Hyppää sisältöön

Keski-Pohjanmaan terveyskeskusten lääkärivaje on maan pahimpia

Perusterveydenhuoltoon tarvittaisiin 15 lääkäriä maakunnan terveyskeskuksiin. Myös yhteispäivystyksen ruuhkat jatkuvat.

Karleby hälsocentral.
Perusterveydenhuollon lääkärivajetta paikataan keikkkalääkäreillä. Arkistokuva. Kuva: Yle/Ida-Maria Björkqvist.
Ari Vihanta

Keski-Pohjanmaalla on maan pahimpiin kuuluva pula terveyskeskuslääkäreistä. Lääkäriliitto tarkasteli tilannetta lokakuun 5. päivänä Suomen terveyskeskuksissa.

Tutkimuspäivänä oli hoitamatta 325 lääkärin tehtävää, joihin on haettu tekijää, mutta ei ole saatu.

Keski-Pohjanmaalla lääkärivaje oli tuolloin 18,3 prosenttia. Tilanne oli vaikeampi ainoastaan kolmessa Itä-Suomen maakunnassa.

Pohjois-Karjalassa puuttui yli kolmasosa lääkäreistä. Koko maassa lääkärivaje oli 8 prosenttia. Soiten mukaan Keski-Pohjanmaalla tarvitaan perusterveydenhuoltoon 15 uutta lääkäriä. Osa tästä vajeesta on korvattu ostopalveluilla.

Lisää aiheesta: Uusi johtajaylilääkäri Katja Virta näkee hoidon saatavuuden ja jatkuvuuden Soiten suurimpana haasteena

Lääkäriliiton selvityksen mukaan terveyskeskuksissa työssä olleiden vakituisten viranhaltijoiden määrä on jatkanut laskuaan. Lääkäriliitto on tutkinut terveyskeskusten lääkäritilannetta vuodesta 1986 lähtien.

Lääkäripula näkyy Keski-Pohjanmaalla myös erikoissairaanhoidossa. Tarvetta olisi esimerkiksi kahdelle urologille ja lastenlääkäreille. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Minna Korkeakoski-Västin mukaan henkilökunnasta on pulaa kaikilla osastoilla, nyt myös suosituimmilla kuten lastenpäivystyksessä.

Myös yhteispäivystyksen ruuhkat jatkuvat. Odotusajat ovat pisimmillään neljä tuntia. Päivystyksen ruuhkat johtuvat etenkin vanhusten tehostetussa palveluasumisessa olevasta henkilöstöpulasta.

Lue myös: Poikkeukselliset päivystysruuhkat kuormittavat myös Keski-Pohjanmaata – Pahimmillaan hoitoa joutunut jonottamaan 4–8 tuntia

Etenkin yksityisellä puolella on paikkoja käyttämättä, koska hoitajia ei ole tarpeeksi. Tämän vuoksi terveydenhuollossa osastot ovat täynnä hoitopaikkaa jonottavia vanhuksia, ja tämä tulppaa myös yhteispäivystyksen toimintaa.

Pienellä hyvinvointialueella päivystys on myös isoja alueita haavoittuvampi esimerkiksi henkilökunnan sairastelulle.

Suosittelemme sinulle