Hyppää sisältöön

Kokoomus tarjosi kampanja-avauksessaan oikeistolaista talouspolitiikkaa – puolue lupaa pysäyttää jengirikollisuuden

”Nyt on aika tehdä muutos” on kokoomuksen keskeinen vaalisanoma. Petteri Orpon mukaan puolue vaatii muutosta nykyhallituksen ”velkavetoiseen politiikkaan”.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen ja puheenjohtaja Petteri Orpo kokoomuksen vaaliristeilyllä Suomenlahdella 28. tammikuuta 2023.
Kokoomus avasi eduskuntavaalikampanjansa vaaliristeilyllä 28. tammikuuta. Kuvassa puolueen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (vas.) ja puheenjohtaja Petteri Orpo. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Ari Hakahuhta

M/S Gabriella -laivalla on 1 200 kokoomuslaista, yökerhon lavalla savutehostetta ja sinisiä ilmapalloja. Kokoomus avasi vaalikampanjansa eduskuntavaaleihin reippaassa merenkäynnissä.

Oppositiopuolue kokoomus lähtee eduskuntavaaleihin kampanjoimalla talouden, turvallisuuden ja tulevaisuuden teemoilla.

– Taloudessa keskeisin lupaus on se, että Suomi lopettaa velaksi elämisen. Velka painetaan laskuun ja julkinen talous saatetaan tasapainoon, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lupaa Ylen haastattelussa.

Puolue myös lupaa tehdä kaikkensa, jotta Suomen talous kasvaa.

– Hyvinvointi syntyy oikeistolaisen talouspolitiikan, kokoomuslaisen talouspolitiikan, työn ja yrittämisen kautta, ei millään muulla, Orpo julisti puolueen vaalistartissa.

Kokoomus lupaa pysäyttää jengirikollisuuden

Turvallisuudessa kokoomus lupaa pysäyttää kasvavan jengirikollisuuden, lisää poliiseja, huolenpitoa oikeuslaitoksesta, ja tietenkin Suomen Nato-jäsenyyden saattamisen maaliin.

Vaaliavauksessa viljeltiin runsaasti kellon kuvaa ja nyt on oikea aika -lausetta, jolla kokoomus viittasi muutoksen tarpeeseen Suomen politiikassa.

– Kello kuvastaa sitä, että ei suomalaiset ja Suomi voi enää odottaa, Petteri Orpo kuvasi vaalitunnuksia.

Kun puolueen varapuheenjohtaja Elina Valtonen tokaisi lavalta, että on aika voittaa vaalit, hän sai kunnon taputukset.

Puolue pitää tärkeänä myös antaa toivoa suomalaisille.

– Kaksivuotinen esiopetus, jokaiselle lapselle hyvät valmiudet kouluun, Orpo perustelee haastattelussa.

Petteri Orpo ei antaudu karaokeen: ”Tarkoitus on voittaa vaalit”

Kokoomus avasi vaalikampanjansa lauantaina loppuiltapäivästä risteilyllä Suomenlahdella.

Oppositiopuolue kokoomuksen vaalistartti on samalla laivalla, jolla hallituspuolue keskusta juhli eduskuntavaalikampanjansa avausta perjantaista lauantaihin. Molempia kampanja-avauksia juhlitaan vajaan vuorokauden risteilyllä Suomenlahdella.

Kansanedustaja, puoluevaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto käyttikin puheessaan laivan matkustajavaihtoon liittyvää vertausta. Autto murjaisi, että ”keskustaväki lähti ulos ja kokoomusväki tuli sisään”. Kokoomusväki kyllä ymmärsi, että vertauksella tarkoitettiin myös poliittista tilannetta.

– Näin me tulemme tekemään myöskin vaalikartalle tuolla ympäri laajaa hienoa Suomen maata. Siellä vaihdetaan se vihreä väri syvän siniseen kokoomuksen väriin, Autto hehkutti.

Petteri Orpo ei kuitenkaan luvannut illan aikana laulaa karaokea.

– Koska tarkoitus on voittaa vaalit, taitaa olla parempi, että minä jätän laulamisen muille, naureskelee Orpo vastaukseksi.

Kokoomus tavoittelee eduskuntavaaleissa suurimman puolueen asemaa, hallitusneuvottelujen johtamista ja Petteri Orposta pääministeriä.

– Pitkälle yli 20 prosenttia me lähdemme hakemaan. Huomattavasti suurempi eduskuntaryhmä kuin meillä on nyt, Orpo luettelee onnistumisen tunnusmerkkejä vaaleissa.

Kokoomus on puoluekannatuskyselyjen perusteella ennakkosuosikki kevään eduskuntavaalien voittajaksi ja pääministeripuolueeksi. Ylen tammikuun alussa julkaisemassa Taloustutkimuksen kyselyssä kokoomuksen kannatus oli 23 prosenttia. Seuraavana oli perussuomalaiset 19,3 prosentin kannatuksella.

Leikkauslistalla asumistuki ja ansiosidonnainen työttömyysturva

Marraskuun lopussa julkistamassaan vaihtoehtobudjetissa kokoomus leikkaisi asumistuesta ja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Puolue lyhentäisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan 200 päivään. Nykyisin kesto on 300 tai 400 päivää työhistorian pituudesta riippuen.

Puolue esitti vaihtoehtobudjetissa lisäksi työn verotuksen keventämistä kaikissa tuloluokissa yhteensä miljardilla eurolla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi reilu viikko sitten, että kahden seuraavan vaalikauden aikana valtion taloutta pitäisi sopeuttaa yhdeksän miljardin euron verran. Summa on sama, mitä valtiovarainministeriön virkamiehet esittivät joulukuussa. Sopeutus voi tarkoittaa menoleikkauksia tai valtion aiempaa suurempia verotuloja.

Juttua on täydennetty lauantaina 28.1.2023 useampaan otteeseen, viimeksi klo 20.26.

Korjattu 29.1. klo 7.42: Korjattu kokoomuksen ”nyt on oikea aika” -vaalitunnus oikeaan muotoon. Jutussa luki aiemmin virheellisesti ”nyt on aika”.

Voit keskustella kokoomuksen vaalikampanjasta sunnuntaihin 29.1.2023 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Suosittelemme sinulle