Hyppää sisältöön

Suomi lähetti komissiolle tiukkasävyisen kirjeen: Euroopan unioni ei tarvitse uutta rahoitusvälinetta

Suomi ja kuusi muuta EU-maata varoittavat komissiota valtiontukiin liittyvien sääntöjen löysentämiseen liittyvistä riskeistä.

Annika Saarikko.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko ilmaisi huolensa EU:n valtiotukiin ja sisämarkkinoihin liittyvistä toimista. Kuva: EPA-EFE
Rikhard Husu

BRYSSEL Komission kauppapolitiikasta vastaavalle vara-puheenjohtajalle Valdis Dombrovskisille osoitetussa kirjeessä valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmaisee huolensa EU:n ja Yhdysvaltojen kauppapoliittisiin jänniteisiin liittyen.

Saarikon ohella kirjeen ovat allekirjoittaneet Tšekin, Tanskan, Viron, Irlannin, Itävallan ja Slovakian valtiovarainministerit. Yle on nähnyt ministereiden eilen lähettämän kirjeen.

Taustalla on Yhdysvaltojen ilmastolakipaketti IRA, joka on nähty keinona houkutella eurooppalaisia yrityksiä Yhdysvaltoihin. EU:n vastatoimista keskustellaan parhaillaan.

Kirjoittajien mukaan on tärkeää, että EU:n vastaus perustuu huolelliseen tilanteen analysointiin. EU:n olisi keskityttävä vihreiden ja digitaalisten investointien pullonkaulojen poistamiseen.

”Ylisääntely, hitaat lupamenettelyt ja suhteeton byrokratia vähentävät EU:n houkuttelevuutta,” ministerit linjaavat.

Kilpailukykyä ei voi rakentaa tukien varaan

Yhdysvaltojen toimet ovat lisänneet jäsenmaiden painetta tukea omia yrityksiään suorilla valtiontuilla. Ministereiden mukaan kilpailukykyä ei voi rakentaa pysyville tai kohdistamattomille tuille.

”Tämä vaarantaa sisämarkkinoiden tasapuoliset toimintaedellytykset sekä julkisen talouden kestävyyden ja johtaa haitalliseen tukikilpailuun.”

Huonosti kohdistetut valtiontuet näkyvät myös kuluttajien kukkaroissa.

”Kuluttajien näkökulmasta tuet ovat myös usein tehottomia ja kustannuksia lisääviä”, ministerit toteavat.

Uudelle EU-rahoitukselle ei ole tarvetta

Ministerit tyrmäävät ajatuksen erillisen suvereniteettirahaston perustamisesta EU:hun.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan rahastolla voitaisiin tukea (siirryt toiseen palveluun) tutkimusta, innovaatioita ja strategisia teollisia investointeja.

Allekirjoittaneet korostavat, että nykyisissä rahastoissa on edelleen satoja miljardeja euroja käyttämättömiä varoja.

”Kaikkien lisätoimenpiteiden olisi perustuttava komission perusteelliseen analyysiin jäljellä olevasta rahoitusvajeesta, eikä uutta rahoitusta pitäisi ottaa käyttöön.”

Ministereiden mukaan EU:n olisi pyrittävä välttämään tarpeettomia jännitteitä Yhdysvaltojen kanssa.

”Yhdysvallat on ollut ja on edelleen EU:lle poikkeuksellisen tärkeä kumppani.”

Suomi on aktiivisesti tuonut esille kantojaan EU:n tukipolitiikkaan. Eurooppaaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) keskusteli asiasta Brysselissä tiistaina.

Suosittelemme sinulle