Hyppää sisältöön

Kauppakorkeakoulun opiskelija saa nyt hyödyntää tekoälyä opinnoissaan Jyväskylän yliopistossa

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on tehnyt linjauksen, jonka mukaan tekoälyn käyttöä ei aiota kieltää opinnoissa. Yliopisto on luonut ensimmäiset toimintaohjeet tekoälysovellusten käyttöön.

Opiskelijoita Jyväskylän yliopiston kirjastorakennuksen kahvilassa.
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijat voivat käyttää esimerkiksi julkisuuteen noussutta Chat GPT -tekoälyä apunaan. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Kaisa Uusi-Kraapo

Tekoälyn käyttäminen opiskelussa puhuttaa nyt paljon korkeakoulumaailmassa ja siihen suhtautuminen vaihtelee oppilaitoksittain.

Jyväskylän yliopistossa halutaan ohjeistaa hyödyntämään uutta teknologiaa vastuullisesti, sillä sen katsotaan olevan osa tulevaisuuden työelämätaitoja.

Uusi linjaus auttaa muun muassa opiskelijoita, joille esimerkiksi sujuva kirjoittaminen englanniksi on haastavaa.

– Tekoälyllä saa oikolukea omaa kirjoitusta ja pyytää sitä selittämään yksinkertaisemmin hankalasti ymmärrettäviä tekstejä, toteaa yrittäjyyden apulaisprofessori Mikko Rönkkö.

Rönkön mukaan mietinnässä on vielä, saisiko tekoälyä käyttää myös apuna ideoinnissa.

Tekoäly on nyt jokaisen ulottuvilla. Esimerkiksi Chat GPT tarjoaa internetissä halukkaille vaikka valmiit esseevastaukset. Toimittaja Linnea Pitkänen selvitti, miten koulut ovat valmistautuneet tekoälyn saapumiseen. Video: Jani Aarnio, Marko Melto / Yle

Tekoälyyn liittyy myös ongelmia

Uuden teknologian hyödyntämiseen liittyy oppilaitoksessa myös rajoitteita. Opiskelija ei saisi palauttaa tekoälyn kirjoittamaa vastausta tehtävänantoon sellaisenaan.

Oikeanlaista tekoälyn käyttöä on kuitenkin hankala valvoa. Tekoälyn tuottama teksti on ainutlaatuista, joten sitä ei pysty tunnistamaan esimerkiksi perinteisen plagioinnin tarkistuksen avulla.

– Jatkossa tehtäviä suunnitellessa on otettava huomioon, että niissä ei voi menestyä hyvin vain tekoälyä käyttämällä, Rönkkö toteaa.

Tekoälyn tuottamaan tekstiin ei myöskään voi luottaa sokeasti.

– On tarkistettava, antaako tekoäly oikean vastauksen. Siitä ei ole mitään takeita, että se kirjoittaa mitään järkevää, Rönkkö kertoo.

Tekoälyn käyttö opinnoissa on uusi ilmiö

Apulaisprofessorin tietoon ei ole tullut tilanteita, joissa opiskelija olisi käyttänyt tekoälyä vastoin sääntöjä.

Mikko Rönkkö ei usko, että tekoälyä olisi vielä ehditty käyttämään kokonaisen pro gradu -tutkielman tekoon Jyväskylän yliopistossa.

– Tällainen kielimalliteknologia tuli suureen tietoisuuteen vasta joulukuun alkupuolella, kun Chat GPT -tekoäly julkaistiin marraskuussa.

Rönkkö ei näe tekoälyä opiskelumaailmassa uhkana.

– Joitakin toimintamalleja pitää muuttaa ja se vie oman aikansa, mutta tämä mahdollistaa uusia opetustapoja, Rönkkö kertoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 27.1. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle