Hyppää sisältöön

Logot on jo poistettu, mutta nosturit ovat edelleen toiminnassa – Pekkaniska ei ole vieläkään saanut myytyä bisnestään Venäjällä

Pekkaniskan tytäryhtiö jatkaa toimintaansa Venäjällä, vaikka yritys on jo viime vuoden huhtikuusta lähtien yrittänyt poistua naapurimaan markkinoilta.

Kuvakaappaus facebook.com/PekkaniskaRu
Pekkaniskan erikoisnostin Palatsiaukiolla Pietarissa vuonna 2015. Kuva: facebook.com/PekkaniskaRu
Jevgeni Bogdanov

Henkilönostimia ja nostureita vuokraavalla Pekkaniskalla oli merkittävä rooli Venäjän markkinoilla lähes 30 vuoden ajan. Venäjän kieleen ilmestyi jopa sana "pekaniska" (yhdellä k-kirjaimella), jolla tarkoitetaan erityyppisiä nostureita.

Ylen pietarilainen lukija huomasi, että Pekkaniskan tunnistettavat punaiset nosturit ovat edelleen käytössä Pietarissa, mutta niistä on poistettu logot.

Pekkaniskan logo poistettiin Venäjällä olevista nostureista
Pekkaniskan logo poistettiin Venäjällä olevista nostureista. Kuva: Lukijan kuva

Kun venäläiseen Yandex-hakukoneeseen syöttää nostureissa näkyvän puhelinnumeron, saa hakutulokseksi Pekkaniska Russia. Kaikki Pekkaniska Russia -sosiaalisen median tilit on kuitenkin joko poistettu (siirryt toiseen palveluun) tai nimetty uudelleen (siirryt toiseen palveluun).

Tytäryhtiön sivuston nimi on nykyään pelkästään Avtokran Arenda (siirryt toiseen palveluun), ilman aiemmin sivuilla ollutta mainintaa ”Pekkaniska Russia”. Venäjän tytäryhtiö Avtokran Arenda perustettiin 1990-luvun alussa.

Kuvakaappaus pekkaniska.com
Kuvakaappaus avtokranarenda.ru
Interaktiivinen pekkaniska.com ja avtokraarenda.ru sivustojen vertailu. Liu´uta viivaa vertaillaksesi kuvia.

Pekkaniskan ja Avtokran Arendan sivut näyttävät erehdyttävästi samanlaisilta yhtä poikkeusta lukuun ottamatta – venäläisestä versiosta on vaikeaa löytää viittauksia suomalaiseen yritykseen. Pekkaniskan logo on poistettu kaikista kuvista.

Sivustolla on kuitenkin vielä viitteitä Pekkaniskaan: osa Avtokran Arendan sähköposteista ja virallinen sähköposti Venäjän yritysrekisterissä käyttävät edelleen verkkotunnusta @pekkaniska.com.

Kuvakaappaus pekkaniska.com
avtokranarenda.ru
Interaktiivinen pekkaniska.com ja avtokraarenda.ru sivustojen vertailu. Liu´uta viivaa vertaillaksesi kuvia.

Pekkaniskan viestintäpäällikkö Kristiina Virtala vahvisti Ylelle, että tytäryhtiö Avtokran Arenda toimii edelleen Venäjällä.

– Yritykset myydä yhtiö eivät ole vielä tuottaneet tulosta, mutta ”Pekkaniska”-brändin käyttö Venäjällä on lopetettu, koska emme halua luovuttaa brändin käyttöoikeuksia ulkopuolisille tahoille, Virtala toteaa.

Hänen mukaansa Pekkaniskalla on vaikea myyntiprosessi kesken, eikä yritys tässä vaiheessa halua kommentoida siihen liittyviä yksityiskohtia tarkemmin.

Viime vuoden huhtikuussa Pekkaniska monien muiden suomalaisten yritysten tavoin päätti lähteä Venäjän markkinoilta maan hyökättyä Ukrainaan. Tuolloin Pekkaniska kertoi tiedotteessaan, että Venäjällä oli käytössä noin 4 000 yksikön henkilönostinta ja nosturikalustoa, joista yritys ei haluaisi luopua.

Pekkaniskan mukaan toivottu lopputulos olisi ollut nostolaitteiden käytön lopettaminen Venäjällä, niiden siirtäminen Suomeen ja heti tilanteen salliessa Ukrainaankin.

– Haluaisimme luonnollisesti poistua Venäjältä välittömästi, mutta tytäryhtiömme toiminnan välitön lopettaminen Venäjällä tarkoittaisi tällä hetkellä paitsi henkilökuntamme vaarantamista, myös käytännössä koko toistaiseksi 100-prosenttisesti suomalaisomisteisen liiketoimintamme ja siten koko Venäjällä olevan nostokalustomme ja muun omaisuutemme vastikkeetonta luovuttamista venäläiseen omistukseen, Pekkaniska kuvaili tilannetta tuolloin.

Lähtö Venäjältä tuottaa vaikeuksia myös muille suomalaisfirmoille. Lähtöä hidastavat muun muassa suuret omistukset naapurimaassa ja myyntilupien saanti venäläisiltä viranomaisilta.

East Officen toimitusjohtaja Lauri Veijalainen kertoi aiemmin Ylelle, että Venäjä vaikeuttaa suomalaisten yritysten poistumista maasta monin eri keinoin.

Venäläiset brändit ovat kuitenkin yrittävät nopeasti korvata poistuneet suomalaiset tuotemerkit uusilla samannäköisillä tuotteilla. Näin tapahtui esimerkiksi Pauligille ja Valiolle.

Suosittelemme sinulle