Hyppää sisältöön

Katse taivaalle: tällä viikolla Suomessakin voi nähdä komeetan jopa paljain silmin

C/2022 E3 (ZTF) -komeetta löydettiin viime maaliskuussa ja helmikuun alussa se on lähimmillään Maata. Silloin etäisyyttä 42 miljoonaa kilometriä.

komeetta
Aurinkokunnan laitamilta saapuva komeetta on lähimmillään Maata helmikuun alkupäivinä. Kuva: NASA / Altamira Jose Hernandes
Heikki Ali-Hokka

Tällä viikolla kannattaa taas nostaa katse ylös, kun komeetta halkoo pohjoisen pallonpuolikkaan taivasta.

Kyseinen komeetta on tehnyt pitkään taivalta aurinkokunnan ulkolaitamilta Oortin pilvestä. Sen reitistä ei ole yksimielisyyttä, mutta joidenkin arvioiden mukaan komeetan saattoi nähdä viimeksi 50 000 vuotta sitten. Kenties varhaiset kivikauden homo sapiensit ja neandertalilaiset ihmettelivät sen kulkua taivaalla.

C/2022 E3 (ZTF) -nimen saanut komeetta löydettiin viime maaliskuussa. Astronomit kaivavat avaruudesta vuosittain kymmeniä uusia komeettoja, mutta niistä näkyy vain pieni osa hyvillä välineillä varustautuneille harrastajille ja tavallisille taivaaseentuijottajille vielä harvempi.

Mediassa on puhuttu ”vihreästä komeetasta”, mutta Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström toppuuttelee kohua. Vihreä väri syntyy, kun auringon ultraviolettisäteily osuu komeetassa oleviin kaksiatomisiin hiilimolekyyleihin, eikä ilmiö ole mitenkään tavaton.

– Komeetoissa on muitakin värejä. Niiden pölypyrstö on usein kellertävä ja plasmapyrstö sinertävä, Liljeström kertoo.

Komeettoja kutsutaan likaisiksi lumipalloiksi. Ne koostuvat monenlaisesta jäästä, pölystä ja sorasta. Kun Aurinko alkaa lämmittää komeettaa, jää höyrystyy ja komeetta saa sille tunnusomaiset pöly- ja plasmapyrstöt.

Lähimmillään 110 kertaa etäisyys Kuuhun

Vierailulle tuleva komeetta on lähimmillään Maata helmikuun ensimmäisinä päivinä. Tuolloin välimatkaa on 42 miljoonaa kilometriä eli 110 kertaa Maan etäisyys Kuusta.

Teoriassa ja tuurilla sen voi nähdä paljain silmin. Tarkka sijainti on nähtävissä Ursan mobiilitähtikartasta ja verkkosivujen tähtikartasta.

Liljeström neuvoo, että h-hetkeä ei kannata odotella, vaan sitä voi yrittää katsella pitkin viikkoa.

Kaupunkien valosaaste ja lumipeite haittaavat näkemistä. Suurin ongelma on helmikuun 5. päivänä täydeksi kasvanut Kuu, joka luo runsaasti hajavaloa viikon aikana.

Vihreätä väriä ei välttämättä havaitse, vaikka komeetan onnistuisi saamaan näkökenttäänsä. Komeetta voi kuitenkin äkisti muuttua paljon kirkkaammaksi.

– Likaisessa lumipallossa voi tapahtua murtumisia, jolloin kaasuuntumista voi tulla paljon enemmän. Komeetta saattaa yllättää, Liljeström sanoo.

Taas 50 000 vuoden päästä komeettaa ei kannata kytätä. Tähtitieteilijät arvioivat, että C/2022 E3 (ZTF) ei palaa Oortin pilveen, vaan jatkaa loputonta taivaltaan aurinkokunnan ulkopuolella.

Kuuntele Yle Areenasta: Komeetoista tietoa elämän synnystä Maassa

Suosittelemme sinulle