Hyppää sisältöön

Luottamushenkilöille ei syytteitä salaisten tietojen paljastamisesta: pikkukaupungin luksushanke poiki tutkintapyyntöjä

Hallinto-oikeus kumosi vuonna 2021 valtuuston päätöksen asiasta.

Lentokentän huomiokyltti
Mänttä-Vilppulan ilmailupuistohankkeesta tehtiin tutkintapyyntöjä. Kuva on otettu vuonna 2021. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Syyttäjä on jättänyt nostamatta syytteet viittä Mänttä-Vilppulan luottamustoimissa ollutta henkilöä vastaan.

Mänttä-Vilppulan kaupunki jätti poliisille tutkintapyynnön vuonna 2020 ja epäili luottamushenkilöitä ilmailuhankkeen eli Lakeside Airpark Finlandia koskevien salaisten tietojen paljastamisesta.

Syyttäjä jätti syytteet nostamatta tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta, koska piti epäiltyjä rikoksia vähäisenä huomioon ottaen sen haitallisuus tai siitä ilmenevä rikoksesta epäillyn syyllisyys.

Asiasta kertoi ensin KMV-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Ilmailuhanke sai suurta huomiota sen epäselvän rahoituksen takia. Siitä on tehty myös runsaaasti valituksia.

Hallinto-oikeus näki huomattavia riskejä

Lakeside Airpark -hankkeen tarkoituksena oli vanhan lentopaikan kunnostaminen teollisuuden sekä palveluiden liiketoimintojen käyttöön. Lisäksi suunnitelmissa oli asumiseen ja matkailuun kohdistettu rakentaminen. Asiakkaiksi oli tarkoitus hankkia kotimaisia ja kansainvälisiä ilmailu- ja matkailualan yrityksiä sekä yksityishenkilöitä. Ajatuksena oli, että lentokoneella voisi rullata omaan kotipihaan.

Hankkeen rahoittajana piti olla italialaistaustainen yhtiö. Osanna ACI Finland Oy ilmoitti kirjeellä vetäytyvänsä hankkeesta.

Myöhemmin hallinto-oikeus katsoi, että osallistuminen Lakeside Airpark -hankkeeseen ei valtuuston päättämällä tavalla kuulunut kaupungin toimialaan ja hankkeen suunnitelma sisälsi huomattavia taloudellisia riskejä.

Hallinto-oikeus kumosi valtuuston päätöksen asiasta.

Suosittelemme sinulle