Hyppää sisältöön

Romaniasta adoptoitu Adrian Frantsi löysi unelmansa rinteestä – isä hämmästyi, kun erityislapsen todelliset taidot paljastuivat

Adrian Frantsi adoptoitiin Suomeen Romaniasta hieman yli kolmevuotiaana. Isän mukaan ensikokemukset rinteessä olivat ihan kauheita, mutta nyt 25-vuotias Frantsi kilpailee X Gamesissa.

”Jihaa, jihaa Coloradoon!”
Inka Henelius

– Onhan tämä suorastaan sellainen ryysyistä rikkauksiin -tarina. Aivan uskomatonta, kiteyttää Adrian Frantsin isä Tapani Frantsi liikuttuneena Messilän laskettelurinteen huipulla.

Muutaman metrin päässä meistä seisoo iloinen nuorimies, joka pumppaa kättään rytmissä ilmaan ja huutaa niin, että taatusti koko Päijät-Häme kuulee:

– Jihaa, jihaa Coloradoon!

Yhtä onnellista urheilijaa en ole päässyt yli 20-vuotisen toimittajaurani aikana haastattelemaan.

Nyt 25-vuotias Adrian adoptoitiin Suomeen Romaniasta hieman yli kolmevuotiaana. Poika oli heikossa kunnossa ja sairasteli paljon. Ajan kuluessa selvisi, että kyseessä oli erityislapsi.

Se ei kuitenkaan kuusilapsisen perheen elämää hidastanut. Frantsin perhe eli liikunnallista elämää ja poika kulki joukon jatkona, niin hiihtoladuilla kuin laskettelurinteessäkin.

Mutta millaisia olivat ensikokemukset rinteessä?

– No ihan kauheita, Tapani Frantsi nauraa.

– Kun Adi kaatui hississä, niin hän jäi maahan makaamaan ja kikattelemaan, kun matosta kuului hauska ääni, isä muistelee.

– Se taitaa kuitenkin olla melko normaalia monelle pienelle laskettelijalle, hän tuumii.

Numerolappu rintaan legendaarisessa paikassa

Adin todelliset laskutaidot tulivat perheelle pienoisena yllätyksenä viitisen vuotta sitten, hiihtolomalla Italiassa.

– Tajusimme silloin, että Adihan laskee missä vaan ja nauttii siitä, että on sellaista tiettyä haastavuutta, Tapani kertoo.

Poika on samaa mieltä, eikä edes kaatuminen mustassa rinteessä hirvittänyt.

– Pam ja pyllylteen menin mustassa rinteessä, mutta ei jäänyt pelkoa. Minä menin rohkeasti eteenpäin loppuun asti ja tosi hyvin meni, Adi nauraa.

Adrian Frantsin viimeistelyharjoitukset Messilässä sujuivat hyvin.

Hänen tiensä kilpalaskijaksi aukesi hieman yllättäen. Frantsin oli määrä osallistua tänä talvena Special Olympics -maailmankisoihin Kazanissa eli käytännössä kehitysvammaisten olympiakisoihin, mutta kisat peruttiin Venäjän hyökkäyssodan takia.

Kutsu X Games -megatapahtumaan tuli pitkään vammaisurheilun parissa työskennelleen Janne Piitulaisen kautta.

Piitulainen tapasi Adrianin Messilän laskettelurinteillä jokunen vuosi sitten, ja kertoi perheelle Special Olympics -perheestä eli kehitysvammaisten urheilujärjestöstä. Sen jälkeen Piitulainen on toiminut Adrianin valmentajana. Nyt kaksikko lähtee yhdessä Aspeniin.

Kyseessä on kutsukilpailu. Piitulainen kertoo, että homma meni monen mutkan kautta. Siihen vaikutti muun muassa jumiutuminen Varsovan lentokentälle.

– Siellä törmäsin Special Olympics -järjestön Euroopan pomoon, jonka kanssa vaihdoimme ajatuksia. Myöhemmin hän sitten lähetti minulle viestin, että olisiko sinulla tiedossa ketään sopivaa laskijaa X Gameseihin mukaan. Vastasin heti, että minulla on aivan loistava kaveri, Piitulainen nauraa.

Nyt Piitulainen pääsee kokemaan myös itse jokaisen laskijan unelmapaikan, Aspenin. Hän on laskenut aiemmin Frantsin kanssa enimmäkseen vapaata rinnelaskua, mutta lähiviikot on treenattu tiukasti pujottelua, johon Lahden Hiihtoseura on tarjonnut hyvät puitteet Messilässä.

Special olympics -aatteeseen kuuluu, että tärkeintä ei ole voitto, vaan osallistuminen.

– Mutta kyllähän me lähdetään sinne voittamaan ja pitämään tietysti hauskaa, Piitulainen sanoo hymyillen.

Janne Piitulainen kertoo positiivisesta voimasta

Erityisluokan lajina on paripujottelu, jota kisataan joukkueissa. Joukkueessa on yksi vammaisurheilija ja yksi vammaton urheilija. Adrian itse lähtee rohkeasti valloittamaan Amerikkaa.

– Kaikkein parasta on, että tekee hyvän ja ehjän suorituksen. Minä en luovuta koskaan. Minulla on virtaa, energiaa ja voimaa, enkä pelkää mitään, Adrian kertoo.

Isä Tapanin ainoa huoli on, että energiaa on jännityksen takia jopa vähän liikaa, mutta onneksi Janne Piitulainen on luotettava matkanjohtaja.

– Toivotaan, että tavarat tulee kaikki mukana ja passi ei häviä. Uskon kuitenkin, että kaikki menee hyvin ja siellä on varmasti tosi mukavaa. Perhe sanoo, että vihdoinkin saatiin yksi huippu-urheilija perheeseen, Tapani hymyilee ylpeästi.

Unelmalistalla seuraavaksi kesätyö Golfin parissa

– Lumilautailu talvella on mun unelma. Ja Lahden Pelicans. Sitä on kiva fanittaa, jihaa, Adrian vielä huudahtaa!

Entä onko muita mieluisia juttuja urheilun parissa?

– No kyllä on golf kesällä. Olen siinä aika hyvä, Adrian kertoo.

Tosiaan, toisen rakkaan harrastuksen parissa Frantsi on myös päässyt kokeilemaan työelämää.

– Adrian sai työpaikan Nokian River Golfista toissakesänä ja se meni hemmetin hyvin. Se vaatii kuitenkin työnantajalta paljon, kun pitää hommata asumisyksikkö ja kaikenlaista muuta. Adrian polki joka aamu kello kuusi, kahdeksan kilometrin matkan työmaalle ja teki kaikenlaista hommaa. Suuri unelma olisi, että töitä löytyisi vielä jatkossakin, Tapani paljastaa.

Katso Urheiluruudun juttu Adrian Frantsista. (Julkaistu 26.1.2023, poistuu katsottavista 23.2.2023)

X Games -kilpailut käydään Yhdysvaltojen Aspenissa 27. tamikuuta – 29. tammikuuta.

Suosittelemme sinulle