Hyppää sisältöön

Venäjä on kieltänyt uutissivusto Meduzan toiminnan, syyttää suositun sivuston olevan turvallisuusuhka

Venäjän aloitettua noin vuosi sitten hyökkäyssotansa Ukrainassa kaikki riippumattomat mediat Venäjällä on joko lakkautettu tai ne ovat itse keskeyttäneet toimintansa.

Meduzan päätoimittaja nojaa pöytään Riian toimituksessa vuonna 2019.
Venäjällä ei enää toimi riippumattomia medioita. Kuvassa Meduzan päätoimittaja Ivan Kolpakov kuvattuna Riiassa 2019. Kuva: Grigory Vorobyev / Yle
STT-Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläissyyttäjät ovat kieltäneet riippumattoman Meduza-uutissivuston toiminnan. Syyttäjät sanovat venäjänkielisen sivuston olevan turvallisuusuhka Venäjälle.

Torstaina syyttäjät sanoivat, että Meduza on nimetty ei-toivotuksi toimijaksi, lisäten näin sivustoon kohdistuvaa painetta.

Sen jälkeen kun toimija julistetaan Venäjällä ei-toivotuksi, sen kanssa toimivat voivat saada tuntuvia sakkorangaistuksia tai jopa kuuden vuoden vankilarangaistuksen. Median kohdalla tämä esimerkiksi koskee niin toimittajia kuin lukijoitakin.

Meduza on jo vuonna 2021 lisätty ulkomaisten agenttien listalle. Ulkomaisen agentin leimaa on käytetty viime vuosina laajasti hallinnon vastustajia, journalisteja ja ihmisoikeusaktivisteja vastaan.

Venäjän aloitettua noin vuosi sitten hyökkäyssotansa Ukrainassa kaikki riippumattomat mediat Venäjällä on joko lakkautettu tai ne ovat itse keskeyttäneet toimintansa.

Pääsyä ulkomaisten mediatoimijoiden sivustoille on niin ikään rajoitettu Venäjän sisällä.

Meduzan toimitus koolla Riiassa vuonna 2019.
Meduzan toimitus kokousti Riiassa vuonna 2019. Kuva: Grigory Vorobyev/Yle

Meduza perustettiin vuonna 2014 ja se toimii Latviassa Venäjän sensuurin kiertämiseksi.

Länsimaisessa mediassa on siteerattu Meduzaa usein niin Venäjän hyökkäyssodan aikana kuin sitä ennenkin.

Venäjä on viime vuosina lakkauttanut useita maan hallintoa arvostelleita järjestöjä ja vanginnut toisinajattelijoita.

Keskiviikkona moskovalainen tuomioistuin määräsi vuonna 1976 perustetun Moskovan Helsinki-ryhmä -ihmisoikeusjärjestön lakkautettavaksi.

Suosittelemme sinulle