Hyppää sisältöön

”Ei ole sopivaa demonisoida sorrettua ryhmää” – translaki kuumensi tunteita eduskunnan kyselytunnilla, Marin pyysi anteeksi keskustelua seuraavilta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi uskovansa, että sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kuuntelevat salissa käytyä keskustelua järkyttyneinä.

Anne Orjala

Translain uudistus kuumensi tunteita eduskunnan kyselytunnilla. Uudistus on loppusuoralla: sen läpimenosta äänestetään ensi viikolla.

Translaissa on kysymys etenkin siitä, millä ehdoin ihminen saa korjattua väestötietojärjestelmään merkinnän omasta sukupuolestaan.

Mikäli laki hyväksytään, siihen riittäisi oma ilmoitus. Tällä hetkellä sukupuolen juridiseen korjaukseen tarvitaan mittava lääketieteellinen arviointi.

Laki on repinyt myös hallitusta.

Leena Meri (ps.) kertoi perussuomalaisten pelkäävän, että lakiuudistus johtaa ongelmiin. Huolena perussuomalaisilla on muun muassa, että biologiset miehet käyttäsivät lakia hyväkseen pyrkimällä naisten pukuhuoneisiin.

– Mikään ihmissoikeussopimus ei vaadi Suomea toteuttamaan tällaista hallituksen esitystä sukupuolen itse määrittelystä vaan se on teidän arvovalintanne, hän sanoi kyselytunnilla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vastasi, että maailma muuttuu monella tapaa. Hänen mukaansa translakiin liittyvät asiat on Suomessa laitettava kuntoon.

– Varoisin tällaista ideologishenkistä keskustelua, hän sanoi viitaten perussuomalaisten puheenvuoroihin.

– On ihmisiä, jotka eivät koe, että he ovat omassa kehossaan sinuja itsensä kanssa. Näin se on, ja näin se on ollut maailman sivu.

Perussuomalaisten Ville Tavion mukaan ongelma on se, että laki on ”täynnä porsaanreikiä”.

Marin pyytää anteeksi keskustelua kuuntelevilta transhenkilöiltä

Kyselytunti eduskunnassa 26. tammikuuta 2023.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi uskovansa, että sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kuuntelevat keskustelua surullisina ja järkyttyneinä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kansanedustaja Aki Lindénin (sd.) mukaan nyt puhutaan erittäin vakavasta asiasta. Hän lisäsi, että transihmiset ovat joutuneet kärsimään paljon menneinä vuosikymmeninä.

– Minusta ei ole sopivaa demonisoida tällä tavalla pientä, sorrettua ryhmää ja sitten ratsastaa ennakkoluuloilla ja yrittää saada siitä poliittisia pisteitä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi uskovansa, että sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kuuntelevat keskustelua surullisina ja järkyttyneinä.

– Haluan pyytää hallituksen puolesta anteeksi näiltä ihmisiltä, että he joutuvat jälleen kerran kokemaan ja kuulemaan tämänkaltaista keskustelua.

Perussuomalaisten Mari Rantanen otti puheenvuoroihin kantaa.

– On suorastaan hämmentävää kuunnella näitä väitteitä, että me demonisoimme tai vähättelemme. Siitä ei ole kysymys. Jos hallitus haluaisi auttaa transihmisiä, niin miksi teette translain, joka ei enää kosketa transihmisiä vaan kaikkia.

Voit katsoa kyselytunnin kokonaisuudessaan alta:

Tällä viikolla keskusteltu muun muassa Leopard-panssarivaunuhankkeesta

Kyselytunnilla kansanedustajat pääsevät kysymään hallituksen ministereiltä ajankohtaisista aiheista.

Tällä viikolla on keskusteltu muun muassa siitä, miten Suomi osallistuu Ukrainalle tarkoitettuun panssarivaunutukeen.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike nyt jättivät hallitukselle välikysymyksen velkaantumisesta. Samalla hallitus pohtii, paljonko hoitojonojen purkamiseen tarvitaan lisätalousarviossa rahaa.

Keskustelua on aiheuttanut myös valtioneuvoston kanslian suunnittelema pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan virka.

* Voit keskustella aiheesta perjantaihin 27. marraskuuta 2022 kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle