Hyppää sisältöön

Polttoaineiden hinnat loikkasivat ylöspäin – bensalitra maksaa taas monin paikoin yli kaksi euroa

Vielä alkuviikolla 95 E10 -bensiiniä sai esimerkiksi lounaisessa Suomessa noin 1,80 euron hintaan. Mitään yksittäistä selitystä hintojen nopealle nousulle ei ole.

ABC:n polttoaineiden hinnat valomainoksessa.
95 E10 -bensiinin litrahinta loikkasi esimerkiksi Porissa paikoin selvästi yli kahden euron. Kuva: Katja Halinen / Yle
Mika Viljanen

Polttoaineiden hinnat ovat lähteneet jälleen varsin nopeaan nousuun.

Esimerkiksi 95 E10 -bensiinin hinta on tällä viikolla hypähtänyt selvästi ylöspäin, ja litrahinta on noussut monin paikoin yli kahden euron.

Vain muutama viikko sitten asiantuntijat arvioivat, että polttoaineiden hintakehitys olisi autoilijoille suosiollinen. Joulukuussa keskihinnat painuivat jo selvästi alle kahden euron.

Esimerkiksi Porin seudulla 95 E10 -laadun hinta oli yleisesti alkuviikolla vielä noin 1,80 euron tuntumassa. Torstaina aamupäivällä monilla asemilla hinta oli parikymmentä senttiä korkeammissa lukemissa muun muassa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Polttoaineiden hintoja vertailevan Tankille-sovelluksen tietojen perusteella vastaava hintaloikka on tapahtunut monin paikoin eri puolilla Suomea.

ABC-ketjun kehitysjohtaja Tiina Viksten ei löydä hintojen äkilliselle nousulle muuta selitystä kuin kilpailutilanteen.

ABC-ketjun kehitysjohtaja Tiina Viksten
Kehitysjohtaja Tiina Vikstenin mukaan polttoaineiden tulevaa hintakehitystä on erittäin vaikea ennustaa. Kuva: Lotta Laakso / Yle

Polttoaineiden hintojen taustalla olevissa tekijöissä ei ole tapahtunut viime päivinä mitään niin dramaattista, mikä selittäisi äkillistä hintojen nousua.

– Uskoisin, että todennäköisesti kyse on paikallisesta markkinatilanteesta. Markkinoilla tapahtuu monenlaisia heilahteluja ja paikallinen kilpailutilanne sanelee tällä hetkellä hintatasoa, Viksten sanoo.

Vikstenin mukaan paikallisesti polttoaineiden jakajat saattavat tarkistaa hintoja jopa useita kertoja päivässä.

Polttoaineiden hintatasoon vaikuttaa luonnollisesti raakaöljyn hintataso. Se on viime viikkoina kavunnut hiljalleen ylöspäin ja torstaina Brent-laadun raakaöljy maksoi noin 86 dollaria tynnyriltä.

Parissa viikossa hinta on noussut kymmenisen dollaria.

Tulevan hintakehityksen ennustaminen on vaikeaa

Viime kesäkuussa raakaöljy maksoi lähes 130 dollaria tynnyriltä. Tuolloin Suomessa polttoaineiden hinnat olivat ennätysmäisen korkealla. Esimerkiksi 95 E10 -bensiinin keskilitrahinta oli tuolloin noin 2,50 euroa.

ABC-ketjun kehitysjohtaja Tiina Viksten muistuttaa, että polttonesteiden hintakehityksen arviointi on erittäin vaikeaa.

– Mielelläni ennusteen esittäisin, jos sellaisen osaisin tehdä. Mitään dramaattista muutosta ei ole näköpiirissä tällä hetkellä, mutta elämme hyvin vaikeasti ennustettavissa olevassa tilanteessa.

Voit keskustella aiheesta 27. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle