Hyppää sisältöön

Luonnonsuojelijat vastustavat Suomen suurinta aurinkovoimalaa: ”Vaikeuttaa luontokadon pysäyttämistä”

Sun 2 -yhtiö suunnittelee Satakunnan Huittisiin 760 hehtaarin aurinkovoimalaa. Luonnonsuojelujärjestöt katsovat, että voimalan paikka on väärä ja suunnitelma uhkaa luonnon monimuotoisuutta.

Aurinkopaneeleja.
Keravan aurinkovoimalan paneeleja. Kuva: Susanna Pesonen / Yle
Antti Laakso

Luonnonsuojelujärjestöt ovat asettuneet vastustamaan Satakuntaan Huittisiin suunniteltua, Suomessa ennennäkemättömän suurta aurinkovoimalaa.

Sun 2 -yhtiö ilmoitti loppuvuonna suunnitelmastaan, jossa Säkylän kuntaan rajautuvalle alueelle Huittisten lounaisosaan rakennettaisiin suurimmillaan peräti 760 hehtaarin laajuinen aurinkovoimala-alue. Vastaavia teollisen mittakaavan aurinkovoimaloita ei Suomessa vielä ole.

Sähköä uusi voimalaitos tuottaisi jopa 550 gigawattituntia vuodessa. Tämä määrä vastaa yli 27 000:n sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Ympäristöväki arvostelee

Voimalan suunnittelu on jo pitkällä, mutta ennen rakentamista tarvitaan vielä runsaasti lupia. Ympäristövaikutusten arvioinnissa käydään läpi, mitä vaikutuksia voimalalla olisi ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Tähän asti saadut lausunnot voimalahankkeesta ovat olleet monelta osin positiivisia. Satakunnassa toimivat luonnonsuojelujärjestöt ovat kuitenkin asettuneet poikkiteloin.

Lisäisikö hakkuita muualla?

Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piirijärjestö ja Huittisten seudun ympäristöyhdistys katsovat, että voimalan alle jää liikaa metsäalaa. Tämä lisäisi järjestöjen mielestä hakkuupainetta muualla Satakunnassa ja uhkaisi näin luonnon monimuotoisuutta.

– Tämä vaikeuttaa Satakunnan alueella luontokadon pysäyttämisen näkökulmasta välttämättömän lisäsuojelun toteuttamista, luonnonsuojelupiiri lausuu.

Myös vaikutukset susien elinmahdollisuuksiin huolettavat luontoväkeä. Piirin puheenjohtaja Ilpo Koppinen korostaa Ylen haastattelussa, ettei yhdistys ole aurinkovoimaa vastaan vaan kyse on erityisesti nyt esillä olevan suunnitelman ongelmista.

Ylen tietojen mukaan suunnitelma jakaa satakuntalaisia luonnonsuojelijoita. Varsinkin Huittisten seudun luontoväen keskuudessa on esitetty hankkeesta hyvin kielteisiä näkemyksiä.

Valmista aikaisintaan 2025

Ympäristöjärjestöjen lisäksi soraääniä kuuluu metsästäjien riveistä: osa heistä pelkää, että iso voimala vaikuttaa kielteisesti metsästysseuran toimintamahdollisuuksiin ja lisäisi myös kolaririskejä, kun hirvieläinten perinteiset kulkureitit muuttuvat.

Viranomaiset ottavat suunnitelmaan tarkemmin kantaa kevään aikana. Jos kaikki etenee voimalayhtiön suunnitelmien mukaan, Huittisten suuren aurinkovoimalan kaupallinen tuotanto alkaa vuosikymmenen puolivälin jälkeen.

Mitä ajatuksia uutinen herätti? Aiheesta voi keskustella 30.1.2023 klo 23 saakka Yle Tunnuksella.

Suosittelemme sinulle