Hyppää sisältöön

Stora Enso ei myykään Anjalan paperitehdasta Kouvolassa

Metsäyhtiö ilmoitti viime vuonna luopuvansa paperiliiketoiminnastaan. Pääluottamusmies otti uutisen vastaan hyvillä mielen.

Anjalan paperitehdas Kouvolan Anjalassa.
Stora Enso on ilmoittanut luopuvansa Anjalan tehtaan myymisestä. Kuva: Antro Valo / Yle
Mirjam Tahkokorpi,
Heikki Koskinen

Metsäyhtiö Stora Enso on päättänyt lopettaa Anjalan tehtaan myyntiprosessin.

Stora Enso ilmoitti maaliskuussa 2022 luopuvansa paperiliiketoiminnasta.

– Tutkittuamme eri vaihtoehtoja olemmet todenneet, että Anjalan tehtaan pitäminen yhtiöllämme on sen myyntiä kannattavampaa, sanoo Stora Enson talousjohtaja Seppo Parvi tiedotteessa.

Samalla Stora Enso kertoi myyvänsä Ruotsissa sijaitsevan Hylten paperitehtaan Ruotsissa toimivalle sahayhtiölle Sweden Timberille. Kaupan myyntiarvo on noin 18 miljoonaa euroa.

Anjalan paperitehdas jatkaa paperintuotantoa.

Anjalan paperitehtaan pääportti Kouvolan Anjalassa.
Anjalan paperitehdas jatkaa toimintaansa entiseen tapaan. Kuva: Antro Valo / Yle

Työntekijäpuoli iloitsee päätöksestä – muutosneuvottelut kuitenkin varjostavat

Stora Enson Anjalan tehtaiden pääluottamus Jari Punakivi kertoo odottaneensa asiassa päätöstä suuntaan tai toiseen.

– Ei tämä mikään huono uutinen ollut. Hyvä näin, kommentoi Punakivi tehtaiden vetämistä pois myynnistä.

Punakivi huomauttaa, että tehtaalla on myös edelleen käynnissä muutosneuvottelut, jotka vaikuttavat työntekijäpuolen tunnelmiin.

– Mutta ehkä tästä on hyvä rakentaa eteenpäin. Päätös voi vaikuttaa paikkakunnalla yhteistyön tekemiseen positiivisesti, kun ollaan osa samaa divisioonaa.

Anjalan paperitehtaat liitettiin Packaging Materials -divisioonaan 1. tammikuuta 2023. Stora Enson mukaan tehdas hyötyy integroidusta toiminnasta Inkeroisten kartonkitehtaan kanssa, muun muassa yhteisten raaka-aineiden ja energian hankinnan kautta.

Yhtiö luopui kolmesta tehtasta

Stora Ensi kertoi viime vuonna, että se suunnittelee myyvänsä neljä paperitehdastaan.

Syynä olivat yhtiön strategiset tavoitteet luopua paperista sekä panostaa pakkauksiin, rakennusratkaisuihin ja biomateriaali-innovaatioihin.

Myyntisuunnitelmat koskivat Stora Enson Anjalan paperitehdasta Suomessa, Hylten ja Nymöllan laitoksia Ruotsissa sekä Maxaun tehdasta Saksassa.

Viime syyskuussa yhtiö teki kaupat kahdesta paperitehtaasta: Nymöllan paperitehtaasta ja Maxaun tehtaata. Tänään perjantaina Stora Enso ilmoitti Hylten paperitehtaan myynnistä.

Nyt kolmelle tehtaalle on löytynyt uusi omistaja. Niiden myötä Stora Enso ilmoitti tänään perjantaina lopettavansa suunnitelmat luopua paperiliketoiminnasta.

Suosittelemme sinulle