Hyppää sisältöön

Kokoomus haluaa jarruttaa sosiaalietujen korotuksia, jotta ihmisten kannattaisi ottaa pieni- ja keskipalkkainen työ vastaan

Petteri Orpo piikitteli demareita vaaliavauksen puheessaan – veroale koskisi muitakin kuin vuorineuvoksia

Elina Valtonen.
Kokoomus leikkaisi sosiaalietujen korotuksia, jotta kannustimet pieni- ja keskipalkkaiseen työhön säilyisivät. Varapuheenjohtaja Elina Valtonen esitteli puolueen talousohjelman vaaliristeilyllä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Ari Hakahuhta

Kokoomus julkisti sunnuntaina Itämeren aalloilla talousohjelmansa seuraavalle kahdelle vaalikaudelle.

Talouohjelmaan sisältyy myös sosiaalietujen korotusten leikkaus, jota kokoomus kutsuu indeksijarruksi.

Tarkoitus siis olisi, että sosiaalietujen suhteelliset korotukset eivät olisi palkankorotuksia suurempia. Tällä hetkellä jotkut edut nousevat palkkoja nopeammin, koska edut on sidottu merkittävämmin elinkustannuksiin kuin ansiotason nousuun. Yleinen hintatason nousu on ollut suurempaa kuin palkkojen.

– Myös pieni- ja keskipalkkainen työ kannattaisi eikä kannustaisi ihmisiä jäämään kotiin, jos sosiaaliturvalla tulee paremmin toimeen, puolueen varapuheenjohtaja Elina Valtonen perustelee.

– Ei tietenkään ole niin, että kaikki ihmiset jäisivät kotiin sen vuoksi. Mutta on aivan oikein, että erityisesti pienipalkkaisesta työstä jää sen verran käteen, että töihin kannattaa mennä, Valtonen sanoo.

Kokoomus mainitsee talousohjelmassaan esimerkiksi, että työttömyysturvan taso ei saisi nousta palkkatasoa nopeammin, jotta työn vastaanottamisen kannustimet eivät heikkenisi.

Kansanedustaja Matias Marttinen kuvasi, että sosiaalietujen suhteelliset korotukset ovat tällä hetkellä kaksinkertaiset palkkojen korotuksiin verrattuna.

Puolue hillitsisi indeksijarrullaan myös valtion menojen kasvua. Tosin puolustus- ja koulutusmenojen indeksikorotukset puolue toteuttaisi ilman leikkauksia.

Kokoomus tavoittelee indeksikorotusten leikkauksella julkisen talouden tasapainoa miljardin euron verran vaalikauden aikana

Tavoitteena kuuden miljardin euron sopeutus ensi vaalikaudella

Kokoomus tavoittelee ensi vaalikaudella, siis seuraavan neljän vuoden aikana, kuuden miljardin euron sopeutusta valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien taloudessa. Sopeutuksen kunnianhimo on suurempi kuin puolueen eduskuntaryhmällä vielä viime vuoden lopun vaihtoehtobudjetissa.

Sopeutus tarkoittaa kokoomukselle esimerkiksi valtion menoleikkauksia, talouskasvun vauhditusta ja rakenteellisia uudistuksia. Puolue on aiemmin esittänyt mm. ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentämistä.

Puolue haluaa, että seuraavalla vaalikaudella tehdään päätöksiä, jotka laskennallisesti merkitsisivät 100 000 uutta työllistynyttä ihmistä.

Kokoomus peruuttaisi yksityisen hoidon Kela-korvauksen leikkauksia

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvosteli puolueen vaalistartissa Sanna Marinin (sd.) hallitusta jälleen velanotosta.

– Suomi sai viime vaalien jälkeen vasemmistohallituksen, joka riensi poplari auki ja serpentiinit kaulassa julistamaan, että rahaa on.

Kokoomus on juhlinut eduskuntavaalikampanjansa avausta risteilyllä Suomenlahdella. Sunnuntaina oli vuorossa puheenjohtajan puhe.

Kun SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin arvosteli kokoomuksen haluavan veroalen kaikille, vuorineuvoksia myöten, Petteri Orpo vastasi puheessaan Marinille.

– Tosiasia on, että kokoomuksen vuorineuvoksia ovat yli kaksi miljoonaa palkansaajaa: opettajat, poliisit, varhaiskasvatuksen ammattilaiset, hoitajat ja upseerit. Nyt on oikea aika luvata heille, että palkasta saa enemmän käteen, Orpo sanoi.

Kokoomus vaatii vaaliohjelmassaan myös hallituksen leikkaamien yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten palauttamista.

– Kela-korvaus oli erityisesti tuki pieni- ja keskituloisille, ja sen hallitus leikkasi. Tämän me haluamme palauttaa.

Viinit ja ehkä myös reseptittömät lääkkeet ruokakauppoihin

Kokoomus haluaa jatkaa monopolien purkua. Puolue tukee viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa.

Samalla puolue harkitsisi joidenkin reseptittömien itsehoitolääkkeiden myynnin sallimista myös ruokakaupoissa. Apteekkijärjestelmää olisi tarkoitus arvioida muutenkin, millaisiin muutoksiin on tarvetta.

Voit keskustella Suomen taloudesta maanantaihin 30.1.2023 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta.

Suosittelemme sinulle