta ympäristöstään poikkeava.

Anni Laukka  yhden "Rethinking the values" -sarjan valokuvan kanssa. Kuvassa mies makkaa sammeleisen kallion kolossa puvuntakki päällä, hattu päässä.
Anni Laukan töissä mies hatussaan, tumma puvuntakki päällään ja salkun kanssa löytää itsensä luonnon keskeltä eri paikoista. Kuva: Raila Paavola / Yle

Laukan mukaan sarjan syntymiseen vaikuttivat ruuhkavuodet ja kiireinen elämäntilanne. Toisaalla suorittaminen ja erilaiset aikataulu ja toisaalla rauhoittumisen kaipuu ja elämän arvot tuntuivat olevan ristiriidassa.

– Voi olla, että arvot ovat ihan kohdallaan, mutta kiireessä unohtuu elää arvojen mukaan.

Laukka on ollut tammikuun alussa esillä ensimmäistä kertaa Lux Helsingissä varjotaiteensa kanssa.

Raila Paavola haastattelussa taiteilijat ja myös Kaustisen kamarimusiikkiviikon taiteellinen johtaja Tiila Kangas, joka kertoo viikon musiikillisesta sisällöstä.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 28. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle