Hyppää sisältöön

Siilinjärven seurakunnan kappalaisen valinnasta valitettiin hallinto-oikeuteen – kirkkoneuvosto myöntää lainvastaisuuden

Kirkkoneuvosto kiistää kuitenkin päätöksen olevan tasa-arvolain vastainen.

Lakikirjoja Korkeimmassa oikeudessa
Kirkkoneuvosto pitää päätöstä perustuslain vastaisena. Kuva: Pekka Tynell / YLE
Ilkka Ritvanen

Siilinjärven seurakunnan kirkkoneuvosto pitää kirkkovaltuuston joulukuussa tekemää päätöstä 1. kappalaisen viran täyttämisestä lainvastaisena. Neuvosto hyväksyi lausunnon asiasta hallinto-oikeudelle kokouksessaan torstaina.

Valinnassa toiselle sijalle jäänyt pastori Kati Jansa oli tehnyt Itä-Suomen hallinto-oikeudelle kirkollisvalituksen Siilinjärven seurakunnan kirkkovaltuuston päätöksestä. Valituksen mukaan päätös on perustuslain vastainen, sillä tehtävään ei valittu ansioituneinta hakijaa. Lisäksi päätös on ristiriidassa tasa-arvolain kanssa.

Kirkkoneuvosto oli alun perin esittänyt Jansaa virkaan, mutta kirkkovaltuuston kokouksessa tehtiin vastaehdotus, jossa virkaan esitettiin pastori Pauli Sorantaa. Äänestyksessä valinta kohdistui Sorantaan.

Kirkkoneuvosto myöntää lausunnossaan hallinto-oikeudelle, että valtuuston päätös on kumottava perustuslain vastaisena. Kirkkoneuvoston asettama valmistelutyöryhmä oli pitänyt Jansaa parhaana hoitamaan virkaa.

Kirkkoneuvoston mukaan myös Sorannan valinta olisi pitänyt perustella ansiovertailulla tai muulla selvityksellä. Vaikka kirkkolaki ei sitä edellytäkään, on perustuslain mukaan virkavaalipäätöksen perustuttava hyväksyttäviin syihin, lausunnossa todetaan.

Neuvosto ei kuitenkaan pidä päätöstä tasa-arvolain vastaisena, sillä ei ole näyttöä siitä, että valinta olisi tehty sukupuolen perusteella.

Suosittelemme sinulle