Hyppää sisältöön

Rovaniemen jäät poikkeuksellisen heikkoja – Airbnb-majoittajien toivotaan varoittavan matkailijoita heikoista jäistä

Rovaniemen kaupungin mukaan turvallisinta on sanoa, ettei jäälle kannata mennä lainkaan, sillä se voi olla hengenvaarallista.

Etualalla puista aitaa, ja heikoista jäistä varottava kyltti. Taustalla Jätkänkynttilä-silta.
Turva-aita suojaa Kemijoen rannassa Rovaniemen kaupungin puolella, etteivät turistit menisivät heikoille jäille. Arkistokuva. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Eeva Kuivas

Rovaniemen kaupunki, Visit Rovaniemi ja Lapin pelastuslaitos pyytävät Airbnb-majoittajia varoittamaan matkailijoita alueen poikkeuksellisen heikosta jäätilanteesta. Niillä ei kaupungin mukaan ole mahdollisuutta tavoittaa omatoimimatkailijoita tehokkaasti ilman majoittajien apua.

Tahot ovat laatineet englanninkielisen tekstin, jota pyytävät majoittajia hyödyntämään. Tekstin voi tulostaa kaupungin nettisivuilta tai hakea Visit Rovaniemen infosta.

Kaupungin mukaan turvallisinta on sanoa, ettei jäälle kannata mennä lainkaan, sillä se voi olla hengenvaarallista. Mikäli näkee jonkun menevän jäälle esimerkiksi keskustan tuntumassa, hänet tulee ohjata rantaan tai soittaa hätänumeroon 112.

Syynä ohuisiin jäihin ovat lauhan talven lisäksi vesivoimaloiden tavanomaisesta poikkeavat juoksutukset, jotka voivat muuttaa jäätilannetta säännöstellyissä vesistöissä läpi talven. Sulia voi kaupungin mukaan muodostua yllättäviin paikkoihin ja ne voivat ulottua laajemmalle alueelle kuin normaalisti.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle