Uusi seksuaalirikoslaki astui voimaan vuodenvaihteessa. Helsingin poliisin rikostarkastaja Jari Koski kertoo Svenska Ylelle, että lakimuutos vaikuttaa jo nyt poliisin työhön.
– Tutkimme seksuaalista ahdistelua, joka oli sopimattomien kuvien lähettämistä. Aiemmin tutkimme tätä kunnianloukkauksena, hän sanoo.
Seksuaalinen ahdistelu voi johtaa sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Aiemmin vaadittiin fyysistä kosketusta, jotta teko katsottiin seksuaaliseksi ahdisteluksi.
– Poliisi tutkii myös raiskauksia, joissa seksuaalista itsemääräämisoikeutta on loukattu. Suostumus on puuttunut. Aiemman lain mukaan tätä ei välttämättä olisi pidetty raiskauksena, Koski sanoo.
Uudet rikosnimikkeet
Aikaisemmin raiskauksen määritelmässä edellytettiin, että tekijä käyttää väkivaltaa tai uhkaa väkivallalla sukupuoliyhteydessä. Vaihtoehtoisesti uhri oli avuttomassa tilassa eli tajuton, sairas, peloissaan tai vammainen.
Uuden lain mukaan raiskaus on seksuaalista kanssakäymistä sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti.
Toinen muutos laissa on, että seksuaaliseen ahdisteluun voi syyllistyä sanojen, viestien ja kuvien kautta.
Lainmuutos toi mukanaan myös uusia rikosnimikkeitä. Seksuaaliseen tekoon pakottamista kutsutaan nykyään seksuaaliseksi kajoamiseksi, ja siitä seuraa ankarampi rangaistus.
Toinen uusi rikosnimike on seksuaalinen kajoaminen lapseen.
Useita tutkimuksia meneillään
Svenska Ylen näkemät Poliisihallituksen tilastot vuodelta 2023 osoittavat, että uudet rikosnimikkeet ovat käytössä.
Helsingin poliisi tutkii kahta ilmoitusta seksuaalisesta kajoamisesta ja kahta seksuaalisesta kajoamisesta lapseen.
Länsi-Uudenmaan poliisi on saanut kaksi ilmoitusta seksuaalisesta kajoamisesta lapseen ja yhden seksuaalisesta kajoamisesta.
Itä-Uudenmaan poliisi tutkii yhtä seksuaalista kajoamista ja neljää lasten seksuaalista kajoamistapausta.