Hyppää sisältöön

Autolla 8 ihmistä New Yorkissa tappanut uzbekistanilaismies tuomittiin murhista ja terrorismista

Kyseessä oli kaupungin verisin terroriteko sitten WTC-iskujen vuonna 2001. Syyttäjät ovat hakeneet tekijälle kuolemantuomiota.

Terrori-iskun tekemiseen käytetty auto on ovet auki kadun varressa rikospaikalla, jota useat poliisit tutkivat.
Terrori-iskussa käytetty auto kolaroituna tien varressa. Kuva: JUSTIN LANE/EPA
STT-Yle

New Yorkissa viisi vuotta sitten avolava-autolla pyörätietä ajanut ja kahdeksan ihmistä tappanut uzbekistanilaismies on tuomittu syylliseksi murhiin ja terrorismirikoksiin Yhdysvalloissa.

34-vuotias Sayfullo Saipov ajoi pitkin Manhattanilla sijaitsevaa pyörätietä lokakuussa 2017, jolloin lapsiperheet olivat kerääntyneet juhlimaan halloweenia. Kyseessä oli kaupungin verisin terroriteko sitten syyskuun 11. päivän WTC-iskujen vuonna 2001.

Saipov kertoi tehneensä iskun äärijärjestö Isisin puolesta, ja järjestö kutsui tätä sittemmin yhdeksi "sotilaistaan".

Syyttäjät ovat hakeneet Saipoville kuolemantuomiota. New York on lakkauttanut kuolemantuomion osavaltion tasolla, mutta Saipov tuomittiin liittovaltion tuomioistuimessa.

Liittovaltion kuolemantuomiot ovat olleet täytäntöönpanokiellossa presidentti Joe Bidenin kaudella, mutta hallinnon on arveltu haluavan tehdä poikkeuksia vakavien terroritekojen kohdalla.

Myös Bostonin pommimies voidaan teloittaa

Saipovin ohella kuolemantuomion täytäntöönpano uhkaa vuoden 2013 Bostonin maratonpommituksista tuomittua Dzohar Tsarnajevia. Tsarnajev tuomittiin kuolemaan vuonna 2015.

New York Timesin mukaan valamiehistö päättää helmikuussa siitä, saako Saipov kuolemanrangaistuksen vai elinkautisen vankeusrangaistuksen.

Liittovaltion tason teloitukset ovat verrattain harvinaisia Yhdysvalloissa, jossa suurin osa teloituksista tehdään osavaltioiden oikeusjärjestelmissä.

Entisen presidentti Donald Trumpin kaudella liittovaltion kuolemantuomioita pantiin täyteen ennätyksellisen suuri määrä. Trump vaati myös Saipoville kuolemantuomiota tuoreeltaan veriteon jälkeen.

Juttua korjattu 27.1.2023 klo 5:37: Iskussa käytettiin avolava-autoa, ei rekkaa.

Suosittelemme sinulle