Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö A-Talkissa: Edessä vakava keskustelu Erdoğanin kanssa, jos Suomen Nato-prosessi ei etene

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Suomen Nato-solmua torstain A-Talkissa. Niinistö pitää Vilnan heinäkuussa järjestettävää Naton huippukokousta tärkeänä merkkipaaluna jäsenyysprosessissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Turkin viivyttelyä Suomen Nato-ratifioinnin kanssa.
Veera Pennanen,
Ella Haura

Mikäli Suomen Nato-prosessi ei ole edennyt Turkissa Vilnan heinäkuussa järjestettävään huippukokoukseen mennessä, niin on aika “käydä vakava keskustelu mies miehelle”.

Näin arvioi tasavallan presidentti Sauli Niinistö torstain A-Talkissa. Kommentillaan Niinistö viittasi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğaniin.

Turkki on Unkarin ohella ainoa Naton jäsenmaa, joka ei ole vielä ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Turkki ei ole antanut omalle ratifioinnilleen myöskään minkäänlaista aikataulua.

Niinistön mukaan hän on pitänyt asiassa matalampaa profiilia sen takia, että “ei tule kuvaa, että tässä ollaan anelemassa jotain”.

Niinistö arvioi, että Suomen jäsenhakemuksen ratifiointi lykkääntyy Turkin vaalien yli.

– Alkaa vahvasti vaikuttaa siltä, että Turkin presidentinvaalit todellakin edessä ja niitä ennen ei näyttäisi kovinkaan paljon etenevän.

Niinistön mukaan tilanne ei ole yllättävä. Tämä oli Niinistön mukaan selvää jo Naton Madridin huippukokouksen alla viime kesänä. Niinistön mukaan Turkin oppositio kritisoi maan presidentti Erdoğania, että hän on ollut liian löysäkätinen Suomen ja Ruotsin kanssa.

Erdoğania vastaan ei haluta luoda painetta

Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikaisen mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-solmu näyttäytyy ennen kaikkea Naton sisäisenä solmuna. Erdoğania vastaan ei haluta luoda liikaa painetta, Tiilikainen arvioi.

– Ajatellaan, että solmu aukeaa itsestään. Tällä taktiikalla ei ainakaan tule ylimääräisiä hankaluuksia, Tiilikainen arvioi A-Talkissa.

Tiilikaisen mukaan näyttääkin siltä, että nyt odotetaan. Samaan aikaan Erdoğan käyttää tilannetta vaalivälineenä.

– Ilmeisesti se toimii aika menestyksekkäästi, Tiilikainen sanoo.

Voit katsoa A-Talkin torstain 26.1. lähetyksen Yle Areenasta.

Suosittelemme sinulle