Hyppää sisältöön

JSN:ltä langettava päätös Keskisuomalaiselle – päätoimittajan kolumni oli "halventava ja leimaava"

JSN:n päätöksen mukaan kirjoituksessa tuotiin naisten sukupuoli esiin asiaankuulumattomasti ja halventavasti.

Pekka Mervolas kolumn 13.11.2009
Kuvakaappauksessa ei ole kolumni, josta JSN nyt langettavan päätöksen antoi. Kuva on arkistokuva Keskisuomalaisen verkkolehdestä. Kuva: Keskisuomalainen
STT

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavan päätöksen Keskisuomalaiselle päätoimittajan pakinoivasta kolumnista.

Neuvoston mielestä kolumni käsitteli kolmea julkisuudesta tunnettua naista tavalla, joka oli halventava ja leimaava.

Päätoimittaja pohti kesäkuussa lehden verkkosivuilla julkaistussa kolumnissaan, voitaisiinko toisen ihmisen pukeutuminen tai vähäpukeisten somekuvien julkaisu tulkita seksuaaliseksi häirinnäksi. Tekstissä käsiteltiin etenkin kolmen julkisuudesta tunnetun naisen omilla Instagram-tileillään julkaisemia juhannuskuvia, joista juttuun oli koostettu kuvitukseksi kollaasi.

JSN:n päätöksen mukaan kirjoituksessa tuotiin naisten sukupuoli esiin asiaankuulumattomasti ja halventavasti, ja näin ollen Keskisuomalainen on rikkonut Journalistin ohjetta 26, jonka mukaan jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava.

Neuvosto kuitenkin totesi, ettei jutun perusteella syntynyt väärää käsitystä siitä, mitä seksuaalisen häirinnän käsitteellä tarkoitetaan, vaan tätä koskevat väittämät oli puettu kysymyksen muotoon.

Neuvoston langettava päätös syntyi äänin 6-5. Päätöksen lopussa on eriävä mielipide. Eriävän mielipiteen esittäneiden mielestä kolumni oli näkökulmaltaan ja esitystavaltaan erityisesti siinä nimeltä mainittuja julkisuuden henkilöitä halveksuva ja väheksyvä. Ihmisarvon loukkaamisen kynnys ei kuitenkaan heidän mielestään ylittynyt.

Suosittelemme sinulle