Hyppää sisältöön

YK: Puolet afganistanilaisista kärsii nälästä, tilanne maan historian pahin

Taustalla on Taliban-järjestön nousu valtaan elokuussa 2021. Se on sysännyt miljoonat afganistanilaiset köyhyyteen, ja tyrehdyttänyt maahan aiemmin tulleen kehitysavun.

Nainen pellolla Afganistanissa.
Nainen pellolla Afganistanin maaseudulla. Kuvattu elokuussa 2020. Kuva: Maija Liuhto / Yle
Petri Burtsoff

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan Afganistanin ruokaturva on heikompi kuin koskaan maan historiassa.

Järjestön mukaan jopa puolet afganistanilaisista kärsii nälästä jossain vaiheessa vuotta.

Taustalla on Taliban-järjestön nousu valtaan elokuussa 2021. Se on sysännyt miljoonat afganistanilaiset köyhyyteen, ja tyrehdyttänyt maahan aiemmin tulleen kehitysavun.

Lisäksi maata kohtaan määrätyt pakotteet estävät ulkomailla elävien sukulaisten lähettämän taloudellisen tuen pääsyn maahan.

– Jopa seitsemän miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta ja heidän äitiään kärsii aliravitsemuksesta, WFP:n tiedottaja Phillipe Kropf sanoi.

Avustusjärjestöt kuten WFP toimivat edelleen Afganistanissa, mutta niiden toimintaa hankaloittaa se, että Taliban on kieltänyt naisia työskentelemästä ei-valtiollisten toimijoiden kanssa.

Kielto on saanut 19 WFP:n kumppanijärjestöä lakkauttamaan toimintansa.

Kielto on lisäksi johtanut 115 terveyskeskuksen sulkemiseen, ja vienyt mahdollisuuden kouluruokaan 616 000 koululaiselta, YK kertoo.

Lisää aiheesta:

Taliban ajaa Afganistanin naiset yhä ahtaammalle, tilanne on äärimmäisen vaikea, sanoo suomalaisasiantuntija

Talibanin päätös estää naisten työskentely järjestöissä voi olla tuhoisa Afganistanille, Yhdysvaltain ulkoministeri varoittaa

Taliban petti kaikki lupauksensa ja murskasi naisten elämän vuodessa – ”Naisten elintila on kavennettu minimiin”, sanoo asiantuntija

Suosittelemme sinulle