Hyppää sisältöön

Mirka ei halua lomauttaa – teollisuusyritys antaa työntekijöidensä tehdä hyväntekeväisyyttä täydellä palkalla

Hiomatuotteita valmistavan Mirkan työntekijät saavat halutessaan tehdä päivätyötä esimerkiksi vanhustenhoidossa. Luvalla yritys haluaa pitää kiinni työvoimasta, eikä joutua lomauttamaan.

Mirkan tehtaan työntekijä leikkaa hiekkapaperirullasta pienempiä osia Jepualla Pohjanmaalla.
Mirkan tehtaan työntekijä leikkaa hiekkapaperirullasta pienempiä osia Jepualla. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle
Mirva Ekman,
Emma Halla-Aho

Hiomatuotteiden valmistaja Mirka kertoo tarjoavansa työntekijöilleen mahdollisuutta tehdä tuotantotyön sijasta hyväntekeväisyystyötä.

Syy löytyy markkinatilanteesta – yhtiön tuotannossa kerrotaan olevan tällä hetkellä ylikapasiteettia epävarman maailmantilanteen takia.

Jepualla Pohjanmaalla pääkonttoriaan pitävän Mirkan toimitusjohtaja Stefan Sjöberg uskoo ylikapasiteetin olevan väliaikaista, joten yritys ei halua esimerkiksi lomauttaa henkilöstöä muutamaksi viikoksi.

– Mietimme miten saamme pidettyä henkilöstön tyytyväisenä hiljaisina viikkoina ja johdolta tuli ehdotus tarjota henkilöstöä hyväntekeväisyystyöhön, Sjöberg sanoo.

Sjöbergin mukaan kokeilun tavoitte on suojata työyhteisöä ja pitää oma osaava henkilöstä yrityksen sisällä. Kokeilu on jokaiselle vapaaehtoinen.

Ei hoitotyötä

Lähiviikkojen aikana 20–30 työntekijällä on mahdollisuus tehdä päivätyötä paikallisissa hyväntekeväisyyskohteissa tai vanhustenhoidossa varsinaisen tuotantotyön sijaan.

– Tarkoitus ei ole tehdä hoitotyötä vaan työt ovat sellaisia, joihin ei tarvitse ammattiosaamista tai sertifiointia, Sjöberg selventää suunnitelmia.

Työntekijät ovat eri tehtailta ja tuotantolinjoilta ja heille maksetaan työjakson ajalta normaali palkka.

– Uskomme, että tämä riittää ratkaisuksi, eikä suunnitelmissa ole esimerkiksi seisokkia, Sjöberg toteaa.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 28. tammikuuta kello 23 asti.

Aiheesta enemmän:

Uudelleenvalmistus on tulevaisuutta, johon myös suomalainen teollisuus nyt tähtää – ”Se tulee perinteisen jätteenkäsittelyn tilalle”

Suosittelemme sinulle