Hyppää sisältöön

Suomen Kuvalehti: Kolmen ministeriön tilaama selvitys tyrmää itärajan tuulivoimapuistojen rakentamisen

Tuulivoimalat häiritsevät Puolustusvoimien ilmavalvontatutkien toimintaa, eikä toimivaa teknistä ratkaisua ongelmaan ole Suomen Kuvalehden mukaan tarjolla.

Tuulivoimala Latamäen tuulivoimapuistossa Luhangalla.
Tuulipuistot ja Puolustusvoimien tutkat ovat vaikeasti sovitettavissa samalle alueelle. Kuvituskuva. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Heikki Koskinen

Suomen Kuvalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) itärajan pintaan suunnitelluille suurille tuulivoimapuistoille on luvassa takapakkia.

Kolmen ministeriön tilaaman selvityksen (siirryt toiseen palveluun) selvitysmies kenraali evp. Arto Räty kertoo Suomen Kuvalehdelle (siirryt toiseen palveluun), ettei selvityksessä ole löydetty ratkaisua, joka poistaisi tuulivoimien tutkille aiheuttamat ongelmat. Varsinainen selvitys julkaistaan vasta helmi-maaliskuun vaihteessa.

Räty on Suomen Kuvalehden mukaan keskustellut muun muassa englantilaisten ja saksalaisten tutka-asiantuntijoiden kanssa.

Tuulivoimalat häiritsevät Puolustusvoimien ilmavalvontatutkien toimintaa.

Tuulivoimayhtiöt tarvitsevat Puolustusvoimilta myönteisen lausunnon, jotta hankkeet voivat edetä. Suomen Kuvalehden haastatteleman pääesikunnan insinööri Jussi Karhilan mukaan Kaakkois-Suomea ei voi avata nykyistä juurikaan enempää tuulivoimalle.

Puolustusvoimat on hyväksynyt Kymenlaakson sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalan rajaseudulle vuosina 2011–2022 vain 50 tuulivoimalaa. Syynä on vilkas liikenne Pietarin suunnalla ja Suomenlahdella.

Suosittelemme sinulle