Hyppää sisältöön

Tunteiden huomioiminen on osa hyvää johtamista – tunnekouluttajan mielestä ”Teams-junaan karkaa järki”

Tunnekouluttaja Camilla Tuomisen mielestä yrityksen tunneilmapiiri on jotain, mitä kilpailija ei voi kopioida. Voit katsoa Big Friday -yritystapahtuman osallistujien ajatuksia tunteista ja yrittämisestä pääkuvaa klikkaamalla.

Big Friday -yrittäjätapahtumaan tuli tauko korona-aikana. Nyt Kajaanissa kokoonnuttiin puhumaan tunteista ja tulevaisuudesta tunnekouluttaja Camilla Tuomisen johdolla.
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen

Luottamus on työpaikan tärkein tunne, arvioi tunnekouluttaja Camilla Tuominen. Luottamuksen puuttuminen aiheuttaa negatiivisia tunteita ja luottamusta nauttivalla työpaikalla taas syntyy positiivisia tunteita.

– Kaiken muun kilpailija voi kopioida, mutta se tunneilmapiiri, henki joka työpaikalla on taianomainen, sitten kun se toimii, Tuominen kuvailee.

Tuominen sanoo, ettei luottamusta voi vaatia työpaikoilla. Se tulee, kun ihmisillä on turvallinen olo työyhteisössä. Siitä seuraa mahdollisuuksien maailma, kun ihmiset huomaavat voivansa avata suunsa, voivat kysyä hölmöjä kysymyksiä, innostuvat, iloitsevat, epäröivät ja saavat luvan hämmästellä, pelätä ja olla epävarma.

Käynnissä olevat maailman kriisit näkyvät työpaikoilla ymmärryksenä, ettei pärjäämistä ole pelkillä etäpalavereilla.

– Kyllä ne tunteet siellä työpaikalla on ja siinä Teams-junassa ei pärjää vain järjellä. Se, että tullaan kameran eteen ja kaikki vain tököttää, kukaan ei puhu mitään muuta kuin pelkkää työjuttua – kyllä siinä tulee tyhjä olo, Tuominen kuvailee.

Lisää: Hyvä johtaja huomioi työntekijän tunteet – tunnetaidot nostivat yrityksen työhyvinvoinnin pohjamudista huipulle

Yrittäjät kokoontuvat puhumaan tunteista ja tulevasta

Tunteet työpaikoilla ovat yksi keskustelunaihe Kajaanin Big Friday -yrittäjätapahtumassa. Juuri koronan takia nyt puhutaan muun muassa hybridityöstä ja itsensä johtamisesta.

Puvuntakkiin pukeutunut mies kävelee väkijoukon keskellä, ihmiset läpsyttelevät ylävitosia.
Kajaanissa järjestettyyn tapahtumaan odotettiin noin tuhatta yrittäjää eri puolilta Suomea. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Korona-aika on Tuomisesta avannut monen tunteiden merkitystä epäilevän silmät.

– Ennen koronaa mentiin tottuneesti töihin, juteltiin ja tavattiin. Kun se yhtäkkiä rikotaan ja oletkin kotona, se on iso mahdollisuus miettiä viihdynkö ja haluanko olla täällä töissä, kun olen vain yksi rivi excelissä – yksi resurssi.

Samaa sanovat tapahtumaan osallistuvat kajaanilaiset Pia Haapalainen ja Toni Piirainen, joka toimi myös tapahtuman juontajana.

– Tunteet ja niitten huomioiminen on äärimmäisen tärkeää. On osa hyvää johtajuutta, että osaa kuunnella asiakkaita ja työntekijöitä ja osaa ottaa heidän ja myös omat tunteensa huomioon, Haapalainen sanoo.

– Meidän pitäisi pystyä ottamaan ihmiset syvällisemmin ja ottaa ihmiset ihmisinä, Piirainen muistuttaa.

Korona katkaisi myös Big Friday -tapahtumien järjestämisen Kajaanissa. Toni Piiraisen mielestä on erittäin tärkeää, että nyt yrittäjillä on taas tilaisuus tavata toisiaan.

– Uudet yrittäjät voivat saada vinkkejä pitkään yrittäjinä toimineilta, on erittäin tärkeää että tavataan ja verkostoidutaan, Piirainen kannustaa.

Voit katsoa koko lähetyksen tallenteena Yle Areenasta.

Suosittelemme sinulle