Hyppää sisältöön

Amissasta paljastuu uusia sotkuja: yrittäjä sai ison uhkasakon, koska työsopimukset ja palkkalaskelmat olivat retuperällä

Vain harva yrittäjä jättää työsuojelutarkastajien kehotukset noudattamatta niin, että asia etenee uhkasakkoon asti. Amissan yrittäjä sai syyskuussa 9 000 euron uhkasakon.

Matala rakennus lumisessa maastossa.
Amissa toimii nyt Keuruulla. Aiemmin leipomo sijaitsi Pirkkalassa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Greta Virranniemi

Amissan leipomoyrittäjän uralta paljastuu jälleen uusia rikkomuksia. Tällä kertaa ne koskevat työsuojelullisia asioita.

Yrittäjä tuomittiin viime vuonna yhteensä 9 000 euron uhkasakkoihin työsopimusten, työaikakirjanpidon ja palkkalaskelmien puutteiden takia. Asia selviää Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tarkastuskertomuksista ja uhkasakkopäätöksestä.

Yrittäjä ei kehotuksesta huolimatta toimittanut aville jäljennöstä työntekijöidensä työsopimuksista tai työnteon keskeiset ehdot sisältävistä kirjallisista selvityksistä. Puuttumaan jäivät myös jäljennökset työaikakirjanpidosta ja työntekijöiden palkkalaskelmista.

Uhkasakot ovat työsuojeluasioissa melko harvinaisia.

– Työnantajat noudattavat pääsääntöisesti tarkastajien työsuojelutarkastuksilla antamia velvoitteita. Vain pieni osa jättää kehotukset noudattamatta ja asian käsittely etenee velvoittavaan päätökseen sakon uhalla, kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Tuija Rönnholm.

Yleensä uhkasakon saanut työnantaja korjaa asiat ennen kuin uhkasakko tuomitaan maksettavaksi.

Amissa yrittäjineen nousi otsikoihin toissa viikolla lukuisten ongelmiensa ja lopulta yrittäjän vangitsemisen takia.

Ongelmia helmikuusta 2018 asti

Työsuojelulliset ongelmat ovat jatkuneet Amissassa vuosia.

Aluehallintovirasto teki leipomoon kaikkiaan kuusi tarkastusta helmikuun 2018 ja lokakuun 2021 välillä. Leipomo toimi tuolloin Pirkkalassa, mutta muutti sittemmin Keuruulle.

Yrittäjä on muun muassa jättänyt ulkomaalaisen työntekijän korotetut palkat ylityötunneilta ja juhlapyhiltä maksamatta, kertoo marraskuun 2019 raportti.

Monet tarkastuksista kohdistuivat ulkomaalaiseen työvoimaan. Rönnholm kuitenkin huomauttaa, että velvoitteet koskevat kaikkia työntekijöitä kansalaisuudesta riippumatta.

Amissan asioihin on perehtynyt muun muassa tarkastaja Tapio Holopainen. Hän on tehnyt tuoreimmat tarkastukset.

– Siellä oli lähinnä suomalaisia työntekijöitä, Holopainen kommentoi.

Palkkalaskelmien sijaan merkintöjä vähennyksistä

Avi on tarkastuksissaan kysellyt muun muassa työaikakirjanapidon ja palkkalaskelmien perään. Kun virasto sai yrityksen työaikakirjanpidon marraskuussa 2019, se ei ollut säädösten mukainen.

Työaikakirjanpitoa ei ole pidetty, kertoi yrittäjä tarkastajalle puhelimitse lokakuussa 2021.

Työntekijöiden palkkalaskelmien sijaan hän toimitti papereita, joissa oli merkintöjä lakisääteisistä vähennyksistä, joita työntekijän palkkaan tehdään.

Tarkastaja antoi kehotukset asiakirjojen toimittamisesta. Aluehallintovirasto ei saanut niitä määräaikaan mennessä, joten se tuomitsi yrittäjän uhkasakkoihin syyskuussa 2022.

Joulukuussa 2022 Tapio Holopainen suuntasi katseensa jälleen Amissan leipomon papereihin. Hän selvitti, oliko uhkasakko tepsinyt ja asiakirjat toimitettu. Nyt leipomo oli muuttanut Keuruulle.

Tarkastuksen tuloksista ei kuitenkaan vielä irtoa tietoja.

– Tarkastuskertomus valmistuu kohta, mutta sen pitäisi mennä ensin työnantajalle nähtäväksi. Vasta sitten voin kommentoida sitä, Holopainen sanoo.

Lisää aiheesta:

Törkeistä rikoksista epäilty lihapiirakoiden ja lörtsyjen valmistaja on sotkenut asioita myös liikuntahallibisneksessä

Pasteijoiden pakkauspäivät tulevaisuudessa, kuollut hiiri konehuoneessa ja sänky toimistossa – tämän tarkastajat näkivät Amissan leipomossa

Suosittelemme sinulle